istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İSTANBUL DEPREMİ SON DAKİKA: Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 'Tek risk' diyerek açıkladı!

Son dakika deprem haberi: 6.2'lik İstanbul depremi için değerlendirmeler sürerken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan dikkat çekici bir açıklama geldi. Üşümezsoy, "Adalar Fayı’nda deprem göstergesi sıfır. Tek risk Kumburgaz-Silivri fayıdır" dedi.

Giriş: 29.04.2025 - 10:12
Güncelleme: 29.04.2025 - 10:18
İSTANBUL DEPREMİ SON DAKİKA: Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 'Tek risk' diyerek açıkladı!

Son dakika haberleri: Marmara Denizi'nde 6.2'lik deprem sonrası uzman görüşleri gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar geldi. Üşümezsoy, Adalar Fayı'nın ölü bir fay olduğunu ifade ederek Marmara'da İstanbul'u tehdit eden büyük bir deprem riski görmediğini savundu.


"TEK RİSK KUMBURGAZ-SİLİVRİ FAYI"

Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmara Denizi’nin jeolojik yapısını detaylı bir şekilde anlattı. “Adalar Fayı’nda deprem göstergesi sıfır. Tek risk Kumburgaz-Silivri fayıdır” diyen Üşümezsoy, 6.2’lik depremin bu fayda gerçekleştiğini ve stresin büyük ölçüde boşaldığını belirtti. Üşümezsoy, “Marmara’da 350-400 kilometrelik fay kırılması için iki Marmara lazım. 7.2’lik deprem iddiaları gerçekçi değil” diyerek, bazı bilim insanlarının arazi çalışması yapmadan yorum yaptığını eleştirdi.


"ADALAR FAYI JEOLOJİK OLARAK AKTİF DEĞİL"

Marmara Denizi’nin tabanını ve sismik kesitlerini yıllardır incelediğini ifade eden Üşümezsoy, “Istıranca Dağları’nda doktoramı yaptım, Kaz Dağları’nı ve Marmara’yı çok iyi biliyorum. Söylediklerim tahmin değil, bilgi” dedi. 1894’te Çınarcık çukurunda, 1912’de ise Marmara’da fay kırılmaları yaşandığını hatırlatan Üşümezsoy, Adalar Fayı’nın jeolojik olarak aktif olmadığını vurguladı.


"SİLİVRİ-KUMBURGAZ FAYI ENERJİSİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE BOŞALTTI"

Üşümezsoy, 5.9 ve 6.2’lik depremlerle Silivri-Kumburgaz fayının enerjisini büyük ölçüde boşalttığını belirtti. “Bu fayda derinlik sığ olduğu için büyük depremler olmaz. 2020’de yayımlanan kitabımda 6.5’e varan bir deprem olabileceğini yazmıştım, bu depremler öngördüğümüz şekilde gerçekleşti” dedi. Marmara Adası önündeki fayın ise 1766 ve 1912’de kırıldığını, şu anda her yıl 2 cm sürünerek hareket ettiğini ve bu hareketin deprem korkusu yaratmaması gerektiğini ifade etti.


"BÜYÜK DEPREM RİSKİ DÜŞÜK"

Üşümezsoy, “250 yılda bir büyük deprem” iddiasını yalanlayarak, “Önce 8 dediler, sonra 7’ye çektiler. 7.2 için 350 kilometre fay lazım, Marmara’da böyle bir mesafe yok” dedi. Marmara Denizi’nin açılma ve sıkışma tektoniği geçmişine işaret eden uzman, bölgedeki fayların büyük bir deprem üretme potansiyelinin düşük olduğunu savundu.


ÜŞÜMEZSOY: PANİK YAPMAYIN

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, vatandaşlara paniğe kapılmamaları çağrısında bulundu. “Marmara Denizi’nde büyük bir deprem riski kalmadı. Silivri-Kumburgaz fayı stresini boşalttı. Adalar Fayı zaten ölü” diyerek, bilimsel verilere dayalı açıklamalarıyla tartışmalara noktayı koydu.