tatil-sepeti

HABER: DOĞAN ERDOĞAN / CANNES

İstanbul, dünyanın yeni global buluşma yeri olma iddiasını mega projeleriyle güçlendirdi. 100 ülkeden 24 bin uluslararası gayrimenkul profesyoneli, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM için 13-16 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde bir araya geldi. MIPIM, bu yıl kapılarını 29’uncu kez açtı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile fuarda dördüncü kez yer alıyor. İTO Başkanı Öztürk Oran, “Yatırım deryasında İstanbul rüzgarı esiyor. MIPIM’de de bunu çok net şekilde görüyoruz” dedi.

Oran, MIPIM’in artık klasiği haline gelen İstanbul Çadırı’nın bu yıl da ikili görüşmelerin küresel adresi olacağını belirtti. Oran, gayrimenkul endüstrisinin dünyayı küreselleştiren, toplumların yaşam biçimlerini yönlendiren yeni güç odağı olarak 300’den fazla sektörü harekete geçirdiğini vurguladı. Oran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın destekleriyle İstanbul’un yükselen değerlerini, Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkuldeki deneyimini, büyüklüğünü MIPIM’de sergilemeyi amaçladıklarını söyledi.

KAPILAR KAZANCA AÇILIYOR

Başkan Öztürk Oran, “İstanbul MIPIM’de önemli bir aktör olarak öne çıkıyor. İstanbul’u, eşsiz güzelliğine ve köklü tarihine en uygun şekilde tanıtıyoruz. İstanbul’un kapıları kazanca ve iyi bir yaşama açılıyor. Bu noktada, devletimizin ve kamu kurumlarımızın iş dünyasını teşvik etmesi sadece sektörü değil, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor” dedi. “İTO olarak şehrimize değer katacak projeler inşa ediyoruz” diyen Oran, “700 bin metrekarede ve 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek İstanbul Dünya Ticaret Merkezi yeni fuar alanı projesi, dünyanın en büyük yayın kümelenmelerinden 2.8 milyon metrekarelik Kitap Kent projesi ve bölgemizin de en büyük Ar-Ge üssü olma iddiasındaki Teknopark İstanbul bunlardan birkaçı” diye konuştu.

YABANCI KONUT SATIŞ

İstanbul’da geçen yıl 238 bin konut satıldığını belirten Oran, “Türkiye’de satılan konut sayısı 1.4 milyon. Bunların 22 bin 234’ünü yabancı gayrimenkul yatırımcıları aldı. Diğer yandan şu anda, İstanbul’da kentsel dönüşüm ile 7 milyona yakın konut ve işyeri inşa ediliyor. Özellikle İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle birlikte yoğun bir ofis arz, kiralama ve satış işlemi de mevcut. Yapımı devam eden projelerle İstanbul’da 4.9 milyon metrekarelik A sınıfı ofis stoku var. Yılda 300 bin metrekareye ulaşan ofis alım ve kiralama işlemi yapılıyor. Tüm bu özellikler bize gayrimenkul sektöründe büyük bir cazibeyle birlikte tecrübe ve know-how kazandırıyor” dedi.

YATIRIM FIRSATLARI ANLATILDI

İstanbul Çadırı’nda, fuarın ilk günü, sabah basın toplantısı düzenlendi. İkinci gün ise önce Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye’deki yatırım fırsatlarına dikkat çekecek sunum gerçekleştirdi. İTO’nun geleneksel İstanbul Çadırı kokteylinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşüm uygulamaları hakkında MIPIM katılımcılarına bilgi verdi.

RAKAMLARLA 2017’DE TÜRKİYE GAYRİMENKUL PİYASASI

1 milyon 409 bin 314
Türkiye’de bir yılda satılan konut sayısı

238 bin 383
İstanbul’da bir yılda satılan konut sayısı

8 bin 182
İstanbul’da yabancı yatırımcıya satılan konut sayısı

% 22
Yabancılara konut satışında bir önceki yıla göre artış

GAYRİMENKUL YATIRIMINDA İSTANBUL FARKI

  • 4 saatlik uçuş mesafesiyle 56 ülkeye ulaşabilen eşsiz bir lokasyonda.
  • Özellikle kentsel dönüşüm projelerine verilen vergi ve resmi harçlardaki indirimler, gerçekleşecek projeleri daha avantajlı hale getiriyor.
  • Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesinin önündeki bürokratik engeller kaldırıldı.
  • 2017’de yürürlüğe giren düzenleme ile ülkemizdeki gayrimenkul sahibi yabancılar, vatandaşlık hakkı alabiliyor.

İSTANBUL ÇADIRI’NDA GÜÇ BİRLİĞİ

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı
  • Emlak Konut
  • Aremas
  • Fuzul Yapı
  • Gülan Otomotiv
  • Halk GYO
  • Muum Mimarlık
  • Oyak İnşaat
  • Tahincioğlu
  • Teknik Yapı
  • Yeditepe

MIPIM 2018

  • 24 bin 200 ziyaretçi
  • 100 ülkeden 3 bin 100 firma
  • 5 bin yatırımcı
  • 3 bin 800 CEO ve üst düzey profesyonel
  • Türkiye’den 250 şirket ve 700 ziyaretçi

MEGA KENTİN CAZİBESİ MEGA PROJELERLE KATLANACAK

İTO Başkanı Öztürk Oran, “MIPIM 2018’in temasında, gayrimenkul sektörüyle birlikte dünyanın şehir haritaları değişiyor. 2018, İstanbul’un mega proje stoku için önemli bir yıl. Mega kentin cazibesi, mega projelerle katlanacak” dedi. Oran, şunları söyledi: “2023’e doğru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yatırım projeleri de hız kaydetti. 5.5 milyar liralık Marmaray’ın ardından 1.3 milyar dolarlık Avrasya Tüneli ile deniz altından otomobille geçiş başladı. Boğazın üçüncü köprüsü, 8.5 milyar lira yatırım yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de hizmete girdi. 35 milyar dolara mal olacak 3. Havalimanı’nın ilk pisti 29 Ekim’de faaliyete geçecek. 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023’te Asya ve Avrupa’yı yeni bir köprü ile yakınlaştıracak. Türksat 6A ise 2020’de uzaya fırlatılacak. Temeli atılan 65 milyar liralık Kanal İstanbul da İstanbul’un gelecekteki vizyonunu şimdiden ortaya koyuyor.”

MIPIM’in bu yıl ‘Dünyanın Şehir Haritası Değişiyor’ ana temasıyla kapılarını açtığına dikkat çeken Oran, “MIPIM’in bu yılki temasına en uygun şehir İstanbul. Kanal İstanbul, üçüncü havalimanı ve daha birçok proje İstanbul’un haritasını dönüştürüyor. Bu dönüşümle yatırımcıları 2018’de İstanbul’daki fırsatların bir parçası olmaya davet ediyoruz” dedi. 2030’da dünya nüfusunun yüzde 60’ının şehirlerde yaşayacağını belirten Oran, “Bu değişim, gayrimenkul endüstrisini yakından ilgilendiriyor. 2030’da ya da 2050’de nasıl şehirlerde yaşayacağız? O zaman dünyada yatırım ve gayrimenkul geliştirme için yeni kurallar, stratejiler neler olacak? İstanbul, bu soruların cevaplarını buldu” diye konuştu. Oran, “Kültürümüzde ‘bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var’ denir. Herkesi en az bir kahve içimi kadar İstanbul’a bekliyoruz. İstanbul’u keşfeden İstanbul’dan gitmez” dedi. Gayrimenkulün 300’den fazla sektörü hareketlendirdiğini kaydeden Oran, “Müteahhitlerimiz dünyayı inşa ediyor. İnşaat malzemeleri noktasında milyar dolarlık ihracata imza atıyoruz. Müteahhitler bugüne kadar dünyanın pek çok noktasında 350 milyar doları aşan projeler üstlendi. 2017’de inşaat malzemeleri ihracatı 16 milyar dolara ulaştı” bilgisini verdi.

İTO Başkanı Öztürk Oran, MIPIM’de fuarın ilk günü İstanbul Çadırı’ndan canlı TV yayınlarına katılarak, İTO’nun çalışmalarını ve fuar atmosferini izleyicilere aktardı.

Şehir ekonomileri ülkelerle yarışıyor

19 Mart 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem