tatil-sepeti

HABER: YAHYA GÜL

Orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ve yedek parça ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Sanayi Sitesi, olağan genel kurulunu yaptı. Yaklaşık bin 200 işyerinin bulunduğu İMES Sanayi Sitesi üyeleri, yeni dönemin yol haritasını belirledi. Genel kurula katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “1971 yılında atılan tohum, bugün yarım asra yaklaşan bir çınar oldu. Ne mutlu ki bu çınar; Türkiye’nin sanayileşme sürecinde bir mihenk taşı, bir üretim okulu oldu” dedi.

DÜNYAYA AÇILIYOR

Üretim gayretinde olan firmaların İMES Sanayi Sitesi’nde büyüyüp dünyaya açıldığını vurgulayan Avdagiç, “İMES, işi doğru yapmayı öğrettiği gibi ahlaklı iş yapmayı da öğreten bir okul. Bu vesileyle başta Başkan Kemal Akar olmak üzere İMES’e emek veren herkese ve buradaki üreticilerimize gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KRİTİK İHTİYAÇ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, inovasyon ve teknolojiyle birlikte değişimin ciddi etkilerinin olduğu bir dönemde, İstanbul’daki sanayinin varlığının tartışılmasının üzücü olduğunu söyledi.

İTO Meclis Üyesi iş insanlarının da yer aldığı toplantıda konuşan Avdagiç, şöyle devam etti: “Sanayi, sağladığı istihdamla, oluşturduğu hareket ve canlılıkla, şehre ait bir faaliyettir. Ülke genelinde istihdamın yüzde 24’ünü sanayi oluştururken, İstanbul’da çalışan 4.5 milyon kişinin yüzde 40’ı sanayide yer alıyor. Fakat İstanbul’da sanayiciye pek de sıcak gözle bakılmıyor. Mutlaka şehrin bazı kesimlerinde rehabilitasyon çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bazı sanayicilerimizin de üretim metotlarını gözden geçirmesi, daha çevreci üretim yapması gerekiyor. Fakat büyük resme baktığımız zaman bizim İstanbul içinde mutlaka sanayiyi muhafaza etmemiz lazım.”

KAPASİTE YATIRIMLARI

Haziran sonunda yapılacak seçimlere kadar iş dünyasının da üzerine düşen görevler olduğunu hatırlatan Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Seçime kadar yatırım planlarımızı, kapasite artırma hedeflerimizi, finansman kaynağı arayışlarımızı tamamlamalıyız. Artık ekonomide yeni başarı hikâyesi için adımlarımızı sıklaştırma vakti.
Şüphesiz ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ‘Lider Ülke Türkiye’ vizyonunu gerçekleştirmek sanayicimizin gayretlerinden bağımsız değildir.
İstanbul Ticaret Odası olarak biz de çalışmalarımızda bu vizyonu esas alıyoruz.”

BU ŞEHRİN DE YATIRIM TEŞVİKLERİNE İHTİYACI VAR

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’un, ihtiyaç duyduğu teşvikleri alamadığını söyledi. Avdagiç, “Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere verilen yatırım teşvikleri İstanbul’a verilmiyor. İstanbul’da sadece savunma sanayi için belli teşviklerden istifade edebiliyorsunuz” dedi. İstanbul’da sıfırdan yatırıma girişecek sanayici için teşviklerin ciddi bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti: “En azından İstanbul’da rehabilitasyon çalışması yapan, yeni bir makine alan, modernizasyon çalışması yapan sanayicinin teşvik alabilmesi lazım. Örneğin İstanbul’da Dudullu’da 30-40 milyonluk bir yatırımı olan sanayicimiz 5 milyon dolarlık yeni bir hat kuracaksa bunu aynı yerde yapabilmesi lazım. Bunun önü şu anda kapalı. Diğer yandan Hadımköy gibi birçok bölgede yeni sanayi bölgeleri oluşuyor. Bunlara teşvik olmazsa bunlar bu sürece topal bir şekilde başlarlar.”

07 Mayıs 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem