tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) verilerine göreTürkiye’de her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Hem bu iş kazaları hem de iş hastalıkları sebebiyle de günde dört işçi hayatını kaybediyor. Bu kaybın önlenebilmesi amacıyla harekete geçen Bakanlık, 2014 ve 2018 yıllarını kapsayan bir Stratejik Plan hazırladı. Plan ile iş kazaları ve hastalıklarından meydana gelen kayıpları önlemek, çalışma hayatındaki koşulları iyileştirmek, böylece iş sağlığı ve güvenliğini daha da geliştirmek hedefleniyor.

LİSELERE TEFTİŞ

Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerlerine teftişler düzenleniyor. Teftiş edilecek iş yerleri arasında temel liseler de bulunuyor. İş sağlığı ve kazalarına yönelik farkındalığı artırmak ve üyelerini bu konuda bilgilendirmek isteyen İstanbul Ticaret Odası da (İTO) bu alanda çeşitli seminerler organize etmeye devam ediyor. İTO bu kapsamda liselere yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte Temel Liselere Yönelik İşin Yürütümü-İş Sağlığı ve Güvenliği semineri düzenledi.

TÜM ÇALIŞANLAR

Seminere katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığı İş Müfettişi Mehmet Nuri Görücü, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kamu ve özel sektördeki tüm çalışanlar ile çırak ve stajyerlerin de kanun kapsamına alındığını hatırlattı. İş sağlığı ve güvenliği ile çalışanların iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunmasının amaçlandığını belirten Görücü, böylece üretim, hizmet ve işletme güvenliğinin de sağlanacağını söyledi.

ÜÇ TEHLİKE SINIFI

Görücü, şöyle konuştu: “Kanunun 9’uncu maddesine göre iş yerleri ‘çok tehlikeli’, ‘tehlikeli’ ve ‘az tehlikeli’ olarak üç tehlike sınıfına ayrıldı. Temel liseler de ‘az tehlikeli’ sınıfında yer alıyor. 50 kişiden fazla çalışanı olan okullarda denetlemeler devam ederken, daha az çalışanı olan okullarda ise teftişler 1 Temmuz 2017’de başlayacak. Fakat iş sağlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğine dair herhangi bir ihbar geldiği takdirde bu programın dışına çıkılarak hemen denetim yapılacak.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İzmir Grup Başkanı Dr. Süleyman Özman ise liselerde yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti verenlere ödenmesi zorunlu olan ‘öğretim yılına hazırlık ödeneği’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

2 BİN İŞYERİNE DURDURMA KARARI

2015’teki teftişlerde 4 bin 298 işyerine 59 milyon 490 bin 680 TL idari para cezası istendi. 2 bin 235 işyeriyle ilgili de ‘işi durdurma’ kararı alındı.

EN FAZLA CEZA 19 BİN TL

İş sağlığı ve güvenliği teftişlerinin iki aşamalı yapıldığını kaydeden Mehmet Nuri Görücü, şunları söyledi: “Teftişin ardından düzenlenen tutanakta, bir önceki teftişte tespit edilen eksiklikler giderilmemişse işverene idari para cezası verilmesi isteniyor. Teftiş esnasında, çalışanların yaşamı açısından hayati bir tehlike tespit edilmesi halinde ise tehlike giderilinceye kadar işin durdurulması talep ediliyor. İdari para cezaları, tehlike sınıflarına göre 2 bin 500 TL’den 19 bin TL’ye kadar değişiklik gösteriyor.”

RİSK GRUPLARI

Mehmet Nuri Görücü, temel liselerde öne çıkan riskleri; yangın, düşme, elektrik teması, asansör kullanımı, mobbing, termal konfor ve ergonomik riskler olarak sınıflandırdı. Görücü, “Böylece temel liselerin; risk değerlendirmesi yapma, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verme, acil durum planı ve tatbikatları yapma, çalışan sayısı 50 ve üzeri ise hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma, çalışanların sağlık gözetimini sağlama, elektrik, asansör ve kazan gibi alanlarda periyodik kontrollerini yaptırma gibi ana yükümlülükleri bulunuyor” dedi.

DÖRT AYDA 5 BİNE YAKIN TEFTİŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı rakamlarına göre Türkiye’de 29 bin işyeri hekimi, 95 bin iş güvenliği uzmanı ve 974 iş müfettişi bulunuyor. İş müfettişlerinin 572’si, iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapıyor.

2015’te iş sağlığı ve güvenliği yönünden 13 bin 296 teftiş gerçekleştirildi. 2016’nın ilk dört ayındaki teftiş sayısı ise 4 bin 814.

700 BİN İŞYERİ ‘TEHLİKELİ’

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Devlet Personel Başkanlığı İstatistikleri’ne göre Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı 1 milyon 710 bin 660 işyeri bulunuyor. Bunların yaklaşık 700 bini tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alıyor.

25 Ekim 2016 Salı

Etiketler : Gündem