Istanbul Commerce, yeni yılın ilk sayısında ‘İstanbul’un 3T cazibesi’ manşetiyle yayınlandı. Dünyanın en güvenli 10 metropolü arasında yer alan İstanbul’un teknoloji, turizm ve ticarette sunduğu fırsatlar dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Istanbul Commerce’e yaptığı özel açıklamada, 2023’te 24 milyar dolarlık yabancı yatırım hedeflediklerini belirterek, “Önceliğimiz, yüksek katma değerli yatırımlar” dedi.
HABER: CANAN BİLGİN
İstanbul Ticaret Odası’nın İngilizce gazetesi Istanbul Commerce, yeni yılın ilk sayısında İstanbul’daki teknoloji, turizm ve ticaret fırsatlarını ele alan ‘İstanbul’un 3T cazibesi’ manşetiyle yayınlandı.
Istanbul Commerce’in yeni sayısının ilk konuğu ise Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut oldu. “Yabancı yatırımcı neden Türkiye’de yatırım yapmalı?” sorusunu tüm detaylarıyla yanıtlayan Ermut, Türkiye’nin avantajlarını, yabancı yatırımda önceliklerini, İstanbul’a özel yaklaşımlarını ve cazip sektörleri anlattı.
14 KÜRESEL TEKNOPARK
İstanbul Ticaret Odası’nın kurucuları arasında yer aldığı Teknopark İstanbul, dünyanın önde gelen 14 teknoparkı ile güç birliği yaptı. Almanya, İran, ABD, İsviçre, Ürdün, Rusya, Tunus, Katar, Yakutistan, Güney Kore ve Malezya, işbirliği yapılan ülkeler arasında. Anlaşmalar, Teknopark İstanbul yerleşkesindeki Ar-Ge firmalarına ve kuluçka girişimcilerine çok çeşitli avantajlar sunuyor. Taraf olan yabancı teknoparklar için de cazip imkanlar barındırıyor. Öte yandan Teknopark İstanbul, Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile de komşu olmaya hazırlanıyor.
YILDA 550 STARTUP
İstanbul’u teknolojide cazip kılan bir diğer önemli unsur da startup ekosisteminde yakalanan hızlı ivme. Türkiye’de her yıl yaklaşık 550 startup kuruluyor. Melek yatırımcılardan ve yatırım fonlarından 8 yılda 488 milyon dolar destek alan yerli startuplar, Türkiye’yi Güneydoğu Avrupa’nın en büyük startup merkezi haline getirdi.
GALATAPORT’TA GERİ SAYIM
5 Nisan’da ilk kruvaziyer gemilerini karşılamaya hazırlanan Galataport, İstanbul’un yeni vitrini olmaya aday. 250 perakende ve yeme-içme noktası, 43 bin metrekarelik ofis alanları ile kültür-sanat etkinliklerinin yer alacağı Galataport’a yıllık 25 milyon ziyaretçi bekleniyor. Galataport’un rakibi ise Avrupa’nın en büyük limanı Barselona.
TİCARETİN BAŞKENTİ
İstanbul, ticaretin başkenti olarak da iştah kabartıyor. Dünyanın en büyük üç odasından biri olan İstanbul Ticaret Odası’nın, ‘Gate of Business’ projesi, hedef ülkelerdeki ithalatçı firmaların yetkililerini Türk üreticilerle aynı masada buluşturuyor.
Tarihten sanata, eğitimden kültüre kadar farklı konularıyla zengin içeriğe sahip Istanbul Commerce’e şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.yaynet.com.tr/temp-web/epub/68854/reader-pc.html
YABANCI YATIRIMDA HEDEF 24 MİLYAR DOLAR
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Istanbul Commerce’e yaptığı özel açıklamada, Türkiye’nin 2019’un 11 ayında 7.6 milyar dolarlık yabancı yatırım çektiğini belirterek, 2023’te hedefin 24 milyar dolar olduğunu söyledi ve “Teknoloji transferine olanak sağlayacak, ithalat bağımlılığımızı azaltacak yüksek katma değerli yatırımlar ağırlık kazanacak” dedi. Ermut, yeni stratejinin yol haritasını ise Brexit, ticaret savaşları, Tek Kuşak, Tek Yol gibi küresel eğilimlerin yanısıra teknoloji, emek ve sermaye alanındaki dönüşüm ile öncelikli sektörler ve hedef ülkelerin oluşturacağını anlattı. Türkiye’nin otomotiv başta olmak üzere küresel oyuncu olduğu bazı sektörlerde rekabet üstünlüğü yarattığına dikkat çeken Ermut, doğrudan yabancı yatırımlardaki payı da yüzde 1’den yüzde 2.5-3 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Yabancı sermayeli şirketlerin çoğunun İstanbul’da kurulduğunu belirten Ermut, kentin yeni havalimanı ve uluslararası finans merkezi projesi ile ülke ekonomisindeki rolünü de güçlendirdiğinin altını çizdi. Ermut, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin reform ve teşviklerin yabancı yatırımcılar için de geçerli olduğunu söyledi.