İstanbul Ticaret Odası ile Paris Ticaret ve Sanayi Odası’nın, KOBİ’lerin dijitalleşme sürecini desteklemek için başlattığı ‘KOBİ’lerin Dijitalleşmesi İçin Eşleşme Projesi’nin ikinci toplantısı, İstanbul’da yapıldı. Proje ortaklarının da katıldığı toplantı, 23-24 Ekim 2019 tarihlerinde İTO’da gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz haziran ayında Paris Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapılan projenin ilk toplantısında, İTO proje ekibine, Fransız uzmanlar tarafından ‘Les Digiteurs’ programı çerçevesinde gerçekleştirilen farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalar, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Projenin ilk aylarında ise İstanbul’da KOBİ’ler nezdinde dijitalleşme seviyesini ve beklentileri ölçmek adına anketler gerçekleştirildi. Bu anketlerin sonuçları çerçevesinde İTO proje ekibi tarafından bir ‘Durum Analizi’ belgesi hazırlanarak, ağustos ayı başında Parisli ortaklarla paylaşıldı. Parisli ortaklar tarafından da Paris’te uygulamaya konulan programın bir benzerinin İstanbul’a transfer edilmesine yönelik bir metodoloji hazırlandı.
REKABET AVANTAJI
İstanbul’da düzenlenen proje toplantısında, özellikle bu Durum Analizi ve Metodoloji Belgeleri üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. KOBİ’lerin dijitalleşmeyi temel bir ihtiyaç olarak gördüğü ve kendi sektörlerinde rekabet avantajı getireceğini savunduğu, bununla birlikte nasıl dijitalleşecekleri konusunda bilgiye ve finansmana ihtiyaç duydukları hatırlatıldı. İstanbul’da faaliyet gösteren işletmelerin dijitalleşme konusunda farkındalığını artırmak ve kapasitelerini geliştirmelerine destek olmak için hangi yolların daha efektif olabileceği konusu masaya yatırıldı.
ÜYELERİN İHTİYAÇLARI
Paris’te uygulamaya konulan yapı, ‘Les Digiteurs’ isimli dijital dönüşümü kolaylaştırıcı web platformunun yanı sıra birebir danışmanlık, farkındalık sağlamaya yönelik etkinlik geliştirme/yönetimi, dijital dönüşüm alanında hizmet ve ürün sağlayıcıları ile son kullanıcıları arasındaki arz-talep ilişkilerini derinleştiren ve sürekli hale getiren çeşitli müdahaleleri bünyesinde barındırıyor. İTO’da düzenlenen proje toplantısında tüm bu yapının metodoloji transferi gerçekleştirilmiş oldu. İstanbul’da hizmete sunulacak yapı, içeriği ve sistematiği sürekli güncellenen, üyelerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini temel alarak geliştirilecek, şehre özel bir yapı olacak.
15 AY SÜRECEK
KOBİ’lerin Dijitalleşmesi İçin Eşleşme Projesi (Twinning for Digitalization / T4D), Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde tanımlanan TOBB ve Eurochambres koordinasyonunda sürdürülen ‘Türkiye-AB İş Diyaloğu Programı’ kapsamında alınan hibe ile Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde gerçekleştiriliyor. 1 Nisan 2019 tarihinde start verilen ve 15 ay sürecek olan projeyle İstanbul Ticaret Odası bünyesinde hayata geçirilecek özgün bir yapıyla üye işletmelerin dijital dönüşümlerinin hızlandırılması hedefleniyor.
YÖNETİCİLER FİKİR SAHİBİ DEĞİL
İstanbul’da yapılan anket sonuçlarına göre, hem şirketler hem de sektörler bünyesinde dijitalleşmenin belli bir seviyeye ulaşamaması iki sebebe bağlanıyor: Finansal yetersizlikler ve bilgi eksikliği. Sektör temsilcilerine yöneltilen “Sektörünüzde dijitalleşmenin belirli bir seviyenin altında olduğunu düşünüyorsanız bunun sebebi nedir?” sorusuna, “Yöneticiler nasıl yapılacağı konusunda fikir sahibi değil” cevabını verenlerin oranı yüzde 46.