İş ortamını iyileştirme için sektörlerden kitap hazırlığı

İstanbul Ticaret Odası, iş yaşamını etkileyen mevzuat konusunda sektörleri bir araya getiriyor. İTO İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi, sektörlerin mevzuatla ilgili ortak görüş ve önerilerinin yer alacağı bir kitap hazırlığı yapıyor.

Giriş: 19.02.2024 - 09:49
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

İstanbul Ticaret Odası İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi Üyeleri, yeni yılda yapılacakları görüşmek için bir araya geldi. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlık ettiği toplantıya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, İTO Meclis ve Komite üyeleri, akademisyenler ve mali müşavirler katıldı.

 


YOL GÖSTERİCİ 

 

İş insanlarının çalışma ortamlarını geliştirmek için kafa yorması gerektiğini belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şunları söyledi: “Bizler ticaret yapıp vergi üretiyoruz. Ticarete bu açıdan bakmamız gerekiyor. İş insanlarının ve çalışanlarının daha iyi ortamda çalışması için mahkeme süreçlerinde düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. İşverenler birçok sorunla karşı karşıya kalırken, iş davalarında neredeyse hiçbir davayı kazanamıyor. İstatistiklere göre, işveren-işçi davalarında işverenlerin kazanma oranı yüzde 2 seviyesinde. Yasaların çalışanları tamamen korumasının yanı sıra çalışanlar da bazı durumları suistimal edebiliyor. Bunun önüne geçmek ve iş dünyasına bir yol haritası çizmek için yeni bir sektörel el kitapçığı hazırlamak istiyoruz. Bu konuda üniversitemiz ile birlikte çalışacağız. İş ortamının iyileşmesi için çalışmalarımızı artırmalıyız.”

 

BİRLİK VE BERABERLİK

 

“Sorunlara karşı birlikte daha fazla ses çıkarmalıyız” diyen İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman da şöyle konuştu: “İş yaşamıyla ilgili mevzuatın taraflar arasında ortak beklentilerle uyum içinde olması ve ihtiyaçlara yönelik geliştirilmesi, ekonomik refahın artmasına katkı sağlar. İşverenler olarak birçok sorunla karşılaşıyoruz. Bunların çözümü için bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor. Sektörümüzün hazırlayacağı bu kitap, bizden sonraki işverenlerin de hedeflerine ulaşmasında yardımcı olacak. Devletin temel amacı kürek çekmek değil, o gemiyi kontrol etmek. Bu yüzden bizler iyi kürek çekersek, devletimiz de iyi yönetebilir. Birlik ve beraberlik içerisinde sorunlarımızı çözeceğimiz bir hazırlık yapmalıyız.”

 

TOPLANTININ GÜNDEMİ 

 

  • Kıdem tazminatı fonu kurulmasına dair mevzuat çalışmalarının yapılması.
  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların, 4/a kapsamındaki sigortalılara kıyasla; başta yaşlılık aylığına hak kazanmak için gereken prim günü olmak üzere sosyal güvenlik sisteminin sağladığı hak ve yardımlardan yararlanma koşullarındaki farklılıkların giderilmesi.
  • İş davalarında mahkemelerin emsal ücret talepleri.
  • Tüm sektörlerde yaşanan personel temini sorunu.
  • İş ortamının iyileştirilmesi için mesleki ve ahlaki eğitimin desteklenmesi, sektörlerin gençler için cazibe merkezleri haline getirilmesi.
  • Döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile hizmet ihracatının desteklenmesine dair mevzuat hükümlerinin uygulamaya konulması.
  • Sektörlerin banka kredileri konusunda finansman erişim sorunları.