Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Avdagiç, “Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ABD 8., New York ise 5. sırada. Biz de İstanbul’un bu endekste ülkemizin önüne geçerek küresel bir iş merkezi olmasını hedefliyoruz” dedi.
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, işveren ve çalışanların haklarının korunmasının önemine dikkat çekmek için 14 ihtisas komitesinden oluşturulan İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi’nin katkılarıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenledi. Toplantının açılışını, İTO Başkanı Şekib Avdagiç yaptı. Oturum başkanlığını İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in yürüttüğü toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Yılmaz Şahan ve ekibi, iş dünyasını bilgilendirdi.
EKONOMİNİN CAN DAMARI
Başkan Avdagiç, İTO İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi’nin; İstanbul’un küresel bir iş merkezine dönüşmesi, daha çok iş yapılması ve iş ortamının önündeki engellerin kaldırılması için kurulduğunu hatırlattı. İş yapma kolaylığının, bir ekonominin can damarı olduğunu vurgulayan Avdagiç, ekonomiyi insan vücuduna benzeten Fizyokratların kurucusu Quesnay’in benzetmesine atıfta bulunarak, “Nasıl ki damarlar vücut için organlara kan taşırsa, iş ortamının iyileştirilmesi de ekonominin can damarlarını besler” dedi.
GİRİŞİMCİ RUHUNA UYGUN
Konuşmasında, tarihten örnekler veren Avdagiç, Sümerlerin iş ortamını kolaylaştıran anlayışları sayesinde üretim ve ticaret alanında öncü olduklarını belirtti. Avdagiç, “Sümerler, ilk medeniyetlerini üretim üzerine inşa etti; çünkü iş yapmayı kolaylaştıran hukuki ve çalışma düzeni sağlanmıştı. Aynı şekilde Sanayi Devrimi’nin İngiltere’de gerçekleşmesi de iş yapma kolaylığını temin eden düzenlemeler sayesindedir” dedi.
Türkiye’ye özgü, İstanbul’un girişimci ruhuna uygun bir üretim ve ticaret ortamı yaratmanın da ancak iş yapma kolaylığının artırılmasıyla mümkün olacağını söyleyen Avdagiç, “Bizim de amacımız, İstanbul’u diğer dünya şehirlerinin önüne çıkartacak bir iş ortamı iyileştirme anlayışını hayata geçirmek” diye konuştu.
ENDEKSTE ÖNE GEÇMELİYİZ
Avdagiç, iş ortamının iyileştirilmesi kapsamında iş kurma süreçlerinin kolaylaştırılması, işgücüne erişimin sağlanması ve vergi ile finansman gibi konularda kolaylıkların oluşturulmasının temel hedefler olduğunu belirtti. Ayrıca, yargı süreçlerinin adil ve şeffaf bir şekilde yürütüldüğü, haksız rekabetin önlendiği ve kayıt dışıyla mücadele edildiği bir ekonomik ortamın gerekliliğini vurguladı.
Eylül ayı İTO Meclis Toplantısı’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı ağırladıklarını hatırlatan Başkan Avdagiç, bakanlık yetkilileri ile iş dünyası arasında olumlu bir iletişim ortamı bulunduğunu ve kamu-özel sektör işbirliğinin başarılı bir örneğini sergilediklerini ifade etti.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ne de değinerek, İstanbul’un bu endekste Türkiye’nin önüne geçmesini hedeflediklerini belirtti. Avdagiç, “2020 yılında Türkiye olarak 6 basamak yükselerek 41. sıraya yerleştik. Endekste ülkelerin yanı sıra şehirler de var. ABD, endekste 8. sırada ama New York, ülkenin önüne geçip, 5. sıraya yerleşmişti.
İşte bizim bu gayretlerimizle İstanbul’un da Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ‘Türkiye İstanbul’ adıyla ülkemizin önüne geçecek bir kolaylıklar ortamına kavuşmasını diliyorum” diye konuştu.
DENETİM HABERSİZ OLMALI
Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Yılmaz Şahan, teftiş süreçleri hakkında bilgi verdi. Şahan, teftiş faaliyetlerinin iki ana kategoriye ayrıldığını belirterek, bunların ‘iş teftişi’ ve ‘idari teftiş’ olduğunu ifade etti. Şahan, “İş teftişi kapsamında çalışma mevzuatının uygulanması ve denetimi sağlanırken, idari teftişler ise kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini denetleyerek, kamu yönetiminin şeffaflığını ve etkinliğini artırmayı hedefliyor” dedi.
İdari teftiş sürecinin belirli adımlardan oluştuğunu anlatan Şahan, bu adımları planlama, veri toplama, saha çalışmaları, değerlendirme, raporlama ve takip olarak sıraladı. Bu aşamaların her birinin, kamu hizmetlerinin daha verimli ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi için önemli olduğunu belirten Şahan, denetimlerin habersiz yapılmasının da gerekli olduğunu vurguladı.
EN ÇOK KARŞILAŞILAN CEZALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı İş Müfettişi Engin Uzuner, firmalara uygulanan cezaların en sık karşılaşılan sebeplerini açıkladı. Uzuner, özellikle yıllık ücretli izinlerin kullandırılmaması, dinlenme ve gece çalışma sürelerinin ihlali, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi ile iş ekipmanları ve çalışma ortamının uygun olmaması gibi nedenlerle firmaların ciddi cezai yaptırımlarla karşılaştığını belirtti.
EN ÇOK DENETİME TAKILAN ALANLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı İş Müfettişi Engin Uzuner, sıklıkla karşılaşılan mevzuat aykırılıklarını şöyle sıraladı:
İş ekipmanları
Mekanik temasa karşı önlem alınmaması
Parça fırlamasına karşı önlem alınmaması
Periyodik kontrol raporlarının olmaması
Elektrikle temasa karşı tedbir alınmamış olması
Acil durdurma tertibatı olmaması
Çalışma talimatlarının olmaması
İşyeri ve eklentileri
Yeterli havalandırma olmaması
Yangın algılama ve uyarı cihazlarının olmaması
Yangına müdahale tesisatları ve ekipmanlarının olmaması
Acil çıkış kapılarının olmaması
Kaçak akım rölelerinin olmaması
Bina ve eklentilerinin yürütülen faaliyete uygun olmaması
Yapı işleri
Yüksekte çalışma ve düşen cisimlerden kaynaklı risklere yönelik tedbirlerin alınmaması
Dış cephe iskeleleri ve yüksekte yapılan geçici işlerde kullanılan iş ekipmanlarından kaynaklı risklere yönelik tedbirlerin alınmaması
Elektrikle doğrudan veya dolaylı temas risklerine yönelik tedbirlerin alınmaması
Barınma alanlarında sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınmaması
Acil durumlar
Acil durum planlarının hazırlanmaması
Acil durum ekiplerinin görevlendirilmemesi
25 Eylül 2024 Çarşamba
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar