Pazar, 24 Kasım, 2024
Hilal Sönmez, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi… 2. sınıfta dönem projesi olarak hazırladığı TRİLED isimli tasarım, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen Konsept 2017: Aydınlatma Ürünleri Öğrenci Kategorisi’nde birincilik ödülüne layık görüldü. Hilal ödülünü, 8-12 Kasım tarihleri arasında İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek Design Week Turkey-Türkiye Tasarım Haftası’nın açılışında alacak. Hilal’i henüz üniversite öğrencisiyken ödüle taşıyan süreç, verdiği kritik bir kararla başlar.
‘SAĞLIK’TAN VAZGEÇTİ
1995 İstanbul doğumlu olan Hilal Sönmez, Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra eğitimine sağlık sektöründe devam etmeye karar verir: “Üniversite hazırlık döneminde sağlık sektörüne ayrı bir sempatim vardı. Diğer yandan mimarlık bölümü çok cazip geliyordu. Çevremden de tavsiyeler duyuyordum. Çoğu öğrenci gibi aklım sürekli karışıyordu. Bir üniversitenin moleküler biyoloji bölümünü kazandım. Bölümün içine girdikçe beklentilerimin dışında kaldığını gördüm. Teorik bilgiler çok fazlaydı. Kendimi tam olarak ifade edemeyeceğimi fark ettim. Ve tekrar sınava hazırlanma kararı aldım. Benim için ciddi bir dönüm noktası olan bu dönemde ailem en büyük destekçim oldu. Kapsamlı araştırmalarım sonrasında endüstriyel tasarım bölümünde karar kıldım. Tanıdıkça heyecan duymaya başladım ve kesinlikle ufkumu genişletebilecek bir bölüm olduğu kanısına vardım. Böylelikle tercih listeme yazdım. Seçimim de İstanbul Ticaret Üniversitesi oldu. Üçüncü yarıyılda tam burslu çift ana dal programı ile mimarlık bölümüne de başladım. Çok geçmeden endüstriyel tasarım bölümünün bana çok daha fazla heyecan verdiğini fark ettim ve tamamen kendi bölümüme yoğunlaşma kararı aldım. Bölümüne fazlasıyla emek veren ve seven bir öğrenciyim.”
MERAKLIYDIM
Hilal, kendi anlatımıyla meraklı bir yapıya sahip. Başarısında merak etmenin de büyük payı var: “Ailem çocukluğumda meraklı bir yapıya sahip olduğumu söyler. Elime bir şeyleri alıp incelemeyi seviyorum. Merak duygusunun üzerine gitmek çok büyük haz. Tasarım sektöründe kendimizi daima güncel tutmak durumundayız. Donanımlı bir tasarımcı adayı olabilmek için olabildiğince yayın takip etmeye ve etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Aktif bir arkadaş grubum var. Vakit buldukça sergilere ve konferanslara katılım sağlıyoruz.”
Hilal, bölümünde aldığı uygulamalı eğitimin kendisini okula bağladığını ve başarıya taşıdığını vurguluyor: “Bölüm bazında düzenlenen jüriler karşısında yaptığım sunumlar ve değerlendirmelerle kendime güvenim arttı. Endüstriyel tasarım bölümü olarak derslerimiz daha çok uygulamalı olduğundan derslere katılımı yüksek bir öğrenciyim. Biraz da kişisel disiplin olayı var. Elimdeki işi beğenmiyorsam asla görücüye çıkartmıyorum. Mükemmelliyetçiyim. İstanbul Ticaret Üniversitesi her zaman İTO güvencesini veriyor bizlere. İş hayatımızda bize büyük fırsatlar sunacağına inanıyorum.”
Tasarımları üzerinde çalışırken ailesinden büyük destek gördüğünü vurguluyor Hilal: “Ailem her konuda en büyük destekçim. Bölüm bazında düşünürsek kilit noktalarda ailemin fikirlerini önemsiyorum. Özellikle babam en büyük destekçim diyebilirim. Projelerimi hayata geçirebilmem konusunda bana alternatif sunuyor.”
SON ANDA BAŞVURDU
İMMİB’in yarışmasına son anda katılmaya karar verir Hilal. 2. sınıf dönem ödevini yarışmaya gönderirken de kendinden emindir aslında: “Yarışmaya katıldığım kategori okul projemdi. Konumuz ayarlanabilir aydınlatma birimiydi. Son zamanlarda yaşadığım en heyecan verici serüvendi. Her şey hızlı gelişti.
Elimde güvendiğim bir projem ve uygun bir yarışma kategorisi vardı. Yarışmanın son günü başvuru yapmak ve katıldığım ilk yarışmada böyle bir sonuca ulaşmak inanılmaz bir tecrübeydi. Bu tarz yarışmaların öğrenci teşvikinde önemli rolü var.”
ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ
Ödül alan tasarımını hazırlamaya başlamadan önce bir araştırma süreci yaşar Hilal. Aydınlatma sektörünün kalbi Şişhane’de günlerce gezer: “Araştırmalar önemli veri kaynağı sağlıyor. Mevcut durumdan haberdar olmak, ‘Kim daha öncesinde neler yapmış? Nasıl çözümlemeler getirmiş?’ gibi sorular tasarımın en önemli adımlarından biri. Gözlem çok önemli. Her gün birçok ürünle etkileşim halindeyiz. Kullanım kolaylıkları bize alışkanlık kazandırıyor. Tasarım sürecimde iki haftam bol araştırmalı ve gözleme dayalı geçti. Kullanıcıyı okuyabilmek, sorun tespiti yapabilmek ve çözümlere farklı bakış açıları getirebilmek çok önemli. Sonrasında teorik bilgiler geliyor. Haftada en az iki günümü Şişhane’de aydınlatma armatürlerinin olduğu dükkanları gezerek geçirdim. Problem tespitinden sonra çözümleme aşaması çok daha kolay gelişiyor. Problem saptanınca doğru çözümlemeler çıkıyor. Sonrasında en zevkli aşama geliyor, taslakları kağıda dökmek. Bu konuda biraz şanslı olduğumu düşünüyorum; çünkü sürekli kullandığım modelleme oyuncaklarım var. Farklı form arayışlarını bu oyuncaklarım sayesinde üç boyutlu destekleyebildim ve uygun formu yakalayabildim.”
BAŞARIYLA ANILMAK
Başarıya tutkun bir kişiliği var Hilal’in: “Başarıyla anılan örnek bir endüstriyel tasarımcı olmak ilk hedefim. Mutlaka yurtdışı eğitimlerine katılım fırsatları sağlanmalı diye düşünüyorum. Ülkemizde endüstriyel tasarım bölümü henüz pek yaygın değil. Tasarım ve hayal gücü ile gelişen, yaratıcılıkla beslenen meslek ve endüstriler desteklenmeli. Çünkü insan hayal ettiği sürece özgür ve özgün.”
10 Kasım 2017 Cuma
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi