Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Yeni yılla birlikte hem tüketicilerin hayatını hem de iş dünyasının çalışma düzenini değiştiren pek çok düzenleme devreye girdi. Teknolojik dönüşümün etkilerinin daha fazla hissedileceği 2020’de faturalar, irsaliyeler, vergi, resim ve harç belgeleri elektronik ortama taşınacak. Sınır kapılarında araç trafiğini azaltacak randevulu sanal sıra sistemi başlayacak. Tapu işlemleri artık online yapılacak. Gıda ürünlerinde aracılar kalkarken, ambalajlı paketlerde beslenme bildirimi zorunlu olacak.
İşte 2020’de hayata geçecek uygulamalar…
ONLINE TAPU İŞLEMLERİ
Tapu işlemleri, artık ‘e-devlet’ aracılığı ile yapılacak. Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, tapu müdürlüklerine gidilmeden ‘e-devlet’ aracılığı ile kolaylıkla alınabilecek.
KAĞIT DEĞİL E-BELGE
Kağıt ortamında verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu ve defter gibi çok sayıda evrakta e-belge kullanılması zorunlu. Mükellefler, 1 Ocak’tan itibaren brüt satış hasılatına göre, e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve e-bilet gibi uygulamalara geçecek. Yeni uygulamanın amacı, kayıt dışının önüne geçilmesi. 2018 yılı brüt satış hasılatları 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-belge uygulamalarına geçiş yapmak zorunda.
TEK BEYANNAME
Uzun süredir ertelenen muhtasar ve aylık prim hizmet beyannamelerinin birleşmesi uygulaması da 1 Ocak 2020’den itibaren başlıyor. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilmesi gereken muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilmesi ve tek beyanname verilmesi sağlanacak.
KONAKLAMA VERGİSİ
Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetler, Nisan 2020’den itibaren ‘Konaklama Vergisi’ne tabi olacak. Konaklama vergisi, geceleme hizmeti bedeli üzerinden yüzde 2 oranında alınacak. Ancak bu oran, 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 1 olarak uygulanacak.
DİJİTAL HİZMET VERGİSİ
Reklam hizmetleri dijital vergiye tabi olacak. Dijital hizmet vergisi, fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecek. Verginin oranı yüzde 7.5 olacak. Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanmasıyla hesaplanacak ve bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmayacak. Cumhurbaşkanı bu oranı, hizmet türleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yüzde 1’e kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.
GIDADA ARACI KALKIYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde kurulan Sera A.Ş., yeni yılda çiftçilerle alım garantili sözleşme imzalayacak. Böylece ürünleri markete doğrudan ulaştırarak hem aracı sayısı azaltılacak hem de sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketici ile buluşturacak.
BESLENME BİLDİRİMİ
Hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale geliyor. 1 Ocak itibarıyla hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgileri tüketiciye sunulacak. Uygulama ile hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker ve tuzun yer aldığı bilinecek. Düzenleme tüketicilerin daha bilinçli gıda tüketmesine ve obeziteyle mücadeleye katkı sağlayacak.
ATIK YAĞA YASAK
Çevre ve insan sağlığının korunması için madeni atık yağları kapsayan yönetmelik yürürlüğe giriyor. Motor yağı değişimi yapılan işletmeler belge almak zorunda. Atık yağların ithalatı da yasaklanıyor.
TARİFEYE YENİ DİLİM
Gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklendi. 500 bin liranın üzerinde elde edilen vergilerde gelir vergisi oranı yüzde 35 yerine yüzde 40 olarak uygulanacak. Böylece daha çok kazanandan daha çok vergi alınması hedefleniyor.
İHRACAT BEDELLERİ NASIL GETİRİLECEK?
İhracat işlemlerine ilişkin bedellerin yurda getirilmesine yönelik ödeme şekillerine banka ödeme yükümlülüğü (BPO) de eklendi. Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracatın karşılığında farklı bir döviz cinsi veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen dış satımın karşılığında döviz getirilmesi mümkün olacak. Dış ticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kişiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla mal ihraç ve ithal bedellerinin bankalarca mahsubuna ilişkin esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek.
BİNALARA ENERJİ KİMLİĞİ
Binalarda enerji israfını önlemek için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ zorunluluğu başlıyor. Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalarda, 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama yapılamayacak.
BORSA İSTANBUL VİOP’TA AKŞAM SEANSI
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) belirli sözleşmelerde uygulanacak ‘Akşam Seansı’nın 17 Ocak 2020’de devreye alınması planlanıyor. Akşam Seansı, normal seansta sürekli müzayede işlemlerinin saat 18.15’te sona ermesinin ardından saat 19.00’da başlayacak ve saat 23.00’e kadar devam edecek. İlk etapta sadece endeks vadeli işlem sözleşmeleri (BIST 30, BIST Banka, BIST Sınai, BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10) için Akşam Seansı düzenlenecek. Akşam Seansı uygulaması ile birlikte VİOP’ta işlem saatlerinin uluslararası piyasalar ile aynı anda açık olduğu sürenin artırılarak yatırımcıların daha etkin risk yönetimi yapabilmelerine imkan sağlanması hedefleniyor.
VARLIK BARIŞI İÇİN SON GÜN 30 HAZİRAN
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2020’ye kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunları serbestçe tasarruf edebilecek. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin yüzde 1 oranında hesapladıkları vergiyi, vergi dairesine beyan edecek, aynı sürede ödeyecekler. Bu varlıklar, yurtdışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan, kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30 Haziran 2020’ye kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazlar, 30 Haziran 2020’ye kadar vergi dairelerine beyan edilecek.
SINIRLARA RANDEVULU SANAL SIRA
Sınır kapılarındaki araç trafiğinin düzenlenmesi için ‘Randevulu Sanal Sıra Sistemi’ uygulaması 2020’de devreye girecek. Uygulama ile sınırda araç trafiğine son verilmesi planlanıyor.
TRANSİT TİCARETE İHRACAT DESTEĞİ
Transit ticaret, ihracatın artırılması, ihraç ürünlerine rekabet gücü kazandırılması için vergi, resim ve harç istisnası kapsamına alındı. Firmalar, yayımlanacak tebliğ hükümleri çerçevesinde Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak için Ticaret Bakanlığı’na başvuracak.
AHİLİK FONU GELİYOR
Esnafın işsizlik fonu başlıyor. Bağ-Kur’a tabi olarak çalışan sigortalılar fon kapsamında. Esnaf, yılbaşından itibaren sandık sigortalısı olacak ve yüzde 2 oranında prim ödemeye başlayacak. Devlet de yeni asgari ücretin yüzde 1’i tutarında prim ödeyecek.
KDV İADESİNE DEVAM
İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iade edilmesi, 2020 ve 2021 yıllarında da geçerli olacak.
VERGİ BELGELERİ ELEKTRONİK ORTAMDA
Vergi, resim ve harç istisnası belgesi çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulanan istisnalar, elektronik ortama veya burada oluşturulan istisna kayıt formuna işlenecek. Uygulanan istisnalar, belge sahibi firmanın bağlı olduğu vergi dairesine bildirilecek.
07 Ocak 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı