tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Ekonominin çarklarının sağlıklı dönmesindeki en önemli konuların başında istihdam geliyor. İşsizlikle mücadelede en etkin rollerden biri de İŞKUR’a düşüyor. İŞKUR, başlattığı İşbaşı Eğitim Programı ile mesleki deneyimi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırmayı amaçlıyor. Programın ayrıntıları ve İŞKUR destekleri, İstanbul Ticaret Odası’nın youtube kanalında düzenlenen webinarla anlatıldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın açılışını gerçekleştirdiği webinarda, İŞKUR Beyoğlu Hizmet Merkezi Müdürü Levent Taş ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ümmügül Tekin Gök, katılımcıları bilgilendiren paylaşımlar yaptı.

TEŞVİKLER MOTİVE EDİYOR

Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin en iyi şartlarda ve güncel teknolojiye sahip makina ve ekipman ile eğitim almaları için Oda’nın 53 Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’ne hamilik yaptığını hatırlattı. Taş, şöyle devam etti: “İŞKUR’un teşviki ile bu okullardan mezun olarak iş hayatına atılan gençlerimize iş sahası açılmasıyla üyelerimizin kalifiye eleman ihtiyaçlarını karşılaması hem de 60 aya kadar sigorta işveren prim teşvikinden yararlanılması, bu okulların mezunlarına değer üzerine değer katıyor. Bu durum bizi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini desteklemek konusunda ayrıca motive ediyor.”

DENEYİM EKSİKLİKLERİ

İŞKUR Beyoğlu Hizmet Merkezi Müdürü Levent Taş, İşbaşı Eğitim Programı gibi aktif programlar sayesinde işgücüne nitelikli işgücü kazandırarak, işsizlerin istihdam edilmesini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Taş, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz işbaşı eğitim programları sayesinde gençlerimizin ve öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında karşılaştıkları deneyim eksikliklerini gidermede ve işgücüne eleman kazandırmada önemli katkılar sağladık. Bundan sonra da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ümmügül Tekin Gök ise İŞKUR’un sağladığı destekler hakkında katılımcılara bir sunum yaptı.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

İşbaşı Eğitim Programı, en az 2 çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabiliyor. Kamu kurumu teşkilatı içinde yer almayan işverenler programa başvurabiliyor. Özel sektör, işyerleri, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, vakıf üniversiteleri vb. kurum ve kuruluşlar da bu programdan yararlanabiliyor. 15 yaşını doldurmuş İŞKUR’a kayıtlı, en az son 1 aydır işsiz olanlar için de programa katılma imkanı var.

SEKTÖRE GÖRE EĞİTİM SÜRESİ

Program; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanıyor. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda programa katılan 18-29 yaş arası gençler için ise en fazla 9 ay uygulanıyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenleniyor. Program günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabiliyor.

CEP HARÇLIĞI VE SİGORTA

İşbaşı Eğitim Programı’na katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden; işsiz ise günlük 163.59 TL, öğrencilere 122.69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81.80 TL ödeniyor. Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlara katılanlar ise günlük 179.95 TL cep harçlığı alıyor. Sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İŞKUR tarafından program süresince karşılanıyor.

İŞVERENİN MADDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK

İşverenler, programa katılan kişileri, işbaşındayken görebiliyor ve mesleki deneyim becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleyebiliyor. Program süresince işverenlerin maddi yükümlüğünün olmaması, maliyet avantajını da beraberinde getiriyor. İşveren, hiçbir harcama yapmadan nitelikli işgücü yetiştirme imkanı buluyor. Programa katılan kişilere, İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı sağlanıyor.

İŞKUR TEŞVİKLERİ

İŞKUR, istihdam teşvikleri ile belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere, değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlıyor. Bu teşviklerden bir bölümü İŞKUR tarafından finanse ediliyor. İstihdamın korunması ve artırılması amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan finanse edilen teşvikler ise şöyle:

* Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki

* İşsizlik ödeneği alanlara yönelik teşvik

* Engelli istihdamı teşviki

* İlave istihdam teşviki

28 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem