İstanbul siluetinin mimarideki ihtişamı

İstanbul’un siluetini oluşturan kubbeler, İstanbul Ticaret Odası’nın yayınladığı Kubbe-i İstanbul isimli albüm kitapta bir araya geldi.

Giriş: 12.08.2024 - 08:17
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35




İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kitabın tanıtımında yaptığı konuşmada, kubbelerden oluşan meşhur İstanbul siluetinin, ihtişamlı bir manzaranın ötesinde insanlık için bir umut iklimi olduğunu vurguladı. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

İstanbul Ticaret Odası, Kubbe-i İstanbul isimli albüm kitabını, Türkçe ve İngilizce olarak yayınladı. Kitap, İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda tanıtıldı. Tanıtım toplantısının yanı sıra İTO’nun Merkez Binası’nda albüm kitabın içeriklerinin yer aldığı bir sergi de düzenlendi. Açılışa İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ve sanatseverler katıldı. 

 

ZİNCİRİN SON HALKASI

 

Tanıtım toplantısında konuşan Avdagiç, ticaret ile yayıncılığın birbirini besleyen ve tamamlayan unsurlar olduğunu söyledi. Avdagiç, İTO’nun bir varlık sebebi ticaret ise diğerinin kültür, sanat ve yayın olduğunu kaydederek, “İTO’nun 139 yıllık yayın zincirinin son halkası olan Kubbe-i İstanbul kitabı, İstanbul’un ruhunu yansıtan bir albüm. Biz bu kitapla 1453’ten beri İstanbul’a Türk ve Müslüman ruhunu veren, her biri mimari bir şaheser olan camilerin ve kubbelerinin altını çizmek istedik. Rutinleşip dikkatimizden kaçan kubbelerin, aslında İstanbul’un kimlik kartı olduğunu vurgulamak istedik” dedi.

 

MEDENİYET İFADESİ

 

Avdagiç, Kubbe-i İstanbul kitabında bir amaçlarının da İstanbul’a esas değer katanın ne olduğunun bir kez daha düşünülmesi olduğunu vurguladı. “Gerçekten İstanbul’a değer katan nedir?” sorusunu yönelten Avdagiç, şöyle devam etti: “Emsalsiz doğal güzelliği mi? İki kıtayı birleştirmesi mi? İstanbul’a esas değer katan unsur, 1453’ten itibaren bu şehirde inşa edilmeye başlanan anıtsal camiler ve ona ruhunu veren kubbeleridir. Bu kubbeler, bir medeniyetin ifadesidir. Taşın ruha ve kimliğe bürünmüş halidir. Bu yüzden kubbelerden oluşan meşhur İstanbul silueti, ihtişamlı bir manzaranın ötesinde insanlık için bir umut iklimidir.”

 

GELECEK KUŞAKLARIN TANIMASI İÇİN  

 

Kitapta yer alan fotoğrafları çeken kitabın yazarı Ş. Levent Deniz konuşmasında, Kubbe-i İstanbul kitabı ile ecdadın kurduğu bu büyük medeniyeti gelecek kuşaklara daha iyi tanıtabilmeyi amaçladığını kaydetti. Deniz, “470 sene payitahtlık yapmış olan İstanbul’un üzerinde yükselen yüzlerce kubbe, tüm şehri adeta ruhani bir atmosferle sararken minareler de büyük şair Necip Fazıl’ın gibi birer şehadet parmağı misali göğe doğru yükselmektedir” dedi.