İstanbul iş dünyasının ‘think-tank’i İTOSAM

Reel sektöre yönelik veriye dayalı stratejik raporlar hazırlayan İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), web sitesiyle de KOBİ’lere kaynak sunuyor. Kullanıcılar tek tıkla İstanbul ve Türkiye’ye dair birçok içeriğe siteden ulaşabiliyor.

Giriş: 06.05.2024 - 11:39
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTOSAM’ın iş dünyasının deyim yerindeyse MR’ını çektiğini belirterek, “İTOSAM, araştırma ve raporlarıyla İstanbul ve Türk iş dünyasını, fikir ve strateji sahibi yapıyor. Sadece teşhis koymayıp önerilerde de bulunuyoruz. İTOSAM, 740 bin üyeli İTO camiasının think-tank’i olma yolunda” dedi.

 

BARIŞ CABACI 

 

İstanbul Ticaret Odası bünyesinde kurulan ve reel sektöre yönelik veriye dayalı stratejik raporlar hazırlayan İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), artık web sitesinde de KOBİ’leri aydınlatıyor. Eminönü’nde restore edilen tarihi Liman Hanı’nda 2022 yılından bu yana faaliyet gösteren İTOSAM, bugüne kadar 6 araştırma raporu yayımladı. Raporların yanı sıra haftalık ekonomi bülteni de yayımlayan İTOSAM, kullanıcıların daha fazla ve daha hızlı içeriğe ulaşması için web sitesini de hizmete açtı. Bu sayede kullanıcılar tek tıkla İstanbul ve Türkiye’ye dair birçok içeriğe ulaşabilecek. 

PERİYODİK YAYINLAR

 

Yılda ortalama 4 kez çıkan periyodik yayınlar da İTOSAM’ın internet sitesine yüklendi. İTOSAM’ın bugüne kadar çıkardığı periyodik yayın sayısı 31. Makro Ekonomik Göstergeler, Rakamlarla Türkiye Ekonomisi, İstanbul’un Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri başlığı altında çıkan yayınlar, tüccara yol gösterici oluyor. 

 

Bugüne kadar 25 ekonomi bülteni hazırlayan İTOSAM, İTO üyelerine bu içeriği birçok mecradan gön-deriyor. Bültenleri sosyal medyada da paylaşan düşünce kuruluşu, artık web sitesinde de KOBİ’leri aydınlatıyor. Anlaşılabilir ve zengin içeriklerin bulunduğu bültenler, Türkiye ve İstanbul’a dair tüm verileri yaklaşık 25 slaytta özetliyor. 

 

70 RAPOR, 10 ETKİNLİK

 

Öte yandan, fiyat indeksleri raporu ve İstanbul özelindeki yabancı yatırım analizi de sitede yer alıyor. Bu iki başlıkta bugüne kadar hazırlanan 70 rapor yayımlandı. İTO’ya kayıtlı yabancı firmaların da yer aldığı raporlar, yılda ortalama 12 defa yayımlanıyor. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden gelen öğrencilere sürdürülebilirlik, girişimcilik, veri analizi gibi konularda sunumlar yapan İTOSAM, araştırma raporlarını da üniversitelerde tanıtıyor. 

 

İTOSAM, bugüne kadar 10 etkinlik de gerçekleştirdi. Bu etkinliklerin detaylarına internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

İŞ DÜNYASININ ‘MR’INI ÇEKİYOR

 

İTOSAM’ın, iş dünyasının kılavuzluk sorumluluğunu üstlendiğini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İTO olarak ‘bilimsel araştırmaları’, üretimde ve ticarette üyelerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek ve doğru tespitler yapıp doğru politikalar geliştirmek için elzem görüyoruz. İTOSAM’ı bu amaçla faaliyete geçirerek, uluslararası çapta kabul gören nitelikli bir araştırma merkezi olarak kurumsallaştırdık. İTOSAM bünyesinde alanlarında uzman ve işi sadece araştırma ve rapor hazırlamak olan bilimsel altyapısı güçlü kişiler görev alıyor” dedi.

 

ÜYELERİMİZLE İLETİŞİM İÇİNDE

 

İTOSAM’ın, tek taraflı bir araştırma merkezi olmadığını vurgulayan Avdagiç, İTO’nun düşünce kuruluşu hakkında şunları söyledi: “Biz İTOSAM’ı, en verimli kaynağımız olan üyelerimizle iletişim içinde sektörel raporlar ve araştırmalar hazırlamakla vazifelendirdik. Dolayısıyla buradaki uzmanlarla bilginin kaynağı olan üyelerimizi buluşturup iş dünyasının deyim yerindeyse ‘MR’ını çekiyoruz. Sadece teşhis koymayıp önerilerde de bulunuyoruz. Bir anlamda İTOSAM, bu yönüyle İstanbul iş dünyasının nabzını tutup İTO üyelerinden aldığı veri ve bilgilerle yine onlara yön veriyor. İTOSAM’ın önemli bir özelliği daha var. Bilimsellik ve nesnellik kıstaslarına mutlak riayetle gerçekleştirilen araştırmalarla günlük ve popüler gelişmelerden uzak bir raporlama yapıyor. Bu yüzden iş dünyamız ve üyelerimiz tarafından dikkat ve merakla takip ediliyor. Çalışmalarımızın birinci muhatabı üyelerimiz. Onlarla düzenli paylaşımlar yapıyoruz. Bugüne kadar hazırladığımız çalışmalarımıza aldığımız tepkiler, İTOSAM’ın önemli bir boşluğu doldurduğunu ve doğru yolda olduğunu gösteriyor. Deyim yerindeyse İTOSAM, 740 bin üyeli İTO camiasının think-tank’i olma yolunda. Çünkü İTOSAM araştırma ve raporlarıyla İstanbul ve Türk iş dünyasını, durum tespitlerinden haberdar etmenin ötesinde fikir ve strateji sahibi de yapıyor.”



BİRİMLERİYLE İTOSAM

 

İstanbul ve Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve ekolojik gelişimi için ihtiyaç duyulan nitelikli araştırmaları ve projeleri yürütmeyi, çalışmalara öncülük etmeyi amaçlayan düşünce kuruluşu İTOSAM, beş birimden oluşuyor:  

 

  • İstatistik: İstanbul’daki ticari hayata dair araştırmaların en önemlilerinden biri olan fiyatların takibi için fiyat toplanması, ilk olarak 1914 yılında Düyûn-ı Umûmiye idaresi tarafından başlatıldı. O günkü adıyla ‘İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’ olan İstanbul Ticaret Odası, 1927’de piyasadan alınan fiyatlarla İstanbul’da Hayat Pahalılığı Müş’iresi adı altında ilk fiyat indeksi hesaplamasını yaptı ve 1928’de yayınladı. O günden bu yana birçok araştırma yapan İstatistik Birimi, İTOSAM bünyesine alındı.
  • İstanbul Araştırmaları: İstanbul’un ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine rehberlik edecek araştırma, rapor, yönerge ve önerilerin; paydaşların, firmaların ve karar vericilerin dikkatine sunulması birimin görevleri arasında yer alıyor.
  • Paydaş İlişkileri: İTOSAM’ın temsiliyet gücünün artırılması ve paydaşlarla güvenilir ve sürdürülebilir kurumsal ilişkilerin gerçekleştirilmesi amacıyla kuruldu. Merkez bünyesinde yapılacak tüm çalışma, etkinlik ve araştırma faaliyetlerinin ilgili kurum, paydaş ve kamuoyu ile paylaşılması, biriminin sorumluluk alanında.
  • Veri Analitiği: İstanbul özelinde güvenilir, kapsamlı ve sürekli güncellenen bir veri havuzu oluşturmayı amaçlıyor. İstanbul özelinde yapılacak çalışma ve araştırmaların altyapısını oluşturacak tüm ilgili veri ve veri setlerinin üretilmesi, geniş bir veri havuzunda toplanması ve verilerin görselleştirilmesi, birimin sorumlulukları arasında yer alıyor.
  • Dersaadet Kütüphanesi: 142 yılı aşkın köklü geçmişi ile yüzlerce yayın, proje ve etkinlik kapsamında hizmet veren İstanbul Ticaret Odası, Ticari Bilgi Merkezi’ni yeni nesil kütüphanecilik anlayışıyla revize ederek Dersaadet Kütüphanesi ismiyle hizmete sundu.

 

İSTANBUL İÇİN VERİ HAVUZU

 

İTOSAM’ın kuruluş amacı ise şöyle:

 

  • İktisadi ve ticari hayata dair farklı kurumlar tarafından İstanbul özelinde toplanan verilerin bir araya getirilerek geniş veri havuzunun oluşturulması.
  • Oluşturulan veri havuzuna, saha çalışmaları ve farklı kaynaklardan sağlanacak verilerin eklenmesiyle İstanbul özelinde iktisadi ve ticari hayatın hacmini ve canlılığını ölçecek veri setlerinin hazırlanması.
  • Hazırlanan veri setleri temel alınarak İstanbul özelinde ve Türkiye ekonomisine yönelik araştırmalar yapılması.
  • Araştırmaların kapsamını genişletmek adına, İstanbul’un ekonomik ve ticari hayatı üzerine akademik çalışmalar yapacak lisansüstü öğrencilerin ve akademisyenlerin desteklenmesi.
  • Yapılan araştırmalarla reel sektör aktörlerinin ve politika yapıcıların daha isabetli kararlar almalarını sağlayacak rapor ve analiz çıktılarının üretilmesi, bulguların kamuoyu ile paylaşılması.