tatil-sepeti

Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Beylerbeyi Sarayı’nın 113 metrelik rıhtımı ziyarete açıldı. Milli Saraylar Anadolu Yakası Daire Başkanı Osman Celaleddin Urhan, Beylerbeyi Sarayı’nın Anadolu Yakası’nda tek saray olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Beylerbeyi Sarayı’nın 1863-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldığını hatırlatan Urhan, “Ziyarete açtığımız rıhtım, özellikle yazlık saray olarak planlanan Beylerbeyi Sarayı’na devlet adamları ve yabancı konukların rahat bir şekilde ulaşabilmesi için yaptırılmıştır. 113 metre olan rıhtımı ziyarete açarak İstanbul’umuza bir teras kazandırdık” diye konuştu.

GECE 22.30’A KADAR AÇIK

Osman Celaleddin Urhan, rıhtımın gün batımı manzarasının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’yle beraber inanılmaz bir atmosfer oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Bu atmosferi yaşamak isteyen ziyaretçilerimiz pazartesi günleri hariç gece 22.30’a kadar restoran, kafeterya ve bahçeyle beraber rıhtımı ziyaret edebilirler. Rıhtımın 113 metrelik alanını güvenlikli bir şekilde gezebilirler. Buna ek olarak deniz köşklerimizin de görüldüğü şekilde 15 metre olarak düşündüğümüzde İstanbul’un en büyük manzarasal bir rıhtımı olduğunu söyleyebiliriz. Bu rıhtım, tarihi bir rıhtım. Bu manada rıhtımı açarken, güvenlik önlemlerini alırken, tarihi dokunun zarar görmemesine de özen gösterdik. Tarihi zemine ve mermerlere zarar verici objelerden uzak durmaya çalıştık.”

ZİYARETÇİLERİN TALEBİYDİ

Ziyaretçilerin, “Denize sıfır bir yerimiz var ama bahçeden denizi göremiyoruz” dediklerinin altını çizen Urhan, “Bu manada özellikle daire başkanımızın yönlendirmesi ve uzmanlarımızın desteğiyle gerekli çalışmalar yapılarak, hem harem hem de selam tarafındaki kapılarımızı açarak, İstanbul’a böyle bir teras kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

İMPARATORİÇE VE İMPARATOR AĞIRLANAN SARAY

Boğaz’ın kıyısındaki eşsiz manzarasıyla tarihte pek çok ismi de ağırlayan 156 yaşındaki Beylerbeyi Sarayı, sahip olduğu yapım tekniklerine uygun şekilde restore ediliyor. Arşivdeki ilk inşaat defterindeki notlara göre, yapımı Temmuz 1863’te başlayan Beylerbeyi Sarayı’nın resmi açılışı, 21 Nisan 1865’de Sultan Abdülaziz’in katılımıyla gerçekleştirildi. Dolmabahçe ve Çırağan saraylarından farklı olarak temsil ve ağırlama özellikleri ön planda olan saray, dış cepheden Batılı, içeriden ise klasik Osmanlı mimari yapı tarzını yansıtıyor. Yapıldığı dönemde çoğunlukla yazlık saray ve devlet konuk evi olarak kullanılan, üst düzey misafirlere tahsis edilen bir devlet misafirhanesi de olan Beylerbeyi, Fransız İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugenie, Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi siyasi aktörleri de ağırladı.
Sarayın dış cephesi neo-klasik, barok ve rönesans etkileri ile Batılı bir görünüme sahipken, iç mekan yapısı ve süslemelerin geleneksel saray yapısına göre tasarlandığı görülüyor. İç mekan süslemelerindeki yoğunluk ve gösterişlilik Selamlık Bölümü’nde ön plana çıkıyor. Bu kısımlarda özellikle mermer taklidi sıva (stuko mermer), tuval üzeri kalem işi süsleme ve altın varak ağırlıklı görülüyor. Taban alanı yaklaşık 3 bin metrekare olan Beylerbeyi Sarayı’nın her iki katında 6 salon ile 25 oda, tuvalet ve banyolar yer alıyor. Saray, Mabeyn-i Hümayun, Hünkar Dairesi ve Harem Dairesi adı verilen 3 bölümden oluşuyor. Sarayın ziyarete açık olan Mabeyn ve Harem bölümlerinin yer aldığı ana yapısı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

10 Ağustos 2021 Salı

Etiketler : Gündem