tatil-sepeti
tatil-sepeti

İstanbul için gelecek vizyonu

Giriş: 22.01.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından göreve gelecek büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını, devasa kapasiteye sahip bir şehir bekliyor. Türkiye ihracatının yüzde 44’ünü yapan, yabancı ziyaretçilerin yüzde 33’ünü ağırlayan, kurumlar vergisi mükelleflerinin yüzde 37’sinin yer aldığı İstanbul, aynı zamanda ülke nüfusunun yüzde 19’unu barındırıyor. Toplam uçak trafiğinin yüzde 44’ten fazlasının yaşandığı şehir, kent içi ulaşım ve taşımacılık konusunda da büyük bir yükü sırtlıyor. Bu rakamlarla hem ticaret hem kültür ve turizm kenti olan İstanbul için çizilecek vizyon, yapılacak faaliyetler, İstanbul’a dokunan herkes ve her kurum için kritik öneme sahip. 433 bin üyenin kayıtlı olduğu İstanbul Ticaret Odası da 2019 İş Planı ile üyelerine ve İstanbul’a verdiği desteği en açık şekilde ortaya koyuyor.

KAMU İLE TEMAS

Bu vizyon dahilinde, kamu ile özel sektör arasında etkin bir işbirliği oluşturulmasına yönelik adımlar atan İTO, iş planında; üyelerini ve ticareti etkileyen idari uygulamalar konusunda diğer kamu kurumlarına da temas ediyor.

Oda bu kapsamda, bakanlıklar ile yerel yönetimlerin uygulamaları arasındaki farklılıklar ve yerel yönetimlerde farklı uygulamalar sebebiyle yaşanan sorunların giderilmesine yönelik girişimlerde de bulunmayı sürdürüyor.

ULAŞIM ÇÖZÜMLERİ

İTO bu amaçla, TOBB’a bağlı kamu kurumu niteliğindeki Odaların, büyükşehir belediyelerinde ulaşım sorunları ile ilgili kararların alındığı UKOME’lerde asli üye olarak temsil edilmesi için ısrarla yürütülen çalışmalarını sürdüreceğini ilan etti. İl genelinde ihtiyaç duyulan etkin ve verimli deniz yolu ulaşım ağı kurulması ve İstanbul Boğazı’nda sefer sayılarının artırılması için yeni temaslarda bulunulacak.

FİNANS MERKEZİ

İstanbul’un bölgenin finans merkezi olmasını sağlayacak olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Projesi ile yeni finansal ürünler piyasalarımızda işlem görmeye başlayacak. Projeyi titizlikle destekleyen İTO, İFM’nin kuruluş sürecinin bir an önce tamamlanmasını takip ediyor.

YAT VE KRUVAZİYER

Başta turistik alan ve iş merkezlerinin yer aldığı bölgeler olmak üzere şehirde çok katlı otopark ve yeraltı otoparklarına duyulan ihtiyaç İTO’nun da gündeminde. Otogar ve cep terminalleri ile otopark alanlarının, planlara uygun olarak tamamlanması için ilgili idarelerle temaslar sürdürülecek. Ayrıca şehrin yat ve kruvaziyer limanı ihtiyacının giderilmesine yönelik çalışmalara hız verilecek.

PERAKENDE TİCARET

Birçok sektörün gündeme taşıdığı kayıt dışı satışlar ve kayıt dışı istihdama yönelik iyileştirici adımlar atılması da İTO’nun ajandasında yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde ruhsatlandırma, denetim, ilan, reklam, dağıtım gibi işlemlerde ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçelerdeki müdürlükler tarafından yapılan denetimlerde standart oluşturulması için girişimlerde bulunulacak.

SEBZE HALİ

İTO’nun bu yıl gündemindeki başlıklardan biri de Anadolu Yakası Sebze Meyve Hali’nin inşası ve yeni yerine taşınması. Oda, bunun gerçekleştirilmesini yakından takip ediyor.

ŞEHİRDEN MARKALAR

Marka şehir İstanbul için markalaşma da büyük önem taşıyor. İTO, markalaşmanın teşvik edilmesi amacıyla Türkçe isimli firma, kuruluş ve organizasyonların ilan ve reklam vergilerinde yabancı isimlere göre avantajlar sağlanmasının önemini vurguluyor.

KREATİF ENDÜSTRİLER

İTO’nun vizyonunda, İstanbul’u küresel arenaya taşıyacak kültürel faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik adımlar da yer alıyor. Oda, özellikle yabancı film yapımcılarının Türkiye’de yapacağı yapımlar ve diğer çalışmalarda gerekli bilgi, izin ve destekleri kolaylaştırıcı ve düzenleyici bir rol oynayacak ‘İstanbul Film Komisyonu’ kurulması için çalışmalar yapacak. Kreatif endüstriler için sektörel ve mekânsal bir kümelenme projesi geliştirilmesi kapsamında; bünyesinde bu unsurları barındıran ‘İstanbul Kitapkent Projesi’nin hayata geçirilmesi amacıyla girişimlerini sürdürecek.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

İstanbul’un Bilişim Kenti olması da İTO’nun vizyonunda yer alıyor. Bunun için sivil toplum kuruluşları, mesleki örgütler ile kamu kurum ve kuruluşları ile temaslar yürütülüyor.

FUAR ALANI

İstanbul’da fuar kapasitesinin nitelik ve büyüklük olarak artırılmasına yönelik çalışmalara hız verilecek.

İŞLETMELERDE DİJİTALLEŞME

İstanbul’daki işletmelerin bilişim altyapısının desteklenmesi, ERP, CRM, Tedarik Zinciri yazılımların kullanılmasının teşvik edilmesi İTO’nun ajandasında yer alıyor. Şehirdeki işletmelerde modern pazarlama tekniklerinin öğretilmesi, kurumsal internet, sosyal medya üzerinden tanıtım yapılması ve düzenli bültenlerin geliştirilmesi kapsamında çalışmalar yürütülecek.

GİRİŞİM İÇİN BTM

İTO’nun girişimciliğin geliştirilmesi vizyonuyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) de fikri olanları geliştirip pazara çıkmalarını sağlıyor. BTM; bu yıl da özel programlarıyla binlerce girişimciye ve yatırımcılara ulaşacak.

İDA’DAN SEKTÖREL AYNA

Yine İTO’nun kurduğu İstanbul Düşünce Akademisi (İDA) ‘Yeni Ekonomi’ başlığı altında dijital girişimcilik, yazılım ve yapay zeka gibi alanlar; makina, demir-çelik sektörleri başta olmak üzere muhtelif sektörlerde, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünün ve vizyonunun geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapıyor.

MODERN LOJİSTİK KÖYLER

Tüm sektörler için lojistik köy projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi de İTO’nun önemli gündem maddelerinden biri. Kent merkezi içinde kalan yük depoları, Avrupa’da olduğu gibi etkin karayolu ulaşımı olan alanlarda, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun modern şekilde yapılandırılmalı. İTO, bu amaçla gerekli lojistik merkezlerin kurulması için girişimlerde bulunuyor.

SEKTÖREL KÜMELENME

Şehirde üretim ve ticaret için önemli konuların başında sektörel kümelenme geliyor. Kümelenmeyi teşvik eden İTO, toplu işyeri, depolama alanı taleplerini ilgili mercilere ileterek, sonuçlandırılması için çalışmaya devam edecek.

YENİ MEZAT

İTO’nun İstanbul vizyonunda, ticarete güç katacak yeni tesis ve uygulamalar yer alıyor. Dünyanın önde gelen başarılı mezatçılık örneklerinin araştırılarak Türkiye için uygulanabilir mezat organizasyonunun alt yapısının hazırlanması için çalışmalarda İTO da üstüne düşeni yerine getirecek.

DÜNYADA İLK ÜÇE GİRMELİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, şehre dair vizyonun önemini, “İstanbul çok değerli bir marka” sözleriyle vurguladı. “Bize düşen bunu daha da parlatmak” diyen Avdagiç, şunları dile getirdi: “Benim İstanbul vizyonum, turizm, finans ve lojistik anlamında bu şehri dünyanın ilk 3 şehrinden biri olarak görmek. Bu anlamda İstanbul’u özel bir ticaret bölgesi olarak düşünüp, vergilendirmesinden ruhsatlandırmaya, teşvikinden finansmanına kadar özel bir sistem tasarlanması.”

İHTİSAS KOMİTELERİ HAZIRLIK YAPIYOR

İTO’da sektörlerin temsilcilerinin yer aldığı 81 meslek komitesinden ve üyelerden gelen taleplerin çok yönlü değerlendirilmesi için yeni adımlar atılıyor. Bu çalışmaların koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla Oda içinden ve dışından sektör ilgilileri, akademisyenler ve kamu temsilcilerinin katılımıyla ihtisas komiteleri kuruldu. Bu komiteler çalışmalarına devam ederken, ihtiyaçlar doğrultusunda yenileri hayata geçirilecek. İTO’nun ihtisas komiteleri:

  • Sanayi
  • Otomotiv
  • İnşaat ve Gayrimenkul
  • Tekstil
  • Gıda
  • Ulaşım Lojistik
  • Mesleki Eğitim
  • Kültür ve Turizm
  • Dış Ticaret
  • Bilişim