Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu’nda konuştu. Türkiye’nin İslami finansman açısından yıllar içerisinde çok başarılı bir ekosistem oluşturduğunu söyleyen Dağlıoğlu, İslami bankacılığı kesinlikle geliştirmek istediklerini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi Liderlik Konseyi iş birliğinde düzenlenen “Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu” programı İstanbul’da başladı.
Program kapsamında, düzenleyici ve denetleyici kurumların yöneticileriyle İslami bankacılık, sermaye piyasaları ve tekafül gibi alanlarda faaliyet gösteren 20’nin üzerinde üst düzey finans temsilcisi, Türkiye’ye geldi.
Ziyaretin odak noktası, İstanbul Finans Merkezi ve Türkiye’deki yatırım olanaklarının tanıtılması, kamu kurumları ile sektör birlikleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi ve bire bir görüşmeler yoluyla yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi oldu.
Programın ilk gününde İstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankası Oditoryumu'nda “İstanbul Boğazı'ndan Malakka Boğazı'na: Katılım Finansın Geleceğini Şekillendirmek” başlıklı özel bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinliğin açılışında Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Dağlıoğlu konuştu. Dağlıoğlu, konuşmasında, dünyada sürdürülebilirlik ve eşitliğin öneminin arttığını belirterek böyle bir süreçte İslami bankacılığın önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
AŞIRI RİSKLERİ VE SPEKÜLATİF İŞLEMLERİ ÖNLEME
İslami finansmanın hem aşırı riskleri hem spekülatif işlemleri önleme konusunda önemli bir unsur olduğuna işaret eden Dağlıoğlu, “Birçok jeopolitik gerilimler var, krizler söz konusu. Herkes antiglobalizasyondan bahsediyor, ticaret politikaları devreye alınıyor. Böyle bir arka plan çerçevesinde bölgesel işbirliklerinin uluslararası işbirliğine kıyasla giderek daha fazla önem kazandığını görüyoruz. Böyle bir uluslararası işbirliğinden bahsedebilmek için Malezya delegasyonunun Türkiye'ye ziyaretleri gerçekten de önemli” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE İSLAMİ FİNANSMAN KONUSUNDA NE DURUMDA?
Burak Dağlıoğlu, İslami finansman açısından yıllar içerisinde Türkiye'nin çok başarılı bir ekosistem oluşturduğunu ve sektörün büyüdüğünü söyledi. İslami bankacılığı kesinlikle Türkiye'de geliştirmek istediklerini söyleyen Dağlıoğlu ekonomiyi geliştirmek istediklerini söyledi.
İSLAMİ FİNANSTA TÜRKİYE’NİN İŞBİRLİĞİ YAPTIĞI ÜLKELER
İslami finans alanında Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle somut ve güçlü işbirliği içerisinde olduğunu kaydeden Dağlıoğlu, “Birleşik Krallık ile de birtakım temaslarımız var. Malezya'da da çok büyük bir büyüme alanı görüyoruz. Malezya kurumlarının yeteneklerini de biliyoruz” diye konuştu.
KİŞİSEL İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMENİN ÖNEMİ
Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi Liderlik Konseyi Başkanı Tan Sri Azman Mokhtar da İstanbul'da 10-12 yıl önce ofis açtıklarını ve altyapı, havalimanı, sağlık hizmetleri, enerji ve sigorta alanlarında önemli yatırımlar yaptıklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini şubatta ziyaret ettiğini belirten Mokhtar, kurumsal bağlantılar dışında kişisel ilişkileri güçlendirmenin de önemli olduğunu kaydetti.
Mokhtar, Malezya'da bankaların yarısının İslami hukuka uyumlu yapıları içerdiğini belirterek "Altyapı kalkınmaları gerçekleştiriliyor. Bu süreçler İslami hukuka uyumlu yapılarla güçlendirilmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.
İSLAMİ FİNANSIN BÜYÜME HIZI
İslami finansın hızlı şekilde büyüdüğünü ifade eden Mokhtar, “İki haneli büyüme var ama yine de bu rakamlar güçlendirilebilir. Müslümanlar global nüfusun yüzde 24'üne karşılık geliyor. 56 ülke, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 9'unu oluşturuyor. 5 trilyonluk bir rakam büyük ve hızla büyüyor ama küresel finansal varlıklarının yüzde 1'ine karşılık geliyor” dedi.
Mokhtar, “Dünyada insanların duvarlar inşa ettiği yerlerde bizim o duvarın ötesine geçip bağları güçlendirmede yeni yollar bulmamız lazım” diye konuştu.
Uluslararası anlamda daha fazla çalışmaya ihtiyacın olduğuna işaret eden Azman Mokhtar, “İşletmelerin de güçlenmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.