tatil-sepeti
tatil-sepeti

İsim hakkı bedeli olmadan 500 şube

Giriş: 20.02.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER:CEYHUN KUBURLU

Franchise veren markaların girişimcilerden bir defaya mahsus talep ettiği isim hakkı bedeli, bazen yatırımcıyı oldukça zorlayan bir gider kalemi olabiliyor. Özellikle sermaye bulmanın güç olduğu dönemlerde franchise bedeli, yatırımı caydırıcı hale bile getirebiliyor. Bu yüzden de birçok marka 2020 yılında özel desteklerle giriş bedeli talep etmiyor. Mesela bir kadın girişimci ya da 30 yaş altı bir girişimci iseniz bu bedellerden muaf tutulabilirsiniz. Bu yıl farklı sektörlerden birçok markanın isim hakkı bedeli talep etmeden 500’e yakın şube açacağını söyleyen sektör mensupları, “Eğer markaların kriterlerine uyum gösteriyorsanız yatırım fırsatlarını iyi araştırmanız gerekiyor” dedi.

YÜKTEN KURTARIYORLAR

Bu markaların daha çok küçük yatırım bedellerini ödeyerek yeni şubeler açmasının mümkün olduğunu belirten sektör mensupları, şöyle konuştu: “Artık kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimciler için de işler pek kolay değil. Zira kısıtlı bir sermayeyle iş kurmak isteyen girişimciler, artan maliyetler karşısında zorlanıyor. Franchise ile bir mağaza açmak isteyen girişimcilere bazı markalar fırsat sunuyor. Franchise giriş bedeli veya diğer adıyla isim hakkı bedeli talep etmeyen bu markalar, girişimcileri oldukça büyük bir yükten kurtarıyor. Bazı firmalar sadece bunu alıp aylık cirodan pay istemiyor. Bazı firmalar ise marka kullanım hakkı ve hizmet bedeli karşılığında aylık cirodan yüzde 2 ile yüzde 10 arasında değişen bir pay talep edebiliyor. Markalar bu konuda çok hassas davranıyor. Belirledikleri bazı kriterlerle hem sosyal sorumluluk projelerini yerine getiriyor hem de yeni girişimcilerin önünü açabiliyor. Kadın ve genç girişimcilere sunulan bu ayrıcalıkların yanı sıra bazı markalar bu kriterleri öne sürmeden de bayilik verebiliyor. Özellikle sektöründe deneyim kazanmış ve riski minimum olan girişimcilerin peşinden koşuyorlar. O yüzden mutlaka bir danışman eşliğinde araştırmalar yapılmalı.”

HANGİ SEKTÖRLER VAR

Türkiye’de genç girişimcilerin daha çok kahve restoranı açma peşinde olduğunu anlatan sektör mensupları, “Bu konuda hâlâ bir boşluk olduğunu gözlemliyoruz. Aslında doymuş pazarlara değil, daha bakir alanlara odaklanılmalı. Bir sokakta bir kahve restoranı iyi iş yapıyorsa hemen yanına bir tane daha açılıyor. Ancak aynı başarıya ulaşılamıyor. Gençler bu konuda çok sabırsız olabiliyor. Çalışma saatleri de uzun ve yorucu olan bu girişimler kısa süre sonra hüsranla sonuçlanabiliyor. Bu yıl hizmet sektöründe de birçok fırsat mevcut. Oto yıkama ve kuru temizleme, hâlâ yeni gelişen ve çalışan nüfusun yoğun olduğu bölgelerde iyi iş yapabiliyor. Emlak sektöründe de birçok marka isim hakkı bedeli talep etmeden franchise veriyor” dedi.

Franchise’da 2020 trendleri

  • Kafe, çay, butik burger, döner konseptleri rağbet gören sektörler arasında.
  • Doğal ve organik ürünler, tarımsal butikler ve aktarlara ilgi oldukça fazla.
  • İnternetin yanısıra birçok hizmetin sunulduğu paylaşımlı ofisler de yılın trendlerinin başında geliyor.
  • Özellikle ikinci el araç satışında zorunlu olan ekspertiz raporu, oto ekspertiz sektörünü harekete geçirecek.