Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine kadim kente yılın ilk sekiz ayında 10 milyon 180 bin 789 yabancı turist geldi. Bu turistlerin 137 bini, kentin yeni turizm destinasyonu Galataport vesilesiyle şehre giriş yaptı. Galataport, liman kimliğinin yanı sıra sanatsal durakları ile de turizmi canlandırıyor. Bölgede bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), İstanbul’a yılın her ayında gelen turistler için kadim kentin sanatsal turizm noktası olmaya yeniden aday. Restore edilen eserlerle 10 senelik aranın ardından kapılarını İstanbullulara ve İstanbul turistlerine açan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de sanat hafızası konumunda.
RESTORE EDİLEN ESERLER
Türkiye’nin ilk güzel sanatlar müzesi olarak 1937 yılında açılan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, sanatseverlere Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde ‘merhaba’ dedi. Müzenin ilk sergisi çeşitli kurumlardan temin edilen eserlerle düzenlendi. İlk sergide 320 eser, gözlere ve gönüllere hitap etmek üzere vitrine çıktı. Müzenin koleksiyonu yıldan yıla genişledi. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, depolarda bekleyen ve restore edilen eserlerle birlikte geçtiğimiz hafta büyük bir koleksiyonla İstanbul sanat dünyasında tekrar yerini aldı.
TARİHİN EN KAPSAMLI SERGİSİ
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Türkiye’nin sanat hafızası olma özelliği taşıyor. Müzenin koleksiyonunda resim, heykel, seramik, hat, ikon ve enstalasyon olmak üzere yaklaşık 12 bin eser bulunuyor. Geçen hafta açılan sergi, müze tarihinin en kapsamlı sergisi niteliğinde. Koleksiyon Sergisi’nde toplam 247 sanatçıdan 749 parça eser, İstanbul sanat tarihine not düşmek üzere vitrine çıktı.
TÜRKİYE MÜZELERİNE GÖNDERİM
Müze için ilk eser alma süreci 1911 yılında başladı. Aynı yıl Avrupa’daki eserlerin kopyalarının yapımı için de adım atıldı. Türkiye’nin en geniş kapsamlı resim ve heykel müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, aynı zamanda muadilleri için de örnek teşkil etti. Envanterindeki bazı eserlerle Türkiye’deki diğer müzeleri de besleyen İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, yeni koleksiyonlarla genişlemeye devam edecek. Bir asrı aşan süredir toplanan sanat eserlerinin bir kısmı restore edilmek üzere güvenli depolarda muhafaza ediliyor.
AYRILIKLAR GÜÇLENDİRDİ
Türkiye ve İstanbul sanat dünyasına ışık tutan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, ilk açılışından bu yana çeşitli sebeplerle misyonuna ara vermek durumunda kaldı. Müze ilk açıldığı 1937 yılından sonra 1939 yılında II. Dünya Savaşı’nın olumsuz koşulları nedeniyle kapandı. Sanata yaptığı katkıyı 12 yıl donduran müze, 1951 yılında tekrar açıldı. Yine 1976 yılında yangınlara karşı korunaksız bir konumda olması sebebiyle 1981 yılına kadar kapalı kaldı.
CEMİLE SULTAN’DA SERGİ
İstanbul Ticaret Odası’nın iştiraki olarak hizmet veren Cemile Sultan Korusu’nun, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi tarihinde önemli bir yeri bulunuyor. Müze, 1937 yılından 2011 yılına kadar hizmet vereceği mekanına kavuşmadan önce, müze için eser tedarik edilmeye devam edildi. Müzenin envanterinde yer alan sanat eserleri bu süreçte geçici sergilerle İstanbullulara hizmet verdi. Cemile Sultan Korusu da geçici sergi duraklarından biri oldu. O zaman 141 parça eserden oluşan koleksiyon, 1926’dan 1937 yılına kadar Cemile Sultan Sarayı’nda sanatseverlerle buluştu.
17 Ekim 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı