tatil-sepeti
tatil-sepeti

İspanya’yla ticarette yeni hedef 25 milyar dolar

Güneybatı Avrupa’nın dinamik ekonomisi İspanya, Akdeniz kültürü ortak paydasında Türkiye ile ticareti güçlendirmek istiyor. Özellikle yeşil enerji ve bilişim alanında işbirliği fırsatlarının olduğu İspanya’da, Türk ürünlerinin de olumlu bir algısı var. İki ülkenin ticaret hacminin 19 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Giriş: 25.12.2024 - 10:00
Güncelleme: 25.12.2024 - 10:00

Türkiye’nin ticari ortakları arasında ilk 10’da yer alan İspanya ile Akdeniz kültürü ortak paydasında ticari ilişkileri geliştirmek için adımlar atılıyor. Bu adımlardan biri de İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen İspanya’ya Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları Webinarı oldu. Webinarda iki ülkenin ticari işbirliği fırsatları ele alındı. Webinarın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık gerçekleştirdi. 

 

5 ÜLKEDEN BİRİ  

 

Yaşık, Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomilerinden biri olan İspanya’nın, Türkiye’ye en çok yatırım yapan beş ülkeden biri olduğunu ifade etti. Yaşık, “Ülkemiz 700’ün üzerinde İspanyol sermayeli firmaya ev sahipliği yapıyor. Hemen hemen bütün büyük İspanyol firmaları Türkiye’de iş yapıyor. Doğrudan yatırımları veya bölgesel ofisleri bulunuyor. Bu anlamda binlerce kişiye istihdam sağlanıyor. Ülkemizde finanstan otomotive, tekstilden enerjiye kadar pekçok sektörde know-how paylaşımı gerçekleştiriliyor. Ancak global hacmi ve ağırlığıyla kıyaslandığında İspanya ile ilişkilerimizin çok daha ileri noktalara taşınması mümkün” diye konuştu. 

 

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

 

Toplantıda konuşan Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci, Türkiye ile İspanya’nın ticaretinin çok iyi bir seviyede olduğunu ifade etti. Ezberci, “Bu yılı 19 milyar dolarlık bir ticaret hacmiyle kapatıyoruz. Ancak yeni hedefimiz 25 milyar dolar. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Tekstil, otomotiv ve çelik endüstrisinde çok iyiyiz” dedi.  

 

TİCARET FAZLASI 

 

İspanya ile Türkiye’nin ticaretinde dengeli bir seyir olduğunu belirten Madrid Ticaret Müşaviri Savaş Tarhan, ”Pek çok konuda işbirliği yapıyoruz. Amacımız bu işbirliğini daha da çeşitlendirmek” dedi. Tarhan, “İspanya ile 2020 yılı hariç sürekli artan bir dış ticaret hacmimiz var. 2017’den bu yana da dış ticaret fazlası veriyoruz. Genellikle otomotiv, makina, tekstil gibi alanlarda ticaret gerçekleştiriyoruz. Yeşil enerji ve bilişim alanlarında işbirliği potansiyelleri mevcut” diye konuştu.

Toplantıda Barselona Ticaret Ataşesi Nurdan Çamlıbel Aydın ve Barselona Ticaret Ataşesi Mehmet Örnek de birer konuşma gerçekleştirdi.

 

SERMAYE VERGİSİ YOK 

 

Hidromek West Genel Müdürü Stoian Markov: İspanya’yı oturmuş bir pazar olarak nitelendirebiliriz. Ancak çok kolay bir pazar değil. Yeni markalar ve ürünler için oldukça açık. Türk ürünlerine karşı Avrupa’nın aksine belirgin bir önyargı yok. Burada Türkiye seviliyor. Altyapı ve lojistik çok gelişmiş. Turizm, otomotiv, ziraat, gıda, hazır giyim, ilaç, enerji ve altyapı, güçlü sektörler olarak karşımıza çıkıyor. İspanya’da firma kuruluşu çok kolay. Sermaye üzerinden vergi alınmıyor. KDV oranı yüzde 21. KDV ödeme önleme yöntemleri var. Faaliyet vergisi sabit ve yıllık ödeniyor. Türk menşeli ürünler, A.TR belgesi ile vergisiz olarak İspanya’ya giriş yapabilir. İspanya, Avrupa için köprü olarak kullanılabilir. 

 

YAVAŞ BÜROKRASİ 

 

Çimsa Cementos España Genel Müdürü Onur Yazgan: İki ülke de Akdeniz kültüründen geliyor ve benzer yönler çok fazla. İspanya’da ticaret zor olmamakla birlikte yavaş bir tarafı var. Türkiye’ye göre bankacılık ve bürokrasi sisteminin yavaş ilerlediğini söylemek mümkün. Burada iş süreçlerinin iyi planlanması gerekiyor. Zira birden fazla işe aynı anda yoğunlaşma durumu yok. Çalışanların esnek bir yapısı yok. Bir gayrimenkul almak istiyorsanız yüzde 12’ye varan oranda vergi alınıyor. Türk kültürüne benzerlikler var. İspanyol halkı oldukça dost canlısı ve iletişime açık. İş yapılacak bölgenin kültürü iyi bilinmeli.