Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HAMİT KARDAŞ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kontenjanını ve doluluk oranını rekor seviyede artıran İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin neredeyse tüm bölümlerinin giriş puanlarında da artış oldu.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ
YKS 2020 sonuçlarına göre İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin (yüzde 50 burslu) puanı 106 artışla 417 oldu. Mekatronik Mühendisliği’nin (yüzde 50 burslu) puanı ise 93 artışla 394’e yükseldi. Endüstri Mühendisliği’nde de 94 puanlık bir artış gerçekleşti.
2019’da 253 puanla öğrenci alan Sosyoloji (yüzde 50 burslu) bölümünün puanı bu sene 48 artarak 301’e çıktı. Psikoloji (yüzde 25 burslu) bölümünün puanı ise 329’dan 360’a yükseldi. Matematik bölümünün giriş puanı 56, İstatistik bölümünün ise 44 puan arttı. Hukuk Fakültesi (yüzde 25 burslu) puanı 384’ten 420’ye yükselirken, ücretli bölümün puanı ise 367’den 381’e çıktı.
40 BÖLÜMDE YÜKSELDİ
Türkiye genelinde iletişim fakültelerinin puanlarında düşüş görülürken, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim bölümünde rekor bir puan artışı gerçekleşti. Yüzde 50 burslu Medya ve İletişim bölümünün puanı önceki sene
315 iken 2020’de 351 oldu.
İşletme, İktisat, Bankacılık ve Finans ile Uluslararası Ticaret bölümlerinde de 35-50 arasında bir puan artışı yaşanırken İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı’nın puanı 64, Endüstriyel Tasarım’ın puanı 58 arttı.
Türkiye genelinde birçok üniversitenin bölümlerinde puan düşüşü yaşanırken, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ÖSYM tercih rehberinde yer alan 50 bölümünden sadece 10’unun puanında düşüş olması, kalan 40 bölümün puanlarının ise rekor seviyede artması dikkat çekti.
MOBESE İLE AR-GE İŞBİRLİĞİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu elektronik sistemlerin tedarikinde güvenilir, ekonomik ve satış sonrası etkin hizmetin sağlanması amacıyla İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından 2008 yılında kurulan MOBESE A.Ş. arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Üniversitenin Sütlüce Kampüsü’nde düzenlenen imza töreninde, protokolü Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ve İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Sekreteri Abdurrahman Kundakçı imzaladı.
Protokol; proje, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), yüksek lisans, doktora programları, meslek içi eğitim-öğretim faaliyetleri, sertifikasyon eğitimleri, karşılıklı akademik ve fiziki imkânların kullandırılması, kariyer günleri ve staj planlamalarını kapsıyor.
AKADEMİSYENLERDEN YENİ YAYINLAR
Sendikacılık ve toplu pazarlık ekonomisi
* İktisat (İngilizce) Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı tarafından kaleme alınan ‘Sendikacılık ve Toplu Pazarlık Ekonomisi’ kitabının genişletilmiş ve güncellenmiş 4. baskısı Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Kitap, sanayi devriminden sonra ortaya çıkan endüstri ilişkileri sisteminin en önemli alanı olan sendikacılık ve toplu pazarlığın ekonomik analizlerini ve bilgi toplumundaki dönüşümünü içeriyor. Ayrıca kitap, üniversitelerde okutulan Çalışma Ekonomisi, Sendikacılık ve Toplu Pazarlık Ekonomisi konularıyla ilgili derslerde ana kaynak mahiyetinde.
En saygın kongrede bildiri sundular
* Dış Ticaret Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. N. Öykü İyigün, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve alanının en saygın bilimsel toplantılarından biri olan 28. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi’nde, İşletme Programı doktora öğrencileri ile beraber hazırladığı bildiriyi sundu.
Doç. Dr. İyigün, ‘Çalışanların Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Yeşil Örgütsel Davranış Üzerindeki Etkisinde Örgütsel Özdeşleşmenin Rolü: Bir Kamu Kurumunda Araştırma’ başlıklı bildiriyi İşletme Programı doktora öğrencileri Habibe Reşat Cica, Kerim Güvendi ve Berat Şensoy Büyükaslan ile beraber hazırladı. Söz konusu bildiri, kongre bildiri kitabında da yayınlandı.
Bakım planlaması
* Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Köksal’ın ‘Bakım Planlaması’ kitabının dördüncü baskısı çıktı. Yeni baskı genişletilerek ve gözden geçirilerek yayınlandı. Kitap, Prof. Dr. Köksal’ın farklı üniversitelerin endüstri mühendisliği bölümlerinde lisans seviyesinde uzun yıllar anlattığı ‘Bakım Planlaması’ derslerinin notlarından, çeşitli kaynaklarda yer alan problemlerden ve özel sektördeki uygulamalarından sağlanan örneklerden oluşuyor.
Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınlar tarafından yayınlanan kitapta bakım politikaları anlatılarak bazı tipik bakım problemlerinden örnekler veriliyor. Sonraki bölümlerde ise güvenilirlik, yenileme modelleri ve sonlu kaynak kuyruk modelleri ele alınıyor. Kitap; endüstri, makina, imalat mühendisliği ve işletme bölümü öğrencilerine yönelik hazırlansa da bu alanlarda çalışan profesyoneller için de bir kaynak niteliğinde.
Covid-19 sempozyumunun bildirileri dijitalde
* İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Covid-19 Pandemisinin Türkiye’ye Etkileri Sempozyumu’nun özet kitapçığı dijital ortamda erişime açıldı. Dr. Öğretim Üyesi Nagehan Uca ve Dr. Öğretim Üyesi Gencay Karakaya’nın koordinatörlüğünü yaptığı sempozyumun bildirilerinin özetleri, üniversitenin web sitesinden takip edilebilir.
17 Eylül 2020 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi