Cumartesi, 23 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 15 yıl önce başlayan bir azim ve gayret öyküsü olduğunu belirterek, "Türkiye'de iş dünyasının kalbinden çıkan ilk üniversite İstanbul Ticaret Üniversitesi’dir. İstanbul Ticaret Odası'nın bir asrı aşan birikimi ve deneyimi, bu çatı altında buluşmuştur. O nedenle bu çatı, tıpkı bir pergel gibi bir ayağı bilgi deryasındayken diğer ayağıyla hayatı arşınlar" dedi.
DUVARSIZ ÜNİVERSİTELER
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Çağlar, 15 yıl önce 73 öğrenci ile çıkılan bu yolda, bugün 8 bine yakın öğrenci, 12 bine yaklaşan mezun ve 277 akademisyenle yürümeye devam ettiklerini söyledi.
Günümüzde üniversitelerin, dört duvardan oluşan ve kapalı devre çalışan yerler olmadığını vurgulayan Çağlar, “Yerleşkelerinin dışındaki hayatla bağ kurmuş,duvarsız üniversitelerin kapıları hayatın her alanına açılır. ‘Bilim’ olgusunun kendisi, duvarsız ve sınırsızdır. O nedenledir ki; dünyayı bilen, hayatı tanıyan, insana güvenen üniversiteler geleceğe sağlam adımlarla yürür. Bugün insanoğlu,tek bir tuşla dünyanın öteki ucuna bağlanıyor. Bedenler oldukları yerde dursa bilefikirler, duygular dünyanın dört bir yerine ulaşıyor. Kaldı ki, uluslararası ulaşım olanaklarıyla insanlar da dünyanın her yerine gidip geliyor. Bilimin evrenselliği,bilginin ve uygulamanın her yerde olması üniversitelerin eğitim ve öğretime bakış açısını her zamankinden çok daha önemli hale getiriyor” dedi.
ÖZGÜVEN VE MODÜLER KAPASİTE
“Sınırların eridiği bir dünyada üniversiteler öğrencilerine iki önemli nitelik kazandırmak zorundadır” diyen Çağlar, şöyle konuştu: “Bunlardan ilki ‘özgüven’dir. Özgüven, dünyanın neresine giderlerse gitsinler başarabilme inancı demektir. İkincisi ise ‘modüler kapasite’dir. Modüler kapasite, bugünün ve geleceğin insanının en önemli becerisidir. Değişen zamana, değişen mekana, değişen işleve uyum sağlamak, o şartların üstesinden gelmektir.
DÜPA iş dünyası için araştıracak
Konuşmasında, Düşünce ve Proje Üretim Akademisi'nden (DÜPA) de bahseden İbrahim Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Ticaret Odası olarak
DÜPA'yı kurduk. Eminönü’ndeki muhteşem binada hizmet edecek olan DÜPA, Türkiye ve dünya ölçeğindeki genel trendleri takip ederek, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu araştırmaları en hızlı ve en öz şekliyle gerçekleştirecek. Akademi, bu araştırmaları iş dünyasının ve ülkemizin kullanımına sunacak.”
Hedef, evrensel müfredat
Görkemlibir törenle 15. kuruluş yıldönümü etkinliklerine start veren İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, 2016 yılı içinde tamamlanması planlanan çalışmaları anlattı. Konuşmasının büyük bölümünü bu yıl yapılacak çalışmalara ayıran Prof. Dr. Ekren, Sütlüce ve Küçükyalı Yerleşkelerinde bireylere, iş dünyasına ve topluma yönelik; her biri özenle hazırlanmış programlar düzenlendiğini söyledi.
DAHA DA KURUMSALLAŞACAĞIZ
2016 yılını üniversite açısından ‘kurumsallaşma ve yapılandırma süreçlerinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımların atılacağı, karar ve uygulamaların sergileneceği bir yıl’ olarak niteleyen Ekren, hedeflerini şöyle aktardı: “Bu çerçevede isimleri değişen ve yeni kurulan fakülte çalışmalarının tamamlanması, enstitülerde uzmanlaşmanın güçlendirilmesi, müfredatın güncellenmesi, standartlaştırılması ve evrenselleştirilmesi, Power Campus projesinin bitirilmesi, dijital kampüs, elektronik döküm sisteminin yaygınlaştırılması, fiziksel mekanların iyileştirilmesi, sanal mahkemenin daha iyi kullanılması, uygulamalı bankacılık faaliyetlerinin diğer bölümlere yaygınlaştırılması, uygulama atölyelerinin kapasitelerinin iyileştirilmesi ve mühendislik laboratuvarlarının imkanlarının artırılması önceliğimiz olacak.”
GELECEĞE ODAKLANIYORUZ
Geleceğe odaklandıklarının altını çizen Prof. Dr. Nazım Ekren, “Teknopark İstanbul’da mühendislik yüksek lisansı ve işletme MBA programlarını açılmasına, Eminönü Yerleşkesi’nde İTO ile birlikte DÜPA ve Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi’nin faaliyete geçirilmesi, KOSGEB’in de destek vereceği ABD’de kuluçka merkezi kurulması projesinin sürdürülmesi, üzerinde önemli durduğumuz konular” diye konuştu.
Yeniden yapılanıyor
Bu yıl 15. kuruluş yıldönümünü 27 farklı etkinlikle kutlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi, yeni yaşına yeniden yapılanmayla giriyor. Üniversitenin fakülteleri global gelişmeler ve iş dünyasının ihtiyaçları gözetilerek yeniden yapılandırıldı.
İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi, 73 öğrenci ile başladığı akademik hayatının 15. Yılını, 11-15 Nisan tarihleri arasında 27 farklı etkinliklekutladı. 15 yılda 11 bin 926 mezun veren üniversitede halen 7 binden fazla öğrenci geleceğe hazırlanıyor. Müfredatını; İTO’nun komiteleri ile toplantılar yapılarak belirlenen iş dünyasının ihtiyaçlarına ve global gelişmelere göre sürekli güncelleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi, 16. yaşına yeniden yapılanmayla giriyor.
FAKÜLTE İSİMLERİ DEĞİŞTİ
300’ü aşkın akademisyen ile Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumları arasında yer alan üniversitenin fakülteleri yeniden yapılandırıldı. 6 olan fakülte sayısı değişmezken, fakültelerin isimlerinde değişikliğe gidildi. Fen-Edebiyat Fakültesi’nin adı ve eğitim içeriği İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildi. Ticari Bilimler Fakültesi ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi olarak birleştirildi. Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, tasarımla ilgili bölümler ayrılarak Mühendislik Fakültesi oldu. Fakülteye, İnşaat Mühendisliği Bölümü de eklendi. Mimarlık ve tasarımla ilgili bölümler de, yeni kurulan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi çatısı altında toplandı. Hukuk Fakültesi ile İletişim Fakültesi ise aynı isim ve içerikle eğitim-öğretim vermeye devam edecek.
27 ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Geride kalan 15 yılda baş döndürücü bir hızla gelişen İstanbul Ticaret Üniversitesi, kuruluş yıldönümünü bir dizi akademik etkinlikle kutladı. 11 Nisan Pazartesi günü açılış töreni ile başlayan etkinlikler, 15 Nisan Cuma günü sona erdi. Bu zaman diliminde 27 etkinlik düzenlendi. Bunlar arasında yer alan İstanbul Ticaret Kongresi ile UNCTAD Konferansı, İstanbul ve Türkiye’nin ekonomik kalkınması açasından çok önemli bilimsel çalışmalar olarak tarihe geçti.
Fotoğraflarla 15 yıllık yolculuk
Kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, üniversitenin geride bıraktığı 15 yılını anlatan fotoğraf sergisi açıldı. Sütlüce Yerleşkesi’ndeki serginin açılışını, İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Üniversite Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, eski mütevelli heyet üyeleri ve Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren yaptı. Sergiye asılan üniversitenin kuruluş kararı, büyük ilgi çekti.
Kurucu üyelere plaket
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri açılış töreninde; 7 Eylül 1999 tarihinde üniversitenin kurulması ile ilgili kararı alan İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri de unutulmadı. Üniversitenin kurulmasına vesile olan ve kuruluş yıldönümü törenine katılan Mehmet Yıldırım, Birol Altınkılıç ve Züleyha Uçar ile ilk mütevelli heyeti üyelerinden Mehmet Yıldırım, Hüsamettin Kavi, Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Prof. Dr. Ömer Laik’e plaketlerini, İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Çağlar verdi. Açılış törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeleri de katıldı.
12 Nisan 2016 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi