tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

İstihdama, ihracata ve katma değerli üretime dayalı bir büyüme için birçok destek ve hibe programı uygulanıyor. Bu programları uygulayan kurumlardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). İşverenlere farklı alanlarda destek olan SGK, bu kez radarına gençleri ve kadın işverenleri aldı. İstanbul SGK İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, mikro ve küçük işletmeler için sermaye destek programının, kadın işverenlere özel Women-up projesinin, gençlere yönelik istihdam teşviklerinin ve diğer teşvik ile hibe programının ayrıntılarını İstanbul Ticaret’e anlattı.

4 BİN KADIN İŞVERENE DESTEK

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-up), Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edildiğini ve SGK tarafından yürütülmekte olduğunu hatırlatan Cevheroğlu, ilk etapta 4 bin kadın işverene mali destek sağlanacağının altını çizdi. Cevheroğlu, belirlenen iller ve ayrılan kontenjanlar hakkında şu bilgileri verdi: “Projenin pilot bölgesi olarak; Ankara (900), İstanbul (1.000), Denizli (400), Aydın (400), Samsun (500), Kahramanmaraş (400) ve Şanlıurfa (400) olarak belirlendi. Şubatta başlayan programın İstanbul kontenjanların yüzde 50’si şimdiden doldu. Programın son başvuru tarihi olmamakla birlikte kontenjanlar dolunca başvurular sona erecek.”

2 BİN 500 BAŞVURU

Women-up projesine 29.5 milyon Euro’luk bütçe ayrıldı. Bu bütçenin 25 milyon Euro’su AB, 4.5 milyon Euro’su ise milli bütçeden karşılanacak. 4 binlik kontenjanın 2 bin 500’ü dolan Women-up projesinden 4 bin kadın işveren ve 4 bin kadın işçi faydalanacak. Tuncay Cevheroğlu, “Proje kapsamındaki kadın girişimciye; her ay yaklaşık bir işçinin işverene olan toplam maliyetinin yüzde 65’ini geçmemek üzere, net asgari ücret tutarına kadar (2022 yılı için bu tutar 3 bin 984 TL) hibe desteği sağlanacak. En fazla 20 aya kadar mali destek ödemesi alacak işverenlerin, 20 ayın sonunda bu ödemesi kesilecek. Women-up projesinin 32 ay süreyle uygulanması ve 2024 Ocak itibarıyla tamamlanması planlanıyor” bilgisini verdi.

İTO üyeleri arasında yer alan, 5 Mart 2012 tarihinden sonra kurulmuş ve en fazla 9 işçi çalıştıran kadın işverenlerin projeye başvurularını beklediklerini vurgulayan Cevheroğlu, başvuruların www.turkiye.gov.tr adresinden yapıldığını belirtti.

DESTEKLERLE İSTİHDAM ARTTI

Türkiye’nin savaş, salgın hastalık gibi olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmesi için teşvik ve desteklerin kapsamlarının genişletildiğini hatırlatan İstanbul SGK İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine prim desteğinden yararlanma imkanı getirildi. Böylelikle, pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntı yaşayan özel sektör işverenleri, sosyal güvenlik maliyetleri azaltılmak suretiyle desteklenerek normalleşme süreci hızlandırılmış oldu. Bu sayede kayıtlı istihdam arttı.”

Cevheroğlu, “Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda kayıtlı istihdamın seyri 2020-2021 yıllarında olumlu yönde arttı. İstanbul için 2020 yılının ilk çeyreğinde 4/a kapsamındaki aktif sigortalı sayısı 4 milyon 204 bin 717 iken, 2021’in ilk çeyreğinde bu rakam 4 milyon 859 bin 76 kişi olarak gerçekleşti” diye konuştu.

SEKTÖREL DAĞILIM

“SGK olarak ‘Genç Girişimci Teşviki’ ile gençlerin iş hayatına atılmasına destek oluyoruz” diyen Cevheroğlu, teşvik uygulamasını ise şöyle özetledi: “Genç girişimcilerde kazanç istisnasından mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlar faydalanıyor. 5510 sayılı Kanuna göre; ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde Gelir Vergisi kapsamında olanlardan 1 Haziran 2018’den itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primlerini, 1 yıl süreyle belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı karşılıyor. Genç ve yeni mezunların istihdamının sektörel dağılımlarına ilişkin olarak 18-29 yaş arası gençlerimizin çoğunluklu olarak; imalat, toptan ve perakende ticaret, eğitim ve sağlık sektörlerinde yoğunlaştığı görülüyor.”

İŞVERENLER İÇİN BİRÇOK DESTEK VAR

İstanbul SGK İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, firmaların sigorta primi teşviki, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkanı bulunduğunun da altını çizdi. Cevheroğlu, kayıtlı istihdam konusunda şunları söyledi: “Hali hazırda uygulaması devam eden 17 prim teşvik, destek ve indirim uygulaması bulunuyor. İşverenlerimizin bu teşvik ve desteklerden faydalanabilmesi için bildirgelerin süresinde verilmesi, primlerin düzenli ödenmesi ve kayıt dışı istihdam yapılmaması gerekiyor.”

30 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem