tatil-sepeti
tatil-sepeti

İslam alemine ‘daha çok ticaret’ çağrısı

Giriş: 13.06.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve İTO Yönetim Kurulu Üyeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin İstanbul başkonsoloslarını iftarda ağırladı. İftarda konuşan Başkan Avdagiç, “Arzumuz ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek için gerekli yolları açabilmek. Özellikle İstanbul iş dünyasıyla ilgili değer katacak adımları atmak” dedi.

77 MİLYAR DOLAR

Bu dönemde önceliklerinin uluslararası paydaşlarla ilişkileri geliştirmek olduğunu vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti: “Telekomünikasyon ve enerji alanında avantajlı bir konumdayız. Buradaki yatırımlar coğrafi açıdan da büyük önem taşıyor. İstanbul’dan 50 ülkeye dört saatlik uçuşla erişebilirsiniz. Özellikle geçtiğimiz 10 yıl içinde Türkiye ile İİT arasındaki ilişkiler büyük potansiyel teşkil eder hale geldi. İİT ülkeleriyle 2010’da 55 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2017’de 77 milyar dolara yükseldi. Toplam ticaretimizin yüzde 20’sini İİT ülkeleri ile gerçekleştiriyoruz. Bizim gönlümüzde hem kalplerimiz hep ceplerimiz arasında köprü oluşturarak nihayetinde ticareti artırmak hedefi var. Türkiye olarak ticaretimizin yarısını Avrupa ülkeleriyle yapıyoruz.
Ticaret hacmimizin küçük bir kısmının sizlerle gerçekleşmesinden hoşnut değiliz. Bu durumu değiştirmek istiyoruz.”

AFGANİSTAN’DA MADENCİLİK

Afganistan Başkonsolosu Zekria Barakzai, “İlişkilerimiz için faydalı adımlar atacağımıza inanıyorum. Türkiye’den pek çok iş adamının Afganistan’da yatırımı var” dedi. Barakzai, şöyle devam etti: “Afganistan olarak Orta Asya’nın merkezindeyiz. Ayrıca Orta Asya ile Güney Asya arasında hizmetlerin aktarılması açısından da önemli bir pozisyondayız. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı ile tüm dinamikleri değiştireceğiz. Öte yandan inşaat ve madencilik sektörleri ticaret anlamında da büyük bir potansiyel barındırıyor. Pek çok projede paydaş olma imkanı var.”

YATIRIM POTANSİYELİ

Pakistan Başkonsolosu Bilal Khan Pasha ise İİT ülkelerinin yatırımlar anlamında kullanması gereken çok daha büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Pasha, “Önümüzdeki günlerde bir İİT etkinliği olacak. Ayrıca ekim ayında İslam Ülkeleri Yemek Festivali gerçekleştirilecek. Bunlar fırsat olarak değerlendirilebilir. Kendi ticaret odamız ile İstanbul Ticaret Odası arasındaki bir etkileşim çok faydalı olacaktır” dedi. Pasha, “Bu ilişkilerin gayrimenkul yatırımları anlamında da olumlu yansımaları olur. 20 binden fazla Pakistanlı yatırım arayışında. Ülkemizde mayıs ayında kanunlar değişti, yatırım destek sınırı 1 milyon dolardan 300 bin dolara dolara çekildi. Bunun bizim için yeni yollar açacağına inanıyoruz” diye konuştu.

ENDONEZYA’DAN 70 BİN TURİST

Endonezya Başkonsolosu Herry Sudradjat da ülkesinin 260 milyonluk nüfusunun büyük bir pazar oluşturduğuna dikkati çekti. “İki ülke coğrafi olarak uzak ama kalplerimiz yakın” diyen Sudradjat, şunları söyledi: “Aramızdaki 1.6 milyar dolarlık ticaret hacmi tatminkar değil. Endonezya açısından Türkiye’de yatırım ilgisi artıyor. Ayrıca turistik geziler de artıyor. 2016’da Endonezya’dan Türkiye’ye 40 bin turist gitmişti, bu sayı 70 bin oldu. Tabii burada Türkiye’den de Endonezya’ya hareket bekliyoruz. Zira Türkiye’den gelen turist sayısı sadece 17 bin. Bunu artırmalıyız. Diğer taraftan Türkiye’deki Endonezyalı öğrenci sayısı da artıyor.”

İŞBİRLİĞİ DAVETİ

Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapıyev de konuşmasında, “Kazakistan, Orta Asya’da bütün ülkelerle ilişkilerini dostane şekilde yürütmeye gayret ediyor. Açık piyasa ekonomisine sahibiz. Ayrıca büyük bir bankacılık sistemimiz var. Sizinle de yeni işbirlikleri kurmaktan mutluluk duyacağız. Birlikte birçok proje oluşturabiliriz. İTO’ya ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum” dedi.

İŞ ADAMLARINA TEŞVİKLER

Toplantıda yer alan tek kadın diplomat ise Mısır’dan oldu. Başkonsolos Nermeen Abdalla Metwally, “Ticaret ve yatırım konusunda çok fazla potansiyel mevcut. Bu durumun altını çizmek istiyorum” dedi. Mısır’da kalifiye sanayi bölgeleri, serbest sanayi bölgeleri, Süveyş Kanalı’nın ticaret için büyük potansiyel arz ettiğini kaydeden Metwally, şunları söyledi: “Geçen yıl çıkan bir kanuna göre artık Mısırlı iş adamlarına verilen inisiyatifler yabancı iş adamlarına da tanınıyor. Türk iş dünyasını bu imkanı kullanmaya çağırıyorum. Mısır’da inşaat sektörü çok iyi durumda. Ayrıca gaz ihracatımız da var. Güneş enerjisi tarlaları için çok büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Küçük ve orta boy girişimciler için de çalışıyoruz. Türk iş adamlarını Mısır’da yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu anlamda İTO ile yakın temas halinde olmak istiyoruz.”

ORTAK PROJE ÜRETELİM

Azerbaycan Konsolos Yardımcısı Ramiz Hacizade ise iki ülke arasındaki demiryolu,petrol ve gaz boru hatlarının stratejik önemine dikkati çekti. “Birbirimizi her alanda destekliyoruz” diyen Hacizade, şöyle devam etti: “İş, sektörlere gelince de aynı şey sözkonusu, ticaretimizi daha da artıracağız.Bölgede komşu ülkeler olarak daha fazla projeyi birlikte yürütebileceğimize inanıyorum. Maalesef,Ermenistan'ın halen Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutmasıbölgemizdeki istikrarı veticareti engelliyor. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü uluslararası çerçevede tanımlanmış sınırlar dahilinde sağlanmalıdır. Kardeş Türkiye Cumhuriyetiher konuda olduğu gibi, ülkemizin bu haklı davasında da bizlere tam destek olmaktadır. Azerbaycan bölgede ticari projelerin hayata geçmesini üstlenen, destek olan ve bu konudaki teşebbüsleri değerlendirmeyeher zamanaçık olan bir ülkedir. Birlikte projeler üretebiliriz."

EN YAKIN TEMSİLCİLİK

İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Danışmanı Keyvan Zadeh ise İTO ile Başkonsoloslukları arasında her zaman sıcak ilişkilerin olduğunu vurguladı. Zadeh, “İTO’ya en yakın temsilcilik bizimki. Bu vesileyle genç yaşta vefat eden İbrahim Çağlar’a da rahmet diliyorum. İlişkilerimizin sizlerin çalışmaları ile daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.

SUDAN İLE YERLİ PARA

Sudan Ticaret Ataşesi Elamin Adam Abuelgasim Yahya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen aralık ayında Sudan’a yaptığı ziyaretten sonra iki ülke ticaret hacminin 10 milyar dolara yaklaşacağını söyledi. Söz konusu ziyarette bazı anlaşmalar da yaptıklarını kaydeden Yahya, “Bunlar arasında tarım da yer alıyor. Ayrıca Türk şirketleri ile ülkemizde iş yapabilmeleri için anlaştık. Özel sektörün geleceğini ümit ediyoruz. Aramızdaki ticarette Sudan Pound’u ve Türk Lirası kullanarak iş akışını sürdüreceğiz” dedi. Sudanlı ataşe, konuşmasında son gelişmeleri de şöyle aktardı: “Önceki hafta Türk petrol şirketleri ile görüştük. Gaz ve petrol arama çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Ziraat Bankası ile de Sudan’da şube açmaları yönünde görüştük. Albaraka da Sudan’da şube açacak. Bankaların açılmasıyla ticaret ve yatırım imkanları artacak. Bunu desteklemek için Türk Eximbank ile de görüşmeler yaptık. THY’nin Sudan’da yeni bir hat açması için temasta bulunuyoruz. Şu anda yeni bir uçuş noktası için fizibilite çalışmaları yapılıyor. Yeni havalimanının açılmasıyla da Sudan’dan Türkiye’ye daha fazla ziyaret olacağını tahmin ediyoruz.”

ZİYARETLERİN ETKİSİ

Cezayir Başkonsolos Yardımcısı Mounir Madani, liderlerin temaslarının ardından ekonomik ilişkilerin ivme kazandığına dikkati çekti. Madani, “Bu ziyaretle birlikte pek çok proje oluştu. Ayrıca yatırım ve ticaret adımları için Cezayir otoriteleri bütün Türk iş adamlarına gerekli yardımı yapmaya açıktır” dedi.

TİCARETİN SEYRİ İYİ

Kırgızistan Ticaret Müşaviri Tilek Kozhogulov ise konuşmasında, “İkili ekonomik ilişkilerimizin ve ticaretin seyri son derece iyi. Ama kanımca potansiyelimizi artırmak iki taraf için daha iyi olacaktır. Türkiye ve İİT ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye her zaman açığız” dedi. Türkmenistan Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov’un da yer aldığı toplantıya, İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞI

Çağımızın işbirliği çağı olduğunu kaydeden İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “İTO olarak İİT üyeleriyle ticareti geliştirmek için her türlü adımda üzerimize düşeni yapacağız.
İşbirliği halinde çalışmak karşılıklı kazançların yanı sıra barış için de önemli. Bu yöndeki çalışmalarımızın geleceğe ışık tutacağına inanıyoruz. Bu toplantıda da yeni işbirliği alanları neler olabilir, sizlerin varlığında bunları görmek istiyoruz” dedi. İTO Başkan Yardımcıları Dursun Topçu ve İsrafil Kuralay ile Yönetim Kurulu Üyelerinin de yer aldığı toplantıda, başkonsoloslar da ekonomik ilişkilere dair görüşlerini dile getirdi.

GÜNEYDOĞU ASYA’DA YENİ STA

Türkiye ile Endonezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için müzakerelerin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Endonezya Başkonsolosu Herry Sudradjat, “Türkiye’nin Malezya ile STA’sı var, Endonezya ile de olursa bölgesel ticaret hacmini daha da artıracak olumlu etkileri olacaktır” dedi.