İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, binanın ziyaretçi odaklı bir anlayışla her türlü kültür, sanat ve eğitim faaliyetine ev sahipliği yapacağını belirterek, "Renzo Piano, müze mimarisinin günümüzdeki en önemli ismi olarak İstanbul'a uluslararası sanat çevrelerinin dikkatini çekecek ve bu eşsiz kentin değerini yansıtacak bir müze binası kurma hayalimize ortak oldu." dedi.
Piano ile ilk olarak 2014'te Cenova'daki ofisinde görüştüklerini kaydeden Eczacıbaşı, "İstanbul Modern'in geleceğine dair hayallerimizi anlattığımızda onun da en az bizim kadar heyecanlandığını görmek, umut ve mutluluk vericiydi." diye konuştu.
Eczacıbaşı, İstanbul Modern için yeni bir dönemin başladığına dikkati çekerek, şunları aktardı: "Yeni müze binamızdaki yolculuğumuza başlarken hem sanat dünyasına hem de ziyaretçilerimize yönelik sorumluluğumuz daha da artıyor. Gelecek dönemdeki önceliklerimizi, kadın sanatçıların üretim ve görünürlüklerini artırmak, çocuk ve gençlere yönelik sanat eğitimlerini içerik ve mekansal olarak çoğaltmak, yeni binamızla birlikte tüm dünyadan ziyaretçilere Türk sanatını tanıtmak olarak sıralayabilirim."
"BİNA, HİKAYESİYLE BENİ BÜYÜLEDİ"
Renzo Piano ise İstanbul Modern'in eşsiz güzelliğinden ötürü projeyi kabul ettiğini vurgulayarak, "Güzel hikayesi olmayan bir binanın kendisi de güzel olamaz. Bu bina, hikayesiyle beni büyüledi. Aynı zamanda binanın bulunduğu İstanbul da çok harika bir şehir." ifadelerini kullandı.
Binayı uçan bir gemiye benzettiğini dile getiren Piano, "Beni büyüleyen ayrı bir ruh buldum burada. Bu yüzden sağlam ve sürdürülebilir bir tasarım olmasını istedim. Mimari, yüzyıllarca süren sağlam tasarımlar yapabilmektir." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, müzedeki sergileri rehber eşliğinde gezdi.
Kapılarını 4 Mayıs'ta açan İstanbul Modern, "Yüzen Adalar", "Hep Buradayız", "Mimarinin İnşası" ve "Yerin Ruhu" adlı sergilere ev sahipliği yapıyor.