100 bine yaklaşan ihracatçı firma sayısını her geçen gün artırmak isteyen Ticaret Bakanlığı, ‘81 İlde İhracata İlk Adım Programı’ ile yeni bir ihracat hamlesi başlattı. Bakanlık, Türkiye genelindeki 1.5 milyona yakın firma arasından daha fazla ihracatçı çıkarmak için sahaya indi.
İstanbul Ticaret Odası tarafından 2005 yılından bu yana uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan ‘İhracata İlk Adım Programı’, böylelikle Türkiye geneline yaygınlaştırılmış oluyor. İhracatın yüzde 50.2’sini gerçekleştiren İstanbul, ihracata ilk adım konusunda da Anadolu kentlerine model oluşturuyor.
Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Tuz Gölü’nden çıkarılan tuz, 60’dan fazla ülkeye gönderiliyor.
HABER: MÜGE BİBER
Türkiye genelindeki 1 milyon 500 bine yakın şirketten yaklaşık 100 bini ihracat yapıyor. İhracatçı firmaların artması için Ticaret Bakanlığı, ülke genelinde sahaya indi. Böylece potansiyeli olduğu halde ihracat yapamayan firmaları ihracata yönlendirecek ihracat hamlesi başladı. 81 ilde başlatılacak İhracata İlk Adım Programı’nın ekonomi tarihinde uygulanmış en anlamlı ihracat seferberliği programı olması bekleniyor. 2019 yılında, 86.2 milyar dolara yakın ihracatı ile ülkenin yüzde 50.2 ihracatını tek başına sırtlayan İstanbul oldu. Öte yandan, ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkaran il sayısı ise 19’a yükseldi.
MENTORLUK HİZMETİ
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre; 2019’da sanayi sektöründeki 403 bin firmanın sadece yüzde 8.7’si ihracat yapabildi. Sanayi sektörü ihracatının yüzde 70’ini ise 250’den çok çalışana sahip büyük ölçekli firmalar üstlendi. 10 ve daha az çalışanı olan mikro işletmeler de sanayi ürünleri ihracatından yüzde 4 pay alabildi. Bakanlığın uygulamaya başladığı İhracata İlk Adım Programı ile sanayi sektöründeki her firmaya uygun mentor belirlenecek. Rehberler, 6 ay boyunca firmalara destek olacak.
5 PİLOT İL
Programın uygulaması için Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun pilot il olarak belirlendi. Bu 5 ilde, kapasite raporlu 6 bin 882 firmadan 2 bin 773’ünün ihracat potansiyeli olduğu tespit edildi. 5 kente, 5 ay boyunca uygulanacak programın sonunda yapılacak değerlendirmeler tamamlandığında, program önce 40 ilde, sonra 70 ilde, ardından da 81 ilde uygulamaya geçilecek.
İLK ADIM’DA İTO MODELİ
İstanbul Ticaret Odası’nın, KOBİ’lerin hem ihracat potansiyelini artırmak hem de ihracatı sürdürülebilir hale getirmek için 2005’te başlattığı İhracata İlk Adım Programı (İİAP), her yıl yeni başarı hikayeleriyle olumlu geri dönüşler aldı.
Bu yıl pandeminin zorlu koşullarına rağmen programın 13. etabına katılan firmalar, 25 ülkeye ihracat yaptı. İhracatın tutarı da 6 milyon 822 bin dolar oldu. İTO’nun 15 yıllık tecrübesi, aynı yolda yürüyecek Anadolu şehirleri için model oluşturuyor.
İHRACATA İLK ADIMDA ÇİN ÖRNEĞİ
1978 yılında ilk dışa açılma politikasını uygulamaya başlayan Çin, 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) katıldı ve bugüne kadar gelen süreçte Çin’e yapılan yabancı yatırımın büyüklüğü 1.7 trilyon doları aştı. 2000’li yılların başında ise Çin, kademeli olarak her yıl yaklaşık 3 bin kamu şirketine dış ticaret şirketi statüsü verdi. Çin, bunu yaparken ülke genelindeki üretim bölgelerinin yöresel özelliklerine, hammadde kaynaklarına göre tercihte bulundu ve bölgelerin hangi üründe üstün olduklarını dikkate aldı. Ülkenin belli başlı üretim bölgelerine yabancı ülkelerden alım heyetlerini davet etti, bazı üretim bölgelerine ise serbest bölge statüsü verdi.
KÜRESEL PAZARA AÇILMAKTAN KORKMAYACAKLAR
İhracata İlk Adım Programı Danışmanı Şefik Ergönül, programın şimdiye kadar işletmelerin ihracata yönlendirilmeleri için uygulanmış en iyi program olduğunu söyledi. Ergönül, “İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 15 yıldır uyguladığı İhracata İlk Adım Programı ile birkaç yüz milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirilmiş olduğu rahatlıkla görülebilecek” dedi. Şefik Ergönül, şöyle devam etti: “Firmalar ihracata yönlendirildiğinde, ihracatımız daha önce telaffuz edilen 500 milyar ABD dolarına rahatlıkla ulaşabilir. 81 ilde uygulanacak ihracat programının en önemli yanı, firmaların daha önce uluslararası pazarda oyuncu olma korkularından sıyrılabilmeleri olacak. Başarının anahtarı, ihracata yönelebilecek potansiyeldeki işletmeleri bulup onlara gerçek yeterliliklere sahip uzmanları göndererek destek vermektir.”
TİCARET YAPMAK KOLAY SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK ZOR
İTO İhracata İlk Adım Programı (İİAP) Dış Ticaret Danışmanı Hüseyin Yazıcıoğlu, ihracat hamlesini değerlendirdi. Yazıcıoğlu, İstanbul Ticaret Odası’nın yürüttüğü İhracata İlk Adım Programı’nın son iki etap veri değerlendirmelerinde, firmaların ortalama yüzde 85’inin program hedeflerini gerçekleştirdiğine dikkat çekti. “Küresel pazarda ticaret yapmak kolay ama istikrarlı, sürdürülebilir bir firma olarak kalmak zor” diyen Yazıcıoğlu, şöyle konuştu: “Girişimcilerin ihracattan önce yapması gereken çalışmalar var. Yaşadığımız küresel dünyayı, sistemi, ekonomiyi, pazarı iyi anlamaları gerekir. Şirketlerin kurumsal alt yapısının hazır olup olmadığı konusu da önemli. Bu açıdan ülkelerin konumunu belirleyen güç ihracattır.”
70 İLDE 11 BİNİ AŞKIN FİRMANIN POTANSİYELİ VAR
40 ilde kapasite raporuna sahip 16 bin 570 firmadan 7 bin 277 firmanın potansiyeli olduğu halde ihracat yapmadığı tespit edildi. Bu tespitler sırasında 70 il için potansiyel ihracatçı pozisyonunda olan 11 bin 444 firma belirlendi.
İHRACATIN TABANA YAYILMASI GEREKİYOR
İhracata İlk Adım Programı Danışmanı, Öğretim Görevlisi Nihat Turhan, ihracatın tabana yayılmasının önemli olduğunu söyledi. Küreselleşme ve teknoloji sayesinde dünyanın tek pazar haline geldiğini vurgulayan Turhan, şöyle devam etti: “Artan rekabet ortamında, ülkemizin değişen dünya şartlarına uyum sağlaması, firmaların dışa açılarak ihracat rakamlarını artırması gerekiyor. Bu da ihracatın tabana yayılmasıyla mümkün olabilecek. Pazar araştırmasını nasıl yapacağı, müşteriye nasıl ulaşacağı, ihracata başlayacağı firmalarla güveni nasıl sağlayacağı, operasyon süreçlerini nasıl yöneteceği konusunda gerekli bilgiye ulaşmasını bilmeyen firmalar için Bakanlığımızın projesi çok önemli.”