Salı, 05 Kasım, 2024
İşletmeler işgücü temininde zorluk yaşarken, istihdamda ‘beceri’nin ağırlığı artmaya başladı. Gelecekte, teknoloji ve gelişmiş becerilerle zenginleştirilen meslekler, iş dünyasında daha fazla yer bulacak.
HABER: ADEM ORHUN
Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Yarının İşleri’ başlığıyla yayınladığı rapora göre, 2018 yılında yapılan işlerin yüzde 60’ı, 1940 yılında henüz icat edilmemişti. Bu bilginin elde edildiği analiz, ABD genelinde yapılmış olsa da diğer ülkelerde de benzer sonuçlara ulaşılacağı tahmin ediliyor. Teknoloji ve gelişmiş becerilerle zenginleştirilen meslekler, iş dünyasında daha fazla yer buluyor. Çoğu sektörde yetişmiş işgücü bulamamak, ilk üç problemden biri olarak kendini gösterirken, istihdamda ‘beceri’ konusu giderek öne çıkmaya başladı.
İŞLERİ ETKİLEYEN BECERİLER
Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Mesleklerin Geleceği’ konulu raporunda, geleceğin işlerini etkileyen beceriler şunlar oldu:
* Analitik Düşünme ve İnovasyon
* Aktif Öğrenme ve Öğrenme Stratejileri
* Karmaşık Problem Çözme
* Eleştirel Düşünme ve Analiz
* Orijinallik ve İnisiyatif
* Liderlik ve Sosyal Etki
* Teknoloji Kullanımı, İzleme ve Kontrol
* Teknoloji Tasarımı ve Programlama
* Dayanıklılık, Stres Toleransı ve Esneklik
* Muhakeme, Problem Çözme ve Kavrama
Ancak İŞKUR, trend becerilere de dikkat çekiyor. Küresel çapta yükselen konulardan ikisi, trend beceriler başlığıyla listeye eklenmiş. Bunlar sürdürülebilirlik ve yeşil beceriler. Sanayi imalatına bağlı olarak çevresel bozulmayı azaltma ve enerji tasarrufu yapma, atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme gönderme becerileri aranıyor. Yeşil iş kavramı ise yeşil becerilerle ilgili yeterince bilgi ve altyapı sahibi olmadan yapılamayacak işleri ifade ediyor.
TALEP ARTACAK
Sanayide yeni teknoloji uygulamaları ve üretim süreçlerinin değişimiyle birlikte yeni mesleklerin sayısı daha da yükselecek, buna paralel olarak bazı mesleklerde işgücü talebi artacak. Özellikle veri analizi, yazılım, siber güvenlik, robotik uygulamalar, dijital iş süreçleri gibi alanlarda nitelikli işgücüne ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.
Buna paralel olarak İŞKUR, ’geleceğin meslekleri’ için aktif iş gücü politikası uyguluyor. İş başında eğitim programları (İEP) ile adayların işletmelerde eğitim ve tecrübe edinmesi sağlanıyor. Diğer bir program ise Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Projesi (NBUY). Eğitimler uluslararası üretici firmaların sertifikasyonlarına uyumlu içerikle veriliyor.
YENİ YETKİNLİK KAZANMA
Bu arada bireylerin dijital çalışma ortamıyla baş edebilmek için gerekli becerileri kazanması ve sanayi devrimleriyle ortaya çıkan yeni dijital becerilere hazır olması gerekiyor. Burada bireyler kadar işletmelere de sorumluluk düşüyor. Bunun farkında olan birçok işletme, çeşitli kurslarla personelini beceri geliştirme açısından destekliyor. Yani, işgücü temini önemli olduğu kadar yeni mesleklere uyum ve kıdemli personelin teknolojik gelişmeye paralel yeni yetkinlikler kazanması, işletmelerin rekabet gücünü kaybetmemesi için daha kritik hale gelmeye başladı.
İŞKUR’un 2022 İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) raporuna göre de açık iş olan mesleklerde aranan becerilerde ‘Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe’ ilk sırada yer alıyor. Birçok pozisyonda, işverenin aradığı ikinci kriter ise deneyim süresi.
Dolayısıyla değişen dinamiklere uygun beceri kazanmak ve bunu bir süre tecrübe etmek, istihdamda dengelerin şaşmaması için önem arz ediyor. Bu noktada kurumlar hem işgücü temininin sağlanması hem de adayların beceri geliştirmesi için çeşitli adımlar atıyor.
MODEL FABRİKALAR
İstihdamla ilgili resmi kurumların hizmetlerinin yanı sıra firmaların kendi personeline yetkinlik kazandırma çalışmaları, sürekli eğitim merkezlerinden alınan destekler, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun sertifikalandırmaları, yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri, model fabrikalar, teknoloji merkezleri, dijital olgunluk değerlendirme uygulamaları işletmeler için başvurulacak yerler ve çözümler olarak öne çıkıyor.
Sektör temsilcilerinin tespit ve önerileriyle iş dünyasının gelişmesine destek olacak faaliyetler gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası da mesleki eğitim için birçok proje yürütüyor. Bunlardan en günceli, Yeşilköy’de kurulan SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi ve Tuzla OSB’de kurulan İTO Yetkinlik Merkezi.
YAZILIM-BİLİŞİM İÇİN AKADEMİ: SOFTITO
Yeşilköy’de kurulan SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nde, girişimcilik, mentorluk ve istihdam hedefli yeni nesil yazılım ekosisteminin temelini oluşturmak için şu alanlarda eğitimler hayata geçirilecek: Frontend Developer, Backend Developer, Veri Analitiği, Embedded Systems Developer, Mobile App. Developer, Game Developer, Bilişim Güvenliği Mimarı.
Akademide Veri Analitiği, Embedded Systems Developer ve Bilişim Güvenliği Mimarı Eğitimi için başvurular alınıyor.
https://www.softito.com.tr
ELEKTRİKLİ ARAÇ BAKIM EĞİTİMİ
İTO, Tuzla OSB’de sanayide ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim veriyor. İSTKA Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, İstanbul Ticaret Odası Yetkinlik Merkezi’nde (YETMER) teorik ve uygulamalı olarak eğitimler veriliyor. İTO YETMER’deki eğitimler şu alanlarda gerçekleşiyor:
* CNC Freze Operatör Eğitimi
* CNC Torna Operatör Eğitimi
* Elektrikli Araç Bakım Eğitimi
https://www.itoyetmer.com.tr
03 Nisan 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı