tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sivil Havacılık Topluluğu tarafından düzenlenen 2. Sivil Havacılık Zirvesi, üniversitenin Sütlüce yerleşkesi konferans salonunda yapıldı. Türk sivil havacılık sektöründeki önemli isimler zirvede konuşmacı olarak yer aldı. Zirvede ana gündem maddesi, 29 Ekim 2018’de ilk etabı hizmete girecek olan İstanbul’un üçüncü havalimanı oldu. Konuşmacılar, üçüncü havalimanının hizmete girmesiyle İstanbul’un sivil havacılık sektöründe kazanacağı ivmeye ilişkin görüşlerini dile getirdi.

BİR NUMARA OLACAK

Zirvenin konuşmacılarından IGA Havalimanı Sistemleri Müdürü Vedat Yıldız, İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nın yıllık yolcu sayısının 60 milyon, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise 30 milyon civarında olduğunu kaydetti. İstanbul’daki iki havalimanının yıllık toplam yolcu sayısının 90 milyon olduğunu belirten Yıldız, “Yeni havalimanıyla yolcu potansiyelini yıllık 200 milyona çıkaracağız” dedi. Yeni havalimanından üç saatte 133 şehir ve 120 ülkeye ulaşılabildiğini belirten Yıldız, bu havalimanından 50’den fazla başkente ulaşabildiklerinin altını çizdi. İstanbul’un yolcu sayısı ile şu an Avrupa’da üçüncü olduğuna değinen Yıldız, “Yeni havalimanı ile bu sıralamayı bir numaraya taşıyarak, Avrupa’daki bir numaralı hat olmak istiyoruz” dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Kargo Çözümleri Proje Müdürü Latif Haliloğlu ise üçüncü havalimanının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin hava kargo merkezi olacağını söyledi. Hava kargo taşımacılığı sektörünün hızla büyüdüğünü vurgulayan Haliloğlu, “THY bünyesinde birçok kargo uçağı var. Ayrıca kiralamalar yöntemiyle de ihtiyaçlar karşılanıyor. Yolcu taşıyan geniş gövdedeki uçaklarımız da kargo taşıyor. Bu sayede hava kargo taşımacılığında ciddi kapasiteye sahibiz.
Yolcu ve kargo taşımacılığı birbirini destekliyor. Öte yandan üçüncü havalimanının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye, hava kargo merkezi olacak” diye konuştu.

Türkiye’nin coğrafi konumunun, havacılıkta yapılabilecek her türlü taşımacılıkta avantaj sağladığını vurgulayan Haliloğlu, bu avantajı üçüncü havalimanının faaliyete geçmesiyle daha da geliştireceklerini söyledi.

DAHA ÇOK UÇAK

THY Stratejik Planlama ve Yatırımlar Mühendisi Zeliha Akça, “Havacılık sektörü politik risklere açık. Bazen hızlı kapasite değiştirmek gerekiyor. Riskleri önceden düşünüp karar vermek gerekiyor. Hızlı tepki veremezsek, finansal zorluklarla karşı karşıya kalırız. Hızlı uçak tedariki yapmamız gereken durumlar oldu. Uçak alımına yönelik yatırımlar uzun vadeli yatırımlar. Dolayısıyla planlaması iyi yapılmalı. Özellikle üçüncü havalimanı açılınca daha çok uçağa ihtiyaç olacak. Bu yıl alınması planlanan uçakların bir kısmını üçüncü havalimanının açılacağı tarihe erteledik” dedi.

40 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Eurasia Airshow’un Genel Müdürü Ferhat Yenibertiz, Cumhuriyet tarihinin en büyük organizasyonlarından birini gerçekleştirmeye hazırlandıklarını ve yurtdışında 600’e yakın görüşme yaptıklarını söyledi. Antalya Havalimanı’ndaki etkinliğin, yaklaşık 41 futbol sahası büyüklüğünde, 300 bin metrekare alanda gerçekleştirileceğini ifade eden Yenibertiz, “400’e yakın firma katılacak. Boeing, Airbus, Bombardier gibi üreticilerden tutun, havalimanı aydınlatma, tesisat üreticilerine kadar çok geniş yelpazeye sahip bir katılımcı kitlesi olacak. 100 binin üzerinde profesyonel, 250-300 bin civarında amatör ziyaretçi hedefliyoruz” dedi. Yenibertiz, dünyanın farklı ülkelerinden yeni nesil 50-60 uçağı da etkinliğe getirmeye çalıştıklarını anlattı.

YENİ HAVALİMANI BÖYLE OLACAK

Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın tamamlanmasıyla birlikte yolcuların yaşayacağı deneyim, 3D animasyon videosu ile anlatıldı.

03 Ocak 2018 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz