tatil-sepeti

Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan “2022 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu” (GSER) Londra teknoloji haftasında kamuoyuna açıklandı.

Dünyanın önde gelen 140 ekosistemini sıralayan raporda, bölgesel değerlendirmelere dayalı sınıflandırmalar ile alanında uzman kanaat önderlerinin görüşlerine yer verildi.

İstanbul’un girişimcilik alanındaki artan performansına ilişkin açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Son on yıldır İstanbul’da güçlü, cazip ve hızla büyüyen bir startup ekosisteminin yükselişine şahit oluyoruz. İstanbul’un, bu dinamizmle küresel teknoloji startupları için uluslararası bir cazibe merkezi olacağına inanıyoruz” dedi.

Startup Genome’a İstanbul adına üye olan İstanbul Kalkınma Ajansı rapora verileri ve uzman görüşleriyle katkıda bulundu. GSER 2022 Raporu’na göre İstanbul, “Küresel Yükselen Ekosistemler” arasında 14. sıraya yükseldi. İstanbul, son 2.5 yıl içerisinde toplam 17 milyar dolar ekosistem değeri yarattı.

İstanbul’da; oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği sektörleri, fintek sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

Teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen “yetenek istihdamı” klasmanında İstanbul, ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı. Global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve destekleyici ağ yapılarının varlığı startupların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterildi.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ise “Kalkınma Ajansımız kuruluşundan bugüne İstanbul’un bir girişimcilik şehri olması için çalışmakta. Bu çalışmalarımızın neticesini uluslararası raporlarda da görmek bizim için gurur vesilesi. Tüm imkanlarımızla girişimlerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Startup Genome Kurucusu ve Başkanı Marc Penzel de şunları söyledi: "Startup Genome Istanbul’dan giderek daha fazla küresel startup başarı hikayelerinin doğmasından büyük heyecan duyuyor.” diyerek sözlerini şöyle sürdürmüştür “Hızlı market ürünleri teslimat şirketi Getir bu açıdan önemli bir örnek fakat bundan daha fazlası da mevcut. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın bu alandaki çalışmaları İstanbul’un “14. sırada” yer almasına büyük katkıda bulundu.”

İstanbul, GSER 2021 Raporu’nda 15. sırada yer almış, son2.5 yıl içerisinde 181 milyon doları erken aşama fonlama olmak üzere toplam 4 milyar dolarekosistem değeri yaratmıştı.

GSER, yaptığı 280 yenilikçi girişimcilik ekosistemi ve 3 milyon startup analiziyle dünyanın girişimcilik alanında en kapsamlı araştırmalarından biri olarak öne çıkıyor.

Raporda İstanbul’a ilişkin yer alan tespitler şöyle sıralandı:

* İstanbul “Küresel Yükselen Ekosistemler” arasında 14. sırada yer aldı.

* İstanbul, teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen “yetenek istihdamı” klasmanında ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

* İstanbul, performans faktörlerinin uzun vadeli eğilimleri ile ekosistemdeki yeteneklerin kalıcılığını ölçen “yetenek&deneyim” klasmanında ilk 25 Avrupa Ekosistemi ve ilk 20 Avrupa Yükselen Ekosistemleri içerisinde yer aldı.

* İstanbul, erken aşama yenilikçi fikir fonlamalarını ve yatırımcı aktivitelerini ölçen “finansmana erişim” klasmanında ilk 15 Avrupa Ekosistemi içerisinde ve ilk 5 Küresel Yükselen Ekosistem içerisindedir. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılan “Avrupa Yükselen Ekosistemleri” sıralamasında 4. sırada yer aldı.

* İstanbul, ekosistemdeki çıkışlar ve fonlama miktarına bağlı olarak oluşan toplam startup değerleri büyüklüğünü ölçen “performans” klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde, ilk 15 Avrupa Ekosistemi içerisindedir. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılan “Avrupa Yükselen Ekosistemleri” sıralamasında 4. sırada yer aldı.

* İstanbul 1 Temmuz 2019 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında toplam 17 milyar dolar ekosistem değeri yarattı.

* Global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve destekleyici ağ yapılarının varlığı startupların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterilebilir.

* İstanbul’da; oyun, yapay zekâ, büyük veri & veri analitiği ve fintek sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

Dünya genelinde 140 girişimcilik ekosisteminin sıralamalarını görmek ve tüm raporu indirmek için:
https://startupgenome.com/report/gser2022

14 Haziran 2022 Salı

Etiketler : Gündem