Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Geçen yıl Türkiye’ye iş amaçlı gelen ziyaretçi sayısı yüzde 15 artarak 2 milyon kişiyi aştı. Bu ziyaretçilerin harcama potansiyeli, genel turistlerin ortalamasının üç katı olarak hesaplanıyor.
HABER: Barış CABACI
Uluslararası fuar organizasyonları, ticaretin ve iş dünyasının nabzını tuttuğu için büyük bir öneme sahip. Son yıllarda ise bu organizasyonların yönü, artan lojistik ve diğer maliyetler nedeniyle yeniden şekilleniyor. Fuar merkezlerini yenileyen ve teknolojik yatırımları yapan ülkeler, yeni fuarlara ev sahipliği yapma şansı yakalıyor. Ayrıca markalaşmış fuar şirketleri, isim haklarını kullandırarak başka ülkelerde de organizasyonlar düzenlemeye başladı. Bunlardan SIAL (Gıda), Jellewery
Show (Mücevher), ilk akla gelenler.
TÜRKİYE VE KÖRFEZ
Geleneksel olarak Avrupa, Asya ve Amerika’da yoğunlaşan fuar merkezleri, stratejik konumları nedeniyle Türkiye, Körfez Bölgesi ve Ortadoğu’ya kayıyor. İstanbul, Dubai, Riyad ve Doha gibi şehirler, dünya çapındaki fuar organizasyonlarına ev sahipliği yaparak, bölgenin ticaret ve iş dünyasındaki önemini artırıyor. Türkiye, son yıllarda uluslararası fuar ve etkinlikler açısından önemli bir cazibe merkezi haline gelerek, iş ve kongre turizminde büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. İstanbul, İzmir ve Antalya gibi şehirler de modern fuar ve kongre merkezleriyle dünya çapında büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bu gelişme, Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlıyor ve ülkeyi iş turizmi açısından ön sıralara taşıyor.
FUAR SAYISI YÜZDE 28 ARTTI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu yıl düzenlenen fuarların sayısını yılbaşında 348 olarak belirlemişti. Türkiye’ye artan talep nedeniyle fuarların takvimi güncellendi ve fuar sayısı 441’e ulaştı. Bu, yüzde 28 artışa tekabül ediyor. Fuarların 193’üne İstanbul ev sahipliği yapıyor. Düzenlenecek fuarların 84’ü de uluslararası fuar niteliğinde. İstanbul’daki fuarların büyük bir kısmı, İTO’nun da iştiraki olan İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleşiyor. İFM’de düzenlenen fuarların sayısı ise gün geçtikçe yükseliyor. Bu kapsamda, fuar merkezilerine yapılan yatırımlar da artıyor.
2 MİLYON ZİYARETÇİ
Büyük ölçekli fuar ve etkinlikler, Türkiye’nin iş turizmi açısından da cazibesini artırıyor. 2023’te Türkiye’ye iş amaçlı gelen ziyaretçi sayısı yüzde 15 artarak 2 milyon kişiyi aştı. Bu ziyaretçilerin harcama potansiyeli, genel turistlerin ortalamasının üç katı olarak hesaplanıyor. İş turizmi kapsamında gelen ziyaretçiler, otellerin doluluk oranlarını artırarak konaklama sektörüne büyük katkı sağlıyor. 2023 yılında İstanbul’daki beş yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 85’e ulaştı. Aynı zamanda, restoranlar, alışveriş merkezleri ve yerel hizmet sağlayıcılar da bu artıştan olumlu etkileniyor.
HEDEF YÜZDE 5
Pandemiyle birlikte fuarcılık sektörünün ivme kazandığına dikkati çeken Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü, Türkiye’nin fuarcılıkta dünya pazarından aldığı yüzde 1.5’lik payı, ilk etapta yüzde 3’e, 10 yıl içinde de yüzde 5’e çıkarmak istediklerini belirtti. Ersözlü, uzak kıtalarda sektörün önemini yitirmeye, kan kaybetmeye ve daralmaya başladığına işaret ederek, “Özellikle Almanya, İtalya, Fransa gibi Orta Avrupa ülkelerinde birçok sektör fuarı eski önemini yitiriyor. Fuarcılıkta eksen, Türkiye’ye dönmeye başladı. Özellikle pandemi sonrasında Türkiye’ye inanılmaz bir talep oluştu. Tüm sektörlerde tedarik zincirinin Türkiye’ye kayması, Türkiye’nin önemli bir üretim lokasyonu olması, beraberinde fuarcılığın da büyümesine
sebep oluyor” diye konuştu.
DÜNYA STANDARDINDA
Fuarcılık alt yapısındaki gelişmelerle sağlanan imkanların dünya ile rekabet edebilecek düzeye yaklaştığını vurgulayan Ersözlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de yapılan ihtisas fuarlarına baktığımızda dünyanın ve Avrupa’nın bir numaralı, iki numaralı fuarları oluşmaya başladı. Bu, geçici ve dönemsel bir şey değil. Kalıcılığı ve sürdürülebilirliği olan bir durum. Türkiye’deki fuar merkezlerinin ölçekleri, Batı’dakileri yakalamış durumda. Eskiden yapılamayan birçok sektör fuarı, artık çok iyi organize edilebiliyor. Türkiye, fuarcılıkta önümüzdeki 10 yıl içinde Batı’nın geçmişte üstlendiği görevi, sahip olduğu pazarı alacak.”
70 FUAR İFM’DE
İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) bu yıl 70 uluslararası fuar planlandığını hatırlatan
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Özellikle Avrupa’daki fuarlara göre birçok konuda biz daha iyiyiz. Ulusal fuarların bir kısmı pandemiden sonra ‘uluslararası fuar’ olarak bir atılım yaptı. Bu da Türk fuarcılık sektörüne önemli katkı sağladı” dedi. Avdagiç, Türkiye’nin ve İstanbul’un fuarcılıkta 3 önemli rekabet avantajı olduğunu belirterek, bunları şöyle açıkladı: “Birincisi İstanbul’a ulaşım kolaylığı. İkincisi, fuarlarımızın kalitesi ve kapsayıcılığı. Üçüncüsü de Avrupa fuarlarına gitmede yaşanan zorluklara karşın, Türkiye’ye gelmenin göreceli kolaylığı.”Hometex, Mobilya Tasarım Fuarı, AYMOD Ayakkabı Fuarı, İstanbul Jewellry Show ve Saha Expo, İFM’nin bu yıl öne çıkan fuarları arasında.
AUTOMECHANİKA’DA EN VERİMLİ İSTANBUL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin belirlediği fuar takviminde Messe Frankfurt, bu sene Türkiye’de 3 fuarın organizasyonunu gerçekleştirecek. Messe Frankfurt Kıdemli Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Can Yümer, otomotiv, tekstil, yapı teknolojileri gibi sektörlerde dünyanın lider ticaret fuarı markalarına sahip olduklarını hatırlattı. 14 ülkede düzenlenen 14 Automechanika fuarı arasında, ziyaretçi ve katılımcı anketlerinden çıkan sonuca göre en verimli fuarın Automechanika Istanbul olduğunu söyleyen Yümer, “Messe Frankfurt olarak bu yıldan başlayarak, Light + Intelligent Building İstanbul fuarımızı düzenleyeceğiz.
27-29 Kasım 2024 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sektörün önde gelen üretici firmalarını, uluslararası satın alma profesyonelleriyle bir araya getirmeye hazırlanıyoruz” dedi.
MICE’IN TURİZME KATKISI BÜYÜK
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, fuarların turizm gelirlerini artırdığını, İstanbul ve Türkiye’nin geleceği için büyük bir adım olduğunu belirtti. MICE (toplantılar, teşvikler, konferanslar, sergiler) organizasyonlarının da çok büyük bir turizm çeşidi olduğunu hatırlatan Eresin, şunları söyledi: “Fuarlar, sadece katılımcılar ve ziyaretçiler için değil, aynı zamanda şehir ekonomisi için de büyük bir kazanç kapısı. Otellerimiz, restoranlarımız, alışveriş merkezlerimiz ve diğer turizm tesislerimiz
bu tür organizas-yonlardan büyük fayda sağlıyor. Ayrıca, fuarlar sayesinde ülkemize gelen yabancı misafirlerin, Türkiye’nin farklı bölgelerini keşfetmeleri ve tekrar ziyaret etmeleri de mümkün.”
FUARCILIK STRATEJİK BİR SEKTÖR OLACAK
Fuarcılıktaki büyümenin tüm sektörleri tetiklediğine ve hizmet ihracatını da geliştirdiğine değinen Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü, yabancı katılımcıların ve ziyaretçilerin hatırı sayılır miktarda döviz bırakarak şehirlerin dinamiklerine katkı sağladığını söyledi. Ersözlü, Türkiye’nin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde çok kuvvetli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Türkiye, Moskova ve Dubai ile büyük bir rekabet içinde ama Rusya’nın savaş hali ve Ortadoğu’daki güvensizlik nedeniyle Türkiye en güvenilir liman haline geldi. Fuarcılık, yakın gelecekte ülkemizin en önemli sektörlerinden olacak.”
TÜRK DEVLETLERİ TİCARETİNİ BU FUARLA ARTIRACAK
Türk dünyasının satın alma gücü paritesi (SAGP) 4 trilyon doların üzerinde ama aralarında yaptığı ticaret, sadece 50 milyar dolar. Bu rakamın artması için 7-9 Kasım tarihlerinda İFM’de Türk Ticaret Fuarı düzenlenecek. Fuar Organizatörü Aygün Aliyeva, “Türk Ticaret Fuarı; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ticaret, sanayi, yatırım, teknoloji ve hizmetlerin geliştirilmesini amaçlayan bir platform. Bu fuar, firmaların doğru işbirlikleri kurmalarını sağlayacak ve Türk devletleri arasında güçlü ticaret köprüleri oluşturacak” dedi.
TÜRKİYE’NİN KONUMU BÜYÜK AVANTAJ
Messe Global Direktörü Basilios Triantafillos, Türkiye’nin, stratejik konumu ile fuarcılık sektörü için eşsiz bir avantaja sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülke, hem yerli hem de yabancı firmaların buluştuğu, işbirliklerinin ve ticaretin geliştiği önemli bir platform haline geldi. İstanbul’da düzenlediğimiz fuarlar, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla dolup taşıyor.
Fuar merkezleri, ulaşım gibi avantajlarıyla Türkiye, dünyanın fuar merkezi haline gelmeye aday bir ülke.”
29 Temmuz 2024 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba