tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

İstanbul, bu baharı lalelerle karşılayıp görsel şölene hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul nüfusunun yaklaşık 1.5 katı kadar lale dikti.

Parklara ve yol kenarlarına ekilen laleler yavaş yavaş yüzlerini gösterirken, asıl görsel şölen nisan ayının ilk haftası başlayacak. Bu yıl 12’ncisi kutlanacak lale festivaliyle birlikte ekilen 160 farklı türde toplam 26 milyon 500 bin adet lale, tarihi şehrin sokaklarını adımlayanlara eşlik edecek.

KANUNİ ZAMANINDA

Asıl memleketi Pamir, Hindikuş ve Tanrı Dağları olan lale, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçüyle birlikte Anadolu’ya da taşınır. O dönemlerden sonra Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelen lalenin dünyaya yayılması ise yine Osmanlı İmparatorluğu zamanında gerçekleşir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Hollanda Kralı’na hediye olarak gönderdiği lale soğanlarıyla lale Avrupa’ya taşınmış olur.

ADINI VERDİ

Türk kültüründe özel bir anlam yüklenen lale, süsleme sanatında da sıkça kullanılır. Çiçeklerin en kutsalı olarak kabul edilen lalenin koruyucu etkisi olduğuna inanıldığı için tarihi yapılarda lale motifine sıkça rastlanır. Özellikle 18. yüzyıl İstanbul’unda en parlak dönemlerini yaşayan lale, 1718 ile 1730 yılları arasındaki döneme “Lale Devri” adını verir.
O yıllarda İstanbul’un her bir noktası lalelerle donatılır, nadir soğanlar çok yüksek fiyatlara satılır. Ender bulunan lale soğanlarının bir tanesine dahi köşkler değiştirilir. Hatta soğan fiyatlarının çok yükselmesi üzerine, “Lale fiyatlarına sınır konulması” konulu bir ferman yayınlanır.

İSTANBUL LALESİ

Laleye çok özel bir anlam yüklenen İstanbul’da Osmanlı zamanında farklı türde lale yetiştirilmek için çeşitli çalışmalar yürütüldü. Dönemin Şeyhülislamı Ebussuud Efendi’nin yoğun çalışmaları sonucunda yetiştirilen ve yalnızca İstanbul’a özgü olan İstanbul lalesi hemcinslerinden farklılık içeriyor. Çiçeği badem, çiçek yaprakçıkları hançere, uçları da tığa benzeyecek şekilde ince ve sivri olan İstanbul lalesi, 19. yüzyılda ortadan kaybolduktan sonra geçtiğimiz yıllarda yapılan botanik çalışmaları sonucunda yeniden hayata döndürüldü.

HANGİ BÖLGELERDE KAÇ LALE OLACAK?

İstanbul’un park ve bahçelerinde boy gösteren lalenin en güzel izlenebileceği yerler ise şöyle:

  • Gülhane Parkı’na 49 farklı türde 2 milyon adet lale
  • Emirgan Korusu’na 160 farklı türde3 milyon adet lale
  • Yıldız Korusu’na 45 farklı türde 700 bin adet lale
  • Soğanlı Bitkiler Parkı’na 160 farklı türde 530 bin adet lale
  • Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 300 bin adet lale
  • Göztepe 60. Yıl Parkı’na 100 farklı türde 1 milyon 657 bin 500 lale
  • Büyük Çamlıca Korusu’na 41 farklı türde 500 bin adet lale
  • Küçük Çamlıca Korusu’na 41 farklı türde 500 bin adet lale
  • Fethipaşa Korusu’na 30 farklı türde 150 bin adet lale
  • Hidiv Çubuklu Korusu’na 30 farklı türde 600 bin adet lale
  • Gözdağı Korusu’na 20 farklı türde 480 bin adet lale

28 Mart 2017 Salı

Etiketler : Gündem