İstanbul Ticaret Odası’nın aralık ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından düzenlenen ‘10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde değinilen bazı konuları paylaştı. Kendisinin de katıldığı programda, gıda sanayicisi Murat Ülker’in verimlilik, sürdürülebilirlik ve israf konularındaki mesajlarına atıf yapan Dr. Erken, şunları söyledi: “Dünyada iklim değişiklikleri, gıda verimini yaklaşık yüzde 21 oranında azalttı. Su kaynaklarının da yaklaşık yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Ancak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, gıdanın yüzde 13’ü hasat sonrası, yüzde 17’si ise satış noktaları veya evde israf ediliyor. Gıda israfının çarpan etkisi büyük. Yani israf edilen her gıda aynı zamanda su, toprak, enerji, emek ve sermaye israfı demek. Dünyadaki gıda israfı müstakil bir devlet olarak düşünüldüğünde yapılan harcamayla bugün ABD ve Çin’den sonra üçüncü büyük ülke olurdu.”
Bu noktada israfı çok önemli bulduğunu belirten Dr. Erken, “İsraf, hem iklim krizinin sonucu hem de nedenlerinden biridir” dedi. A’raf suresindeki “Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez” mealindeki ayetin mesajını iyi anlamak gerektiğini söyleyen Dr. Erken, insanların, dünyayı daha güzel bir şekilde gelecek nesillere bırakmak gibi bir görevi olduğunu vurguladı.
Dr. Erken, sözlerine şöyle devam etti: “Zirvede onur konuğu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır da konuşmasında ‘Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nı başlatacaklarını söyledi. Gıda zayiatının azaltılması, birincil üretimde üretim kayıplarının minimize edilmesi, üretim kapasitesinin kullanılmamasına bağlı kayıplarla depolama ve lojistik aşamalarındaki kayıpların azaltılması; gıda üretim aşamalarında ortaya çıkan yan ürün veya artıkların değerlendirilmesi anlayışıyla ‘Gıdada sıfır atık, sıfır israf’ hedefiyle çalıştıklarını ifade etti.”
İTO Meclis Başkanı Dr. Erken, ayrıca İngilizce ‘sustainability’ kelimesinin, daimi olma yeteneği anlamında bir kavram olduğunu söyledi. Dr. Erken, şöyle devam etti: “Sürdürülebilirlik hedeflerine şu yedi boyutta ulaşabilmek mümkündür: Bunlar ekonomi, toplum, meslek grupları, hükümet, çevre, kültür ve fizyoloji. Sürdürülebilirlik, başka bir yönüyle de israfın önlenmesi, insanoğlunun tabiatı ve çevresini kendi menfaati için sömürmemesi ve en iyi şekilde değerlendirmesi anlamında bir kavramdır. Burada önemli husus özellikle çocuklarımızın ve gelecek nesillerin haklarına riayet edilmesidir. İnsanoğlu bugüne kadar maalesef bu hususta dikkatli davranmadı ve bugün çok sayıda sorun yaşıyoruz. Murat Bey’in deyimiyle bundan sonra herkes kendi kapısının önünü süpürmelidir.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
YARIŞMAMIZA BEKLİYORUZ
Murad Fehmi Bozanoğlu-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz Kadınlararası Ev Baklava Yarışması etkinliğimiz var. BAKTAD ve İBB’nin desteğiyle 21 Aralık Cumartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleştireceğiz. Tüm meclis üyelerimizi davet ediyoruz. Böyle etkinliklerle milli tatlımız baklavanın hem tanıtımına hem de ihracatına katkıda bulunmak istiyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSEMELİYİZ
Hızır Onur Yavuz-İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi: 2025 yılında öngörülebilir ekonomik istikrar ve faiz oranlarında düşüş olmasını istiyoruz. Finansman zorlukları ve teminat mektubu sorunları bizi zorluyor. Kentsel dönüşüm sorunları devam ediyor. 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu’nda bazı maddelerin inşaat sektörünün lehine değiştirilmesini istiyoruz. Türkiye’de deprem gerçeğini önemsemezsek kentsel dönüşümü de yeterince idrak edemeyiz.
KOBİ’LER EKONOMİNİN TUTKALI
Ender Doğan-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: KOBİ’ler bu ülkenin orta direği ve ekonominin tutkalı. KOBİ’ler verilen vaatlere göre yatırım yaptı. Maalesef tüm sektör kontrollü zarar ederek ayakta kalmaya çalışıyor. Tekstil ve hazır giyimde ‘Sizin katma değerli mal üretmeniz gerekiyor’ diyorlar. 2.5 dolara tarladan çıkan pamuk 16 dolara hazır giyime dönüşüyor.
KAZANDIĞIMIZ TEKRAR YATIRIMLARA
Haci Güçlü-Enerji Meslek Komitesi: Sanayi sektörünün 1993 yılından beri içindeyiz. Yatırımlar sonucunda kazandığımızı yine yatırımlar için harcıyoruz. Bunu bir tanışma olarak kabul etmenizi rica ediyor, yenilenebilir enerji ve hidrojen enerjisi hakkındaki görüşlerim için önümüzdeki toplantıda sizlere sunum yapmayı planladığımı ifade etmek istiyorum.
İthal ayakkabıda tedbirler alınsın Berke İçten-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi: Meslek Komitesi: Bu yıl dış ticaret açığımızın
500 milyon dolar olacağını öngörüyoruz. Bu yılın sonunda 70 milyon çift ayakkabı ithal edilmiş olacağını tahmin ediyoruz. İthal ayakkabıyla ilgili Ticaret Bakanlığımızın önleyici tedbirler almasını istiyoruz. İç piyasada da en büyük sorun taklit ayakkabılar. Bu kayıt dışı üretimin devlete zararı yıllık 1 milyar dolar.
KAMU BANKALARI İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI
Naci Ay-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Bakanlığımızın tespitlerine göre İstanbul’da yaklaşık 600 bin bağımsız birimin acilen yenilenmesi gerekiyor. ‘Yarısı bizden kampanyası’ desteği bu sürecin ivme kazanmasına ciddi katkı sağlıyor. Ancak, finansmana erişim konusu sektörü olumsuz etkiliyor. Projelerin tamamlanma aşamasında gecikmelere yol açıyor. 2025’te kamu bankaları nezdinde bir çalışma yapılmalı.
SARIMSAKTA YERLİYİ TERCİH EDİN
Fuat Alper Gökçınar- Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi: Sizlere Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu’nun selamlarını iletiyorum. İstanbul’daki ticaret erbabı ile işbirliği yapmak istiyorlar. Sarımsak aynı zamanda, bizim coğrafi işaretli ürünümüz. Aldığınız ürünlerin menşeine bakın. Çünkü sarımsakta da
Çin tehdidi var. Doğal üretilen Taşköprü sarımsağını tercih edin.
YURT DIŞI ATAŞE SAYISI ARTIRILMALI
Rıdvan Yasin Altay-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: Üyelerimiz ihracatta ataşelerin yetersiz sayısından dolayı sıkıntı yaşıyor. Çok önemli şehirlerde bu nedenle rekabet edemiyoruz. Önemli ülkelerde fahri ataşe gibi bir kavram oluşturulabilir mi? Ayrıca Tanzanya, Etiyopya, Nijerya gibi ülkelere milli katılımlı fuarlar düzenlenmesini istiyoruz.
TIR KUYRUKLARINA ACİL ÇÖZÜM LAZIM
Ercan Karakurt-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Türkiye genelinde birçok üniversitede lojistik bölümleri açılıyor. Komite olarak başarılı öğrencilere burs sağlamak için çeşitli programlar düzenliyoruz. Sınırda TIR kuyruğu devam ediyor. İhracatımız olumsuz etkilendiği için bu konuda acil çözüm bekliyoruz.
İHRACATTA YERLEŞİK DÜZEN TEŞVİKİ OLMALI
Ahmet Gediz Tatar- Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: İhracat için komite olarak bizler de çalışmaları-mıza devam ediyoruz. İhracat kültürü erken aşılanmalı. Okullarda ihracat dersi konulabilir. İhracat raporumuzda yerleşik düzen teşviki önerimiz de var.
BEKLENTİMİZ KARŞILANMADI
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Elektronik İlan Denetleme Sistemi 1 Ocak’tan itibaren zorunlu olacaktı. Ancak Bakanlık bu uygulamanın sadece kiralık konutlar için geçerli olacağını, satılık konutlar için ise belli olmayan bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Bu erteleme beklentilerimizi karşılamadı.
ENFLASYONUN ANA SEBEBİ TRAFİK
Şenol Aras-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: İstanbul’un trafik sorunu doğru planlamayla çözülür. Trafik sorunu hem bizim hem de çalışanlarımızın psikolojisini bozuyor. İstanbul’daki enflasyonun ana sebebi de trafik.
SU KAYNAKLARINI ARTIRMALIYIZ
Melek Yıldız-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Temiz su kaynaklarımız önümüzdeki yıllarda yetmeyecek. Alternatif kaynaklar gerekiyor. Yağmur suyunu ve atık suyu kullanmak zorundayız. Yönetmelik var fakat eksikler tamamlanmalı.
FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞMALI
Yılmaz Polat-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Finansmana erişim kolaylaşmalı. Sanayi Bakanımız, emek yoğun sektörleri desteklemek için yeni bir paket hazırlandığını söyledi. Devletimizin de desteğiyle bu zor koşullardan çıkabileceğimizi umuyoruz.
MİKRO İHRACAT TEŞVİK EDİLMELİ
Mehmet Musa Evin-Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi: Ukrayna’nın savaş olmayan bölgelerine farklı yollardan ihracat yapıyoruz. Ancak böyle olunca da teşviklerden faydalanamıyoruz. Mikro ihracat döviz kredilerinde ihracat sayılıyor, ancak yeşil pasaport söz konusu olunca ihracattan sayılmıyor. Mikro ihracat teşvik edilmeli.
HAFRİYAT TAKİBİ ENTEGRE OLMALI
Feyzullah Kahraman-Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi konusunda sürenin uzatılması çok iyi oldu. Ancak sistemde bazı karışıklıklar var. Belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hafriyat kamyonu olarak çalıştığımız her bölge için farklı takip sistemlerinin olması isteniyor. Bunların birbirine entegre olmasını istiyoruz.
MUTFAK KÜLTÜRÜNE İLGİ BÜYÜK
N. Ö. Ebru Koralı- Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Şu an dünyada en çok satılan kitaplar, mutfak kültürü üzerine yapılan araştırma kitapları ve büyük ilgi görüyor. Sinema endüstrisi için de büyük bir kaynak. Dizi, sinema ve gastronomiyi kapsayan alanlarla ülkemizi temsil etmeliyiz. Her türlü işbirliği için sabırsızlanıyoruz.
AVRUPA YAKASINDA İTHALAT BİRİMİ AÇILSIN
Serdar Keskin-Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi: Gümrükte kesilen cezalar çok ağır olduğu için yeniden gözden geçirilmeli. Türkiye’nin en büyük gümrükleri Avrupa yakasında. Biz diyoruz ki; Avrupa yakasında yer alan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) ithalat birimi de açılsın. Bizim işimiz zamana karşı. 1-2 günlük gecikmeler ardiye ücretlerini artırır. Bu durumda da her şeyin fiyatı yükselir. Sonuç olarak enflasyonu artırır.