tatil-sepeti

TUĞÇE ÖZKUŞ

Startuplara 2020 yılında yapılan yatırımlar, bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında arttı.

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden StartupCentrum tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl 132 girişime 138 yatırım yapılırken, açıklanan yatırımlar doğrultusunda toplam yatırım miktarı 120 milyon dolar oldu.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE

Türkiye girişimcilik ekosisteminde yapılan yatırımları; girişimler, girişimciler ve yatırımcılar açısından değerlendiren rapora göre, Türkiye girişimcilik ekosistemindeki girişimlerin çoğu İstanbul’da yer alıyor. Yatırım alan girişimlere bakıldığında ise İstanbul yüzde 75 ile birinci sırada. İstanbul’u yüzde 12 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir takip ediyor. Üç büyük şehrin ardından Bursa, Eskişehir, Antalya, Samsun ve Gaziantep ise yatırım alan girişimlerle dikkati çekiyor.

PANDEMİ İLE YÜKSELDİ

Raporda, 2020 yılı, Türkiye girişimcilik ekosistemi açısından başarılı olarak değerlendiriliyor. Pandeminin ilk aylarında yatırımcıların çekingen davrandığı, ancak yeni yaşam koşullarına uyum sağladığımız son iki çeyrekte Türkiye girişimcilik ekosisteminin şahlanışa geçtiği belirtiliyor.

Bunun yanı sıra pandeminin Türkiye girişimcilik ekosistemi için hızlı bir yükselişin başlangıcı olduğu ve Türkiye’deki girişimlerin yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çektiği ifade ediliyor.

YÜZDE 47.7’Sİ B2B

Raporda, yatırım alan girişimlerin müşteri odakları incelendiğinde, Türkiye’de B2B ve B2C’den farklı müşteri odağına sahip girişimlerin sayısının oldukça az olduğu belirtiliyor. Farklı müşteri odağına sahip girişimlerin en az iki müşteri odağının olması ve bunlardan birinin B2B ya da B2C olduğu ifade ediliyor. Geçen yıl yatırımların yüzde 47.7’sinin B2B odaklı girişimlere yapıldığı belirtilerek, B2C odaklı girişimlerin oranı ise yüzde 36.3 olarak veriliyor.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISI ARTIYOR

3 boyutlu yazıcıyla protez el tasarlayan sosyal girişimci, yüzlerce çocuğa ‘yardım eli’ uzatıyor.

Rapora göre, dünyada pek çok ekosistem küçülürken, Türkiye’deki ekosistem önceki yıla göre ciddi oranda büyüdü. Ayrıca 130 girişimin neredeyse yarısının websitesi, mobil uygulama ve yazılım dışında ileri teknolojileri kullandığı belirtiliyor. Diğer taraftan kadın girişimci sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Böylece ekosistemdeki erkek-kadın oranının önümüzdeki yıllarda daha eşit dağılabileceği öngörülüyor.

EN FAZLA SAĞLIK YATIRIM ALDI

Sakaryalı girişimci, kardeşleriyle Akyazı ilçesinin yanı sıra 3 ülkede daha kurduğu fabrikalardan 55 ülkeye başta dezenfektan olmak üzere temizlik malzemesi satıyor.

2020’de tohum/melek yatırımlar, 117 yatırımla toplam yatırımların çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Erken aşamada 18 yatırım, ileri aşamada da 3 yatırım bulunuyor. En çok yatırım alan sektörler ise sırasıyla sağlık, oyun, finans, teslimat ve pazarlama.

YAŞ ORTALAMASI 3.8

Anadolu motiflerini taş panelle buluşturan girişimci yurt dışına açıldı.


Yıl boyunca yatırım alan girişimlerin yaşı incelendiğinde, Türkiye girişim ekosisteminin oldukça genç olduğunu söylemek mümkün.

1-3 yaş arasında 71 girişim, 4-6 yaş arasında 44 girişim, 7 ve üzerinde ise 17 girişim bulunuyor. Yatırım alan girişimlerin yaş ortalaması 3.8. Yatırımların genç yaşlardaki girişimlere yapılmasının, daha yaşlı girişimlerin sayısının az olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

15 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem