tatil-sepeti

İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot seferlerinin başlatılarak Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaretin ve işbirliğinin geliştirilmesi talebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün ziyaretine damgasını vurdu. Davutoğlu, ziyaret kapsamında başkent Amman’da Başbakan Ahmed en-Nusur ile heyetler arası görüşmeler ve imzalanan işbirliği anlaşmalarının ardından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.

BÖLGE İÇİN VİZYON

Çevremizde büyük krizler yaşandığını, bu zor coğrafyada siyasi ve ekonomik istikrarını sürdüren ülkeler arasında Türkiye ile Ürdün’ün özellikle göze çarptığını vurgulayan Davutoğlu, “Ürdün'ün siyasi ve ekonomik istikrarını koruması Arap dünyasında umutları yeşertiyor, aynı zamanda Filistin'e ve Kudüs'e yönelik olarak da çok önemli bir mesaj niteliği taşıyor. Biz Türkiye-Ürdün ilişkilerini bölge için ümit teşkil eden ve vizyon ifade eden bir ilişki olarak görüyoruz” dedi.

BARİYERLERİ KALDIRACAĞIZ

“Suriye'de yaşanan istikrarsızlık, maalesef Türkiye ile Ürdün arasına büyük bir duvar ördü ama biz dostluklarımızı pekiştirince bu örülen duvarları aşmayı biliriz” diyen Davutoğlu, bu nedenle Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşündüklerini açıkladı. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Akabe Limanı bizim açımızdan hem ekonomik büyük bir değerdir hem stratejik limandır hem de bir kardeşlik köprüsüdür. İskenderun'dan Akabe Limanı'na ulaşan bu dostluk köprüsü aynı zamanda malların, bütün ürünlerimizin sadece Ürdün’e değil, bütün Körfez'e ulaşmasını sağlayacak. Türkiye ile Ürdün arasındaki bütün bariyerleri kaldıracağız. Yeter ki, sizler o kalkan bariyerlerin üstünden Türkiye ile Ürdün arasındaki ticari ilişkiyi 2 milyara, 3 milyara, 5 milyara kadar çıkartın."

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun da aralarında yer aldığı iş dünyası temsilcileriyle Amman’da temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile de El-Hüseyniye Sarayı'nda 1.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Davutoğlu’nun, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde ise Türkiye'de yapılacak Dünya İnsani Zirvesi hazırlık çalışmaları ele alındı.

STA’DA İKİNCİ AŞAMA 2017’DE

Türkiye ile Ürdün arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imzalanmasıyla yaklaşık bir milyar dolarlık ortak ticaret hacmine ulaşıldığını belirten Başbakan Davutoğlu, 2017’de anlaşmanın ikinci aşamasının olacağını ve bunun da ticari ilişkilere ivme kazandıracağını söyledi. Türkiye’nin Ürdün’deki yatırımlarının 300 milyon dolara ulaştığını bildiren Davutoğlu, iki ülke iş adamlarının önünü açmak gerektiğini söyledi.

NUSUR: ORTAK ÜRETİM YAPALIM

ÜrdünBaşbakanı Abdullah en-Nusur, iki ülke arasında imzalanacak Ro-Ro feribot seferleri anlaşmasının yeterli olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Ro-Ro, malların geçişini sağlayacak bir anlaşma ancak yeterli değil. Asıl arzu edilen, iki ülke sanayicilerinin Ürdün’de ortak üretim yapması. Türk kardeşlerimiz üretim, sanayi ve teknolojide bizden çok ileri düzeyde. Türkiye’nin ekonomik hacmi biliniyor. Sanayiciler anlaşıp ortak üretim yapabilirse, o zaman büyük bir aşama gerçekleştirebilir.”

SINIRLAR DUYGULARI ENGELLEYEMİYOR

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye-Ürdün İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, küreselleşme olgusunun ekonomik ve toplumsal hareketlerinin bütün bölgeler için eşitleyici bir işlev gördüğünü söyledi. Yeni krizler ve yeni fırsatların da aynı dönemde tüm bölgeler için geçerli olabileceğini ifade eden Çağlar, “Ortadoğu’nun kaderiymiş gibi algılanan terör, dünyanın bambaşka yerlerinde de hortluyor. Ülkemizin yaşadığı terör sorununa kayıtsız kalan ülkeler maalesef bu sorunla karşı karşıyalar. Ülkeler arasındaki sınırlar bedenleri engellese bile duyguların geçişini engelleyemiyor.Ülkeler üretmeyi, çalışmayı, ekonomiyi daha çok konuşabilirlerse insanlar da terörde, mülteci krizlerinde canlarını kaybetmezler. Bizler daha çok iş ortamı oluşturabilirsek hepimiz için sembol olan Aylan bebeklerin cansız bedenleri de denizlerden sahile vurmaz" dedi.

ANLAŞMALAR GÜÇ VERDİ

İki ülke arasında “Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşması”, “Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma”ile “Gümrük Konularında İdari Yardım Anlaşması”nın imzalanmış olmasının iş dünyasına güç verdiğinin altını çizen Çağlar, “Türkiye ve Ürdün arasında inşa edilen ve edilecek olan sıkı işbirlikleri, sadece iki ülke adına değil, tüm bölge barışı ve refahı açısından da hayati öneme sahip. Küresel sistemin sorunları tek başına kalarak değil, ancak birlikte hareket ederek, tarihten ders alarak ve ortak akıl yürüterek bertaraf edebilir” diye konuştu.

Bölgede yaşanan olaylar sonucunda Türkiye ile Ürdün arasındaki kara bağlantısının kesilmesiyle ticari ilişkilerin de etkilendiğine dikkat çeken Çağlar, konjonktürel sıkıntıları aşmak için alternatif güzergâhların bir an önce devreye alınması gerektiğini vurguladı. Başkan Çağlar,İskenderun’dan Akabe’ye Ro-Ro seferlerinin başlatılmasının çok büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Çağlar, Ürdünlü iş adamlarını da en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamak istediklerini söyledi.

29 Mart 2016 Salı

Etiketler : Gündem