HABER: Ertan Eryılmaz
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önümüzdeki beş yıllık hedeflerinin belirlendiği 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı, Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirildi. Eğitimde yüksek kalite, uluslararasılaşma, dijital dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon ve güçlü işbirlikleri öngören 5 yıllık planın kısa süre içinde tamamlanıp yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, iki gün süren çalıştayda yaptığı konuşmada, üniversitenin yalnızca iş dünyasına yönelik bir yapı olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Bilimsel araştırmaların ve akademik çalışmaların üniversitenin temel taşları arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Erken, Mütevelli Heyet Başkanı olduğu dönemde yapılan faaliyetlerden örnekler vererek, stratejik plan çalışmasının önemine dikkat çekti.
RAFLARDA KALMAYACAK
Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ise çalıştaydan çıkacak sonuçların üniversitenin önümüzdeki dönemdeki yol haritasını belirleyeceğini söyledi. Stratejik planın yalnızca bir rapor olarak hazırlanıp rafa kaldırılmayacağını vurgulayan Dr. Kuralay, planın düzenli olarak takip edileceğini ve hayata geçirilmesi için somut adımlar atılacağını belirtti. Dr. Kuralay, İTO’nun üniversiteye verdiği güçlü desteğe de dikkat çekerek, “Üniversite yalnızca mevcut yerleşkeleriyle sınırlı düşünülmemeli. Dünya Ticaret Merkezi ile Teknopark İstanbul gibi İTO’nun iştirakleri de üniversitenin kullanımına açık. İTO’nun üniversiteye desteği artarak devam edecek” dedi.
FIRSATLARI DEĞERLENDİRELİM
Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek, stratejik planlamanın yalnızca uzun vadeli hedefler belirlemek değil, aynı zamanda değişen koşullara uyum sağlamak, fırsatları değerlendirmek ve risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına geldiğini belirtti. Prof. Dr. Şimşek, üniversitenin akademik dünyada rekabet gücünü artırabilmesi için kaliteli akreditasyon, uluslararasılaşma, dijital dönüşüm ve eğitim teknolojileri, yapay zeka, büyük veri ve Endüstri 4.0 entegrasyonu, toplumsal katkı ve sosyal sorumluluk, veriye dayalı yönetim ve yönetişim, sürdürülebilirlik, belirli alan ya da alanlarda ihtisaslaşma, kariyer ve hayat boyu öğrenme, Ar-Ge ve inovasyon gibi alanlarda yapılanmanın önemine dikkat çekti.
İSTİHDAM ODAKLI EĞİTİM
Çalıştaya katılan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ise YÖK olarak temel hedeflerinin nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi, akademik mükemmeliyet ve üniversite-sektör işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu belirterek, bu doğrultuda özellikle işgücü piyasasının beklentilerini dikkate alan ve mezunların istihdamını artıran modeller üzerinde çalıştıklarını ifade etti. YÖK tarafından yayınlanan 2024-2028 Stratejik Planı’nda dijitalleşme, istihdam odaklı eğitim modelleri, üniversite-sektör işbirliği ve uluslararasılaşma konularının ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Arcaklıoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin de bu başlıklar doğrultusunda gelişimini sürdürerek güçlü akademik ve sektörel işbirlikleri geliştirebileceğini kaydetti.
KALİTE YÖNETİMİ VE AKREDİTASYON
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Vatan Karakaya da stratejik planlama ve kalite süreçlerinin birbiriyle entegre edilmesi gerektiğine ifade etti. Prof. Dr. Karakaya, üniversitenin kalite yönetimi süreçlerinde planlama, uygulama ve değerlendirme döngüsünü benimseyerek sürdürülebilir bir büyüme hedeflemesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin stratejik planının kurumsal akreditasyon sürecine