Gıda, inşaat ve tekstil gibi lokomotif sektörlerle başlayan e-istişare toplantı serisi; enerji, iletişim ve teknoloji grubu, lojistik-otomotiv grubu ve hizmet sektörü grubu başlıklarında gerçekleştirilerek süreç tamamlandı. Sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini kayda alan İTO, gündeme gelen konuların çözümünü yakından takip ediyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI-HAMİT ETEEVRANS
İstanbul Ticaret Odası’nın sektörleri mercek altına aldığı online sektörel istişare toplantılar serisi, 10 Nisan’da enerji, iletişim ve teknoloji ana gündemiyle gerçekleştirildi. İlgili sektörlerden temsilcilerin katıldığı toplantıda gerek LPG gerekse akaryakıt sektörü temsilcilerinin dikkat çektikleri öncelikli talep, maske ve eldiven konusu oldu. Personelin maske ve eldivende yoğun bir tedarik ihtiyacı olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, ticari hizmet verenlere bu konuda öncelik tanınması gerektiğini vurguladı.
GECE ‘KAPATALIM’ TALEBİ
Akaryakıt sektörü temsilcileri, bayilerin satışlarının yüzde 70 düşmesine rağmen personel çıkarmayacaklarının altını çizdi. Sektör temsilcileri akaryakıt istasyonlarının gece kapalı olmasını, nöbet usulüyle çalışılmasını talep etti. Akaryakıt istasyonlarının vardiyalı çalıştıklarını belirten sektör temsilcileri, gece vardiyası olmamasının, personelin dönüşümlü çalışmasına ve koronavirüs salgını ile mücadeleye olumlu etki edeceğini kaydettiler.
FİRMALAR KAPTIRILMASIN
Teknoloji sektörünün temsilcileri ise bu zor dönemden istifade etmek isteyen yabancı firmaların yerli firmaları ucuza satın almak istediklerine dikkat çekerek, yüzde 51 çoğunluk hissesinin yerli firmada kalması şartını getiren düzenleme talebinde bulundu. Sektör temsilcileri, özellikle yerli yazılım gibi teknoloji firmalarının ne kadar stratejik olduğunu vurguladılar.
Telekomünikasyon ve çağrı merkezi sektörü temsilcileri ise yüksek miktarda istihdam sağladıklarını, bu dönemde de çalışmalarının ağırlıklı olarak evden çalışma yöntemiyle devam ettiğini söyledi. Sektör temsilcileri, İŞKUR’un işbaşı eğitim ve mesleki eğitim programlarından mevzuat engeli sebebiyle faydalanamadıklarını, uzaktan eğitimin mevzuata girmesi halinde daha kısa sürede istihdam sağlayacaklarını belirtti.
ORTAK TALEPLER
Enerji, iletişim ve teknoloji sektörlerinden temsilcileriyle yapılan online istişare toplantısında öne çıkan ortak talepler, firmaların finansa erişim sorunlarının çözülmesi, mücbir sebep listesinin tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmesi ve kısa çalışma ödeneğinin kapsamının genişletilmesi oldu. Sektör temsilcileri, tüm sektörlerin birbirleriyle olan tahsilat bağına dikkat çekip, özellikle finansa erişim sorunun çözülmesinin tüm sektörlerde olumlu sonuç getireceğinin altını çizdi. Devlete olan borçların ötelenmesinin de memnuniyetle karşılandığını anlatan sektör temsilcileri, ötelemelerin sürelerinin uzatılmasıyla olumlu sonuçların artacağını belirtti.
TALEP VE ÖNERİLER HIZLICA PANDEMİ KURULU’NA İLETİLİYOR
9 Nisan tarihinde gerçekleşen sanayi sektörü e-istişare toplantısında Yönetim Kurulu ile Meclis Üyelerini dinleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, makina sektörünü yakından ilgilendiren gündem başlıklarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İstanbul İl Pandemi Kurulu’na İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın davetiyle katıldıklarını belirten Avdagiç, Kurul’da alınan kararların, ekonomiye olası etkileri konusunda değerlendirme ve taleplerde bulunduklarını söyledi.
Vali Yerlikaya’nın talimatıyla İl Trafik Komisyonu’nun kurulduğunu, bu Komisyon’da da İTO’yu Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın temsil ettiğini dile getiren Avdagiç, “Üyelerimizden gelen istek ve önerileri hızlı ve etkili bir şekilde Komisyon’a iletiyoruz. İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Kırklareli arasında nakliye hareketlerinin hızlı, etkin ve öngörülen zamanda yapılabilmesi için OSB’lerden ve fabrikalardan oldukça fazla talep alıyorduk. Bu beklentimizi ilgili Komisyon’da belirttik. Bundan sonra, bakım ve servis konusunda firma aracı ile firma elemanı olduğunu gösteren SGK kaydı ve bakım sözleşmesi ile o firma aracı ve servis elemanları gitmeleri gereken başka vilayetlere gidebilecekler. Web portalımızda da bu duyuruya yer verdik. Makina sektörü için önemli bir ihtiyaçtı. Bu vesileyle önerimizi değerlendiren, çözüme kavuşturan Valimize duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
YÖNETİMİN KATILIMIYLA
Online ortamda gerçekleştirilen e-istişare toplantılarına başta İTO Başkanı Şekib Avdagiç olmak üzere Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ile Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Doğan Salman, Levent Taş, Servet Samsama, Yakup Köç, Bahadır Yaşık, Adil Coşkun, Burhan Polat ve Münir Üstün ile Meclis Üyeleri katıldı.