Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Firmalararası işbirliklerinin her adımı pandemiyle birlikte elektronik ortama taşındı. Firmalar işbirliklerini ve toptan mallarını internet üzerinden hiçbir temas kurmadan almayı tercih ediyor. Global B2B e-ticaret pazar payı 12 trilyon doları aşmış durumda. Statista’nın verilerine göre B2B e-ticaret, 2020 itibarıyla toplam B2B cirosunun yüzde 12’sinden fazlasını oluşturdu. B2B e-ticaret, pazar büyülüğünün 2027 yılında 21 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, 5 yıl içinde B2B satış işlemlerinin yüzde 80’inin dijital kanallardan gerçekleşeceği öngörülüyor.
UZMANLAR KONUŞTU
İstanbul Ticaret Odası, üyelerininin dijital B2B dünyasına adım atmalarını sağlamak ve bu gelişmeleri aktarmak için bir webinar düzenledi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlığında, Ticaret Bakanlığı E-ihracat Dijital Pazarlama Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, DHL Express Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Efe Başaran, DHL Satış Geliştirme Müdürü Yasemin Bucalı ve DHL E-ticaret Proje Müdürü Onur Külçebaş’ın sunumuyla gerçekleşti.
ÇÖZÜM DİJİTALDE
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, pandemiyle birlikte fuarların online ortamlara taşındığını hatırlatarak, bu sayede maliyetler azaltılırken zamandan da kazanıldığını belirtti. Ancak fiziki fuarların sağladığı verimin hala yakalanamadığını vurgulayan Üstün şöyle konuştu: “Ayrıca KOBİ’lerimiz evrilen ticaret dünyasında sürdürülebilir olmak için online ortama geçmek zorunda. Nitekim 2020 yılı itibariyle Türkiye’nin e-ticaret hacmi 2019 yılına göre yüzde 166 arttı. Türkiye’nin geliri ise 136 milyar TL’den 226.2 milyar TL’ye yükseldi. Uzmanlar, pandemi sırasında edinilen ve değişime uğrayan alışveriş alışkanlığının pandemi sonrasında da devam edeceğini belirtiyor.”
YÜZDE 73’ÜNE Z KUŞAĞI KARAR VERİYOR
Toplantıda sunum yapan DHL Express Proje Müdürü Onur Külçebaş, B2B e-ticaret sitelerinin ve pazar yerlerinin küresel cirosunun 2019 yılında, B2C sektörünü geride bırakıp yüzde 18.2 arttığını belirtti. Külçebaş “X ve Y kuşağı B2B satın almalarında eski usulden gitmeyi tercih ediyor. 2021 itibarıyla global pazarda B2B satın alma kararının yüzde 73’üne Z kuşağı karar veriyor ve bu kuşağın yüzde 44’ü B2B satın alma ortamında satış temsilcileriyle etkileşimi tercih etmiyor. Bu yüzden artık B2B e-ticaretinde Z kuşağına yönelik yatırımlar yapılmalı. Bu da firmaların B2B2C yani D2C’yi her alanda uygulanması gerektiğini gösteriyor. Bu yüzden firmalar; yapay zeka, B2B e-ticaret ve yeni ticaret ortamına yatırımlarını artırmalı.”
B2B’DE Z KUŞAĞI NELERE DİKKAT EDİYOR
* Siparişlerin online satış portalı üzerinden verilmesine
* Mevcut stok, teslimat süresi/seçeneklerinin olmasına
* Siparişin her adımının takip edilebilmesine
* Daha fazla ürün detayının olmasına
25 Ekim 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma