tatil-sepeti
tatil-sepeti

İstanbul projelerine ücretsiz destek

Giriş: 17.01.2016 - 23:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: ADEM ORHUN

Mega kent İstanbul’un yerel kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlayarak şehrin sosyo-ekonomik kalkınmasını hedefleyen İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), işletmelere destek oluyor. İSTKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ticaret’e yaptığı özel açıklamada, hem şehirdeki mevcut firmalara hem de İstanbul’a gelmeyi planlayan potansiyel yatırımcılara sundukları hizmetlere ve hibelere dikkati çekti.

İSTANBUL BÖLGE PLANI

İSTKA’nın üç temel görevi olduğunu vurgulayan Vali Şahin, şunları söyledi: 
 “İlk görevimiz, yerel katılımcılığı en üst düzeyde sağlayarak bölgemizin önceliklerini belirlemek. Bu yönde, bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişme önceliklerini ortaya koyan 2014-2023 İstanbul Bölge Planı, Kalkınma Bakanlığı tarafından 2014 yılı sonunda onaylanarak yürürlüğe girdi.”

MALİ DESTEK PROGRAMLARI

Ajansın ikinci temel görevi hakkında ise Şahin, “İstanbul Bölge Planı dahilinde ortaya konan önceliklerin bir kısmını hayata geçirmek üzere, her yıl bütçe imkânlarımız ölçüsünde bölgemizdeki hem kâr amacı gütmeyen kurumlara hem de işletmelere yönelik olarak mali destek programları düzenliyoruz. Yılın belirli dönemlerinde proje 
 teklif çağrılarına çıkıyoruz” dedi.

32 PROGRAMA 570 MİLYON TL

İSTKA’nın son 5 yılda 16 konuda 32 mali destek programı uyguladığını belirten Vali Şahin, “Ajans, bu kapsamda 570 milyon TL bütçe ile bölgedeki projelerin finansmanı için ciddi kaynak sağladı. Ajans desteği hibe şeklindedir ve işletmelere yönelik programlarda proje başına 600 bin TL’ye, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ise 2 milyon TL’ye kadar finansman sağlandı” şeklinde konuştu. 

YATIRIM DESTEK OFİSİ

İSTKA’nın üzerinde yoğunlaştığı alanlardan biri de; İstanbul’a yeni yatırım çekmek için yatırım tanıtımı yapmak ve yatırım hizmetlerini yürütmek. ValiŞahin, İSTKA’nın beş biriminden biri olan Yatırım Destek Ofisi’nin (YDO), yerli ve yabancı yatırımcılara ve heyetlere, fuar, kongre ve ziyaret gibi çeşitli fırsatlarla ulaşarak İstanbul’un yatırım ortamını tanıttığını söyledi. Şahin, “İstanbul Yatırım Rehberi başlıklı yayınımızı Türkçe, İngilizce, Çince, Japonca, Arapça, Rusça, İspanyolca ve Fransızca olarak yatırımcıların dikkatine sunuyoruz. YDO, potansiyel yatırım-cıların dikkatini bölgeye çekerken, bölgemize gelen yatırımcılara bir dizi hizmet de sağlıyoruz” dedi. 

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

İSTKA’nın Ekonomi Bakanlığınca yürütülen yatırımlarda devlet yardımlarına ilişkin işlemlerde ‘yerel birim’ olarak tanımlandığını belirten Şahin, “Yatırım Teşvik Belgesi başvuru-larında, 10 milyon TL’yi geçmeyen belirli sektörlerdeki genel teşvik başvuruları doğrudan İSTKA’ya yapılabilir. Diğer teşvik işlemlerinde ise Ajans, bilgi ve yönlendirme anlamında yardımcı oluyor” dedi. 

İstanbul bölgesindeki yatırım teşvik belgeli yatırımların 6 aylık gerçekleşmelerinin izlenmesi de İSTKA’nın görevleri arasında. Yatırım dönemi sonunda, ilgili mevzuatça belirlenen cüzi bir ücret karşılığında, ekspertiz ve yatırım tamamlama vizesi işlemlerini de İSTKA gerçekleştiriyor. Vali Şahin, ekspertiz ve yatırım tamamlama vizesi işlemleri dışındaki tüm İSTKA hizmetlerinin ücretsiz olduğunu vurguladı.

İSTANBUL ÇEKİM MERKEZİ 

İstanbul, dünyanın en geniş 4. uçuş ağına sahip havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları’nın (THY) katkısıyla uluslararası bağlantı yoğunluğu en yüksek 5 şehrinden biri konumunda. 4 saatlik uçuş mesafesi içinde 1.5 milyar insan ve 27 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanı sağlayan İstanbul, her geçen gün daha fazla yatırımcı çekiyor. İstanbul’un küresel bir bağlantı merkezi olması hem yerli hem de yabancı yatırımcıları İstanbul’a çeken etkenlerin başında geliyor.

DESTEKLERDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Merkezleri İstanbul’da olan ve buradaki ilgili odalara kayıtlı tüm şirketler, sermaye yapısı ve büyüklüğüne bakılmaksızın, İSTKA’nın desteklerine başvurabilir. Başarılı bulunan projeler bu desteklerden yararlanabilir.

İTO DA İSTKA YÖNETİMİNDE

Türkiye’deki 26 kalkınma ajansından biri olan İSTKA, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2008 yılında kuruldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, İSTKA’nın 7 kişilik Yönetim Kurulu’nda İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası Başkanları da dahil olmak üzere, 5 özel sektör temsilcisinin yer aldığını vurguladı. Vali Şahin, bu anlamda Ajans’ın kamu-özel sektör ortaklığına güzel bir örnek teşkil ettiğini söyledi. 

YDO’NUN YATIRIMCILARA HİZMETLERİ

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yatırım Destek Ofisi (YDO) şu hizmetleri sunuyor: 

  • Yatırım kararı aşamasında yatırımcıların ihtiyaç duyup talep ettikleri bilgileri temin etmek.
  • Yatırım aşamasında sürece ilişkin bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri sağlamak.
  • İlgili firmanın talep etmesi halinde bürokratik iş ve işlemlerini, gerekli izin ve ruhsat işlemlerini kamu kurumları nezdinde tek elden takip ve koordine etmek.
  • Çeşitli kurumlarca sağlanan devlet destekleri hakkında yatırımcıları bilgilendirmek ve doğru kuruma yönlendirmek.