Salı, 05 Kasım, 2024
* İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) iş dünyasına ve üyelerine işçi-işveren uyuşmazlıklarında en güvenilir ve hızlı hizmeti veriyor. Merak edilen soruları sizin için İTOTAM uzmanları yanıtladı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen İş Mahkemeleri Kanunu değişikliklerine göre zorunlu arabuluculuk uygulamaya geçiyor. Kanunla, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında ‘dava şartı olarak arabuluculuk’ kurumu yürürlüğe giriyor. Bu düzenleme ile kanun kapsamında sayılan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu kılınıyor.
Peki, arabuluculuk sistemi işçi ve işveren ilişkilerini nasıl değiştirecek? İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) uzmanlarının verdiği yanıtlar…
SORU: Arabuluculuk nedir?
Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
SORU: Arabulucu kimdir?
Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişimin kurulmasını sağlamaya çalışan tarafsız bir hukukçudur.
SORU: Arabulucu ne yapar?
Arabulucu, taraflara haklılık veya haksızlık tespiti yapmaz, uyuşmazlıkla ilgili bir karar vermez ve hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri konuşarak ve arabulucunun yardımı ile anlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki uyuşmazlığın özelliklerini, uyuşmazlığın çıkış sebeplerini ve tarafların menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve ortak bir çözüm üretmelerine yardımcı olur. Taraflar, karşılıklı gelerek uyuşmazlıklarına çözüm bulmak için bir yöntem bulurlar.
SORU: Arabulucuya gitmek bir dava şartı mı?
Evet, kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayananişçi veya işveren alacağı, tazminat ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması değişikliklerin yürürlüğe girmesi ile dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek.
SORU: Arabulucuya başvurmadan önce dava açılırsa ne olacak?
İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.
Arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilecek.
SORU: Arabuluculuk ile anlaşmaya varılamaması halinde iş mahkemesine yine gidilebilir mi?
Bu durumda, davacı arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyerek son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılabilecek.
SORU: Peki anlaşma sağlanırsa nasıl bir süreç izlenecek?
Arabuluculuk ile anlaşmaya varılır ise tarafların anlaştıkları hususlar tutanakla belirlenecek. Tutanakta tarafların ne konuda anlaştıkları, karşılıklı olarak yerine getirmeyi taahhüt ettikleri ve feragat ettikleri hususlar gibi hususlar yer alacak.
31 Ekim 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı