Pazar, 24 Kasım, 2024
Aşının yaygınlaşması ile beraber okulların 6 Eylül’de açılacağının duyurulması, aylarca kapalı kalan işletmeleri sevindirdi. 5-6 milyar liralık alışveriş hacmine sahip olan kırtasiye sektörünün yanı sıra, 15 binden fazla kantinci ile 400 bin servis aracı sahibi, işlerinin başına dönmeyi bekliyor.
Uzmanlar, yeniden kapanma yaşanmaması için aşılamanın özellikle genç bireylerce benimsenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor. İş dünyası da bir yandan ödüllendirme yöntemiyle aşıya teşvik ediyor. Sosyal aktivitelere katılacaklara ve eğitim dünyasındakilere PCR testi zorunluluğu getirildi.
HABER: MÜGE BİBER
KOVİD-19 salgını, delta varyantının yayılması ile birlikte risk oluşturmaya devam ediyor. Yaklaşık iki yıldır hayatımızda olan virüs, sağlıkta olduğu kadar ekonomi ve eğitimde de yaralar açtı. Bu yaraların en büyük ilacı ise geliştirilen aşılar oldu. Dünya nüfusunun yüzde 31.2’si en az bir doz, yüzde 23.5’i ise çift doz aşılarını tamamladı. Türkiye’de ilk aşısını yaptıranların oranı yüzde 70.92, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 53.03’ü geçti. Türkiye 18 Ağustos tarihi itibariyle dünyada en fazla aşı yapılan 8’inci ülke oldu.
AŞINI OL, İNDİRİMİ AL
İş dünyası da aşılamaya destek veriyor. Çünkü ekonomilerin yeni bir kapanmaya tahammülü kalmadı. Bunun için kampan-yalar düzenleniyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç tarafından duyuruldu. Avdagiç, katıldığı bir televizyon programında “aşını ol indirimi al” uygulaması için iş dünyasına destek çağrısında bulundu. Avdagiç “Büyük şirketleri, perakende satış yapan grupları, finans kurumlarını ve tüm üyelerimizi aşı ödüllendirme sistemine iştirak etmeye davet ediyoruz” dedi.
ÇAĞRILAR ARTIYOR
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesinin Tarafları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Memur Sendikaları Konfede-rasyonu (Memur-Sen), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), ortak açıklama yaparak aşı çağrısında bulundu.
ÇALIŞANA ZORUNLULUK
Aşılamalar bir yandan ödül sistemiyle teşvik edilirken bir yandan da ceza yolunu tercih edenler oldu. Facebook ve Google gibi dev şirketler, çalışanlarına aşı telkininde de bulunurken, CNN International, aşı olmayan 3 çalışanının işine son verdi. Ardından ABD’nin havayolu şirketi United Airlines çalışanlarına aşı yapmayı zorunlu kıldı. Türkiye’de henüz ‘aşı zorunluluğu’ getirilmese de bazı kurumlar ve işletmeler aşılarını yaptırmayanların kapalı alanlara girişlerini kısıtlayacağını duyurdu.
SERVİS VE KANTİNLER UMUTLU
Aşının yaygınlaştırılması, aylarca kapalı kalan sektörler ve öğrenciler için büyük önem taşıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, bir buçuk yıl okullarından uzak kalan öğrenciler için okulların normal takvim seyrinde (6 Eylül) açılacağını açıkladı. Bu karar ile hem veliler, hem öğrenciler için tatlı bir telaş başladı. Bu telaş, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak sektörlere de bir hareketlenme getirdi.
25 MİLYAR TL HARCANIYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na göre eğitim öğretim yılının başladığı dönemde ortalama 25 milyar lira harcama yapılıyor.
Dolayısıyla okulların yüz yüze eğitim vermesi ile birlikte iki yıldır işlerini yapamayan yaklaşık 400 bin okul servis aracı sahibi ile 15 binden fazla kantin sahibi işlerine kavuşacak.
KIRTASİYE SEKTÖRÜ
Öte yandan 5-6 milyar liralık alışveriş hacmine sahip olan ve iki yıldır iş hacmi büyük ölçüde daralan 25-30 bin civarında kırtasiyeci esnaf da eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte rahatlayacak.
MAÇLARA GİRİLEMEYECEK
Üniversitelerin yanı sıra aşı şartları sosyal hayatı da etkileyecek.
Türkiye Futbol Federasyonu, yaptığı açıklamada aşı takvimini tamamlamış kişilerin, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Kovid-19 geçirmiş olanların ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süreyle stadyuma seyirci olarak girebileceği belirtti. Federasyon, talimatın yürürlüğe girdiği tarihten önce kombine bilet satın almış ancak aşı takvimini tamamlamamış kişiler de, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptıracak. Test sonucunun negatif olanlar stadyumlara girebilecek.
EKONOMİYİ ETKİLİYOR
Dünyada 4 milyonun üzerinde, Türkiye’de de 53 bininin üzerinde kişi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
Virüs ekonomik daralmaya da neden oldu. Daralmayı en derinden hisseden sektörlerin başında ise turizm geldi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) raporuna göre uluslararası turizm 2020’de tahmini olarak 2.4 trilyon dolar kayıp yaşadı.
Raporda, uluslararası turizmin Türkiye GSYH’sine yaklaşık yüzde 5’lik katkısı olduğu kaydedildi. Rapora göre 2020’de Türkiye’de uluslararası turist girişi yüzde 69 azaldı. Turizm talebindeki düşüşün 33 milyar dolarlık ekonomik kayba sebep olduğu tahmini de paylaşıldı.
Diğer taraftan uzmanları, eğer aşılama ülke genelinde yaygınlaşırsa ve vaka sayıları belli bir seviyenin altında tutulursa, turizm sezonunun kasım ayına kadar uzayabileceğine dikkat çekiyorlar.
KIRTASİYECİLER AŞIYA ÖNCELİK VERDİ
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet F. Şendil, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, okulların açılmasındaki en önemli etkenin aşılanma oranının artması olduğunu söyledi. Şendil “Öğretmenlerimizin aşı önceliği olması konusunda takipçi olduğumuz kadar, vatandaşlarımızın da aşılarını yaptırmaları konusunda da ısrarcı olduk. Kırtasiyecilerimiz kendilerinin aşılarının tamamlanmasında hassas davrandıkları kadar kendi personelinin de aşılanmasını takip etti” diye konuştu.
DÜNYA AŞISIZLARA KAPANIYOR
Almanya: Aşı yaptırmayanlar için tüm kapalı mekanlara girişlerde test şartı getirilecek. Ayrıca ekim ayından itibaren aşı yaptırmayan yetişkinler ücretsiz Kovid-19 testlerinden yararlanamayacak. Yalnızca sağlık koşulları nedeniyle aşı olamayanlar, hamile kadınlar, çocuklar ve 18 yaşın altındaki gençler için ücretsiz Kovid-19 testi sunulmaya devam edilecek. Kapalı mekanlarda ve toplu taşıma araçlarındaki maske takma mecburiyeti ise devam edecek.
İtalya: Restoran ve barların kapalı alanlarının yanı sıra müzeler, sinemalar, spor salonları ve yüzme havuzlarına kadar çeşitli kültürel ve eğlence mekanları için kişilerden “Yeşil Geçiş Kartı” adı verilen belgeyi göstermeleri istenecek. Ayrıca, yeni akademik yıl başladığında öğretmenler, okul personeli ve üniversite öğrencileri için zorunlu hale getirilecek. Yeşil Geçiş Kartını göstermeyen öğretmenlerin, çalışamayacakları ve beş gün içerisinde kartı ibraz etmemeleri halinde maaş alamayacak. Ayrıca bu tarihten itibaren tren, uçak, gemi ve şehirlerarası otobüslerdeki yolcular için Yeşil Geçiş Kartı zorunlu hale getirilecek. Yeşil Geçiş Kartı (Green Pass veya Certificazione Verde) kurallarını uygulamayan mekanlara ve müşterilere 400 ila bin Euro arasında para cezası verilebilecek. Kuralları tekrar ihlal edenlere 10 gün karantina uygulanabilecek.
İsrail: Nüfusunu çok hızlı şekilde aşılayan İsrail’de de vakaların artmasıyla birlikte bazı yeni önlemler devreye girdi. İsrail’de 100 kişiden fazla insanın katıldığı ve kapalı alanda gerçekleşen etkinliklere sadece korona virüsü aşısı olmuş olan, Kovid-19’u yenmiş ya da yakın zamanda negatif test sonucunu ibraz edebilen kişiler alınabilecek. İsrail hükümeti ayrıca, müze, konser, spor müsabakası, spor salonu, restoran gibi alanlarla birlikte ibadet alanları ve turistik bölgelere gideceklerden de bu belgeleri istemeye hazırlanıyor.
Fransa: Anayasa Konseyi’nin 5 Ağustos’ta onayladığı Kovid-19 ile mücadele yasası kapsamındaki sağlık ruhsatı uygulaması, bölgeler arası yolculuklar, hastane, bakımevleri, alışveriş merkezleri hariç 50 kişiden fazla kapasiteli kapalı mekanlar, restoran, kafeterya, sinema salonları, müzeler ile eğlence parklarına giriş için Kovid-19 aşılarını tamamladığını belgelemeyi şart koştu. Bunun dışında diğer yöntemler son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucunu göstermek ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlamak geçerli olacak.
TÜRKİYE’DEKİ BAZI AŞI TEŞVİKLERİ
* Kocaali Kaymakamlığı, Kocaali Belediyesi, Muhtarlar Derneği, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası iş birliğiyle aşıyı teşvik etmek amacıyla 16-27 Ağustos’ta “Aşını Ol, Altını Al” kampanyası yapılacak. Kampanya kapsamında ilk doz aşısını olanlar arasından 30 kişiye, noter huzurundaki çekilişle gram altın hediye edilecek.
* Trabzon Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında aşıya karşı teşvik kampanyası düzenledi. 31 Ağustos’a kadar sürecek kampanya kapsamında aşı olan vatandaşların bölgede bulunan otellerde konakladığında, otel işletmeleri tarafından yüzde 10 ile 20 arasında indirim sağlanacak.
* Şanlıurfa Valiliği’nin, koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak, toplumsal bağışıklığı en üst seviyeye çıkarmak ve gençleri aşıya teşvik etmek hediye kampanyası başlattı
* Zeytinburnu Belediyesi gençlerin aşı olması için kampanya başlattı. 18-25 yaş arasındaki gençler, kampanya kapsamında 2 GB internet kazanacak.
AŞISIZA PERİYODİK PCR TESTİ ZORUNLU
19 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda yeni döneme ilişkin bazı kararlar alındı. Buna göre vatandaşın aşıda gönüllüğünün esas olduğu vurgulandı. Ancak toplumun ve ekosistemin sağlığı için aşı olmayanların “derhal” aşı olması tavsiye edildi. Aşı olmayanlara ise bazı alanlarda periyodik PCR testi yapılması şartı duyuruldu.
PCR şartı arananlar:
* Henüz aşı olmamış öğretmen ve personelden haftada en az 2 defa PCR testi yaptırması istenecek.
* Aşı olmamış üniversite öğrencileri ve çalışanlarından periyodik PCR testi talep edilecek.
* Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamaları devreye alınacak.
* Uçak ve şehirlerarası otobüs ile seyahat edenlerden de negatif test sonucu istenecek.
23 Ağustos 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar