Türkiye, İran ve Pakistan arasında 2009’da hayata geçirilen, ancak 2011’de seferleri durdurulan ‘İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni Projesi’ canlandı. Yaklaşık 10 yıldır atıl kalan proje hattında seferler, İslamabad’dan kalkan trenle yeniden başladı.
İslamabad’da yapılan törenle tren hareket etti. Pakistan’dan sonra İran’ın Zahedan kentine ulaşan tren, buradan da Türk treninin yüklerini alarak İstanbul’a doğru harekete geçti. İslamabad’daki törene, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Demiryolları Bakanı Muhammed Azam Han Swati, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, İran’ın İslamabad Büyükelçisi Muhammed Ali Hüseyni ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndan yetkililer katıldı.
TARİHİ GELİŞME
Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, yaptığı açıklamada, bu gelişmeyi tarihi olarak nitelendirdiklerini, bu adımın bölgede ticaret ve iş alanında yeni yollar açacağını söyledi.
Proje, sadece üç ülke arasındaki ticareti teşvik etmekle kalmayacak, Avrupa ile de yeni ticaret yolları açma potansiyeli barındırıyor. Trenin, yaklaşık 80 bin ton mal taşıma kapasitesine sahip olduğu bildirildi.
YÜZDE 50 UCUZ
İslamabad-Tahran-İstanbul tren güzergahı ile taşımacılık maliyeti deniz yoluna göre yüzde 50 daha ekonomik olacak. İslamabad’dan kalkan tren, 10 günde İstanbul’a ulaşacak. Altyapının iyileştirilmesiyle ilerleyen dönemlerde sürenin 3 güne düşürülmesi hedefleniyor.
AVRUPA İLE BAĞLANTI İMKANI
İslamabad-Tahran-İstanbul treni için düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ETİ) çerçevesinde çok önemli bir adım atıldığını vurguladı. Büyükelçi Yurdakul, “Ülkeler arasındaki ikili işbirliğini, ekonomik ve ticari alışverişi geliştiren bir adım olacak. İslamabad’dan hareket eden tren, İstanbul’da kalmamalı, Avrupa’ya bağlanması gerekiyor” diye konuştu.