HABER: ŞEREF KILIÇLI
Kanada, yaklaşık 37 milyon nüfusu ve 1.82 trilyon dolar milli geliriyle önemli bir ticari potansiyele sahip. Türkiye, diplomatik ilişkilerin başlangıcının 76. yılında, Kanada ile ilişkilerini daha da geliştirmek için çaba sarf ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen Kanada İş Forumu’nda, iki ülkenin iş insanları bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmalarını İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve Kanada’nın İstanbul Konsolos Yardımcısı Rene Wassill yaptı. Türkiye ile Kanada arasında sürekli gelişen bir ticaret hacmi olduğunu belirten Dursun Topçu, “Son 10 yılda karşılıklı ticaret hacmi 1.5 milyar Kanada Doları’ndan, yaklaşık 5 milyar Kanada Doları’na ulaştı. Ticaret hacmimizi, Türk ve Kanada iş dünyasının gayretleriyle çok daha yukarı taşıyabileceğimize inanıyorum” dedi.
STA TALEBİ
İki ülke arasında ticareti sekteye uğratan bazı sorunlara da dikkat çeken Topçu, “Kanada, 2013 Ekonomik Eylem Planı çerçevesinde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) rejiminde değişiklikler yaptı. GTS’den yararlanan toplam 175 ülkeden, daha yüksek gelirli ve ticarette rekabetçi olan 72 ülke, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sistemin dışında bırakıldı. Bu ülkelerin arasında Türkiye de var. Gümrük vergileri, en çok gözetilen ulus oranları geçerli olacak şekilde uygulanmaya başlandı. Tekstil ürünleri, hazır giyim, kumaş, ayakkabı ve gemi inşa sektörlerinde ülkemizin rekabet gücü bu karardan dolayı olumsuz şekilde etkilendi. Ayrıca Türkiye’nin demir çelik ürünlerine uygulanmaya başlanan anti damping vergileri sektördeki ihracata olumsuz yansıyor” diye konuştu.
Topçu, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda sonuca ulaşılmasının ilişkileri sağlamlaştıracağını da söyledi.
STRATEJİK ORTAKLIK
Kanada’nın Türkiye’yi stratejik ortağı olarak gördüğünün altını çizen İstanbul Konsolos Yardımcısı Rene Wassill, “Kanada ile Türkiye arasındaki karşılıklı yatırımlarda artış var. 2013 yılından bu yana Kanada’nın ihracatı yüzde 43, Türkiye’nin ihracatı da yaklaşık yüzde 27 civarında arttı. Eğitim, enerji ve ulaşım altyapısı konusunda da Kanada’nın önerebileceği çok şey var. Kanadalı şirketler Türk hava sanayine de katkıda bulunmaya başladı. Birlikte dünyanın ilk sonik altı rüzgar tünelini yapacak anlaşma mayıs başında imzalandı. Kanadalı şirketler, Türk şirketler ile birlikte Ortadoğu ve Afrika enerji piyasalarında neler yapabilecekleri konusunda da çalışıyorlar. TÜBİTAK, Kanada’da açacağı temsilcilikle, araştırma enstitüleriyle bir araya gelecek. Oluşturulacak mekanizmalarla Kanada ve Türkiye startup’ları da bir araya gelecek. Güçleri ve sermayeyi ama daha önemlisi entelektüel sermayemizi nasıl birleştirebiliriz, bunlara bakıyor olacağız” dedi. Wassil, İstanbul Ticaret Odası ile yakın çalışmaya devam edeceklerini de vurguladı.
B2B GÖRÜŞMELER DE YAPILDI
Toplantıda, Kanada İstanbul Konsolosluğu Ticaret Müsteşarı Ela Uluatam Özenir, ‘Kanada’da Yatırım Ortamı ve Sektörlere Bakış’ konulu sunum yaptı. Kanada’nın iş yapma maliyeti düşük bir ülke olduğunu belirten Özenir, “Mesela elektrik fiyatında dünyanın en ucuz ülkeleri arasında. G20 ülkeleri içinde en düşük kurumlar vergisi oranına sahip. Prosedür kolay; iki gün içinde firma kurabiliyorsunuz. İnovatif yatırımlar teşvik ediliyor. İnovasyonu ve girişimciliği destekleyen önemli bir fon var. 51 ülkeyle 14 STA’sı var. 49 trilyon dolarla dünya GSYH’sinin yarısından fazlasına denk gelen, 1.5 milyarı aşkın nüfusun pazarlarına ayrıcalıklı erişim imkanı var” dedi.
Özenir, Kanada ile ABD arasında günlük 2 milyar dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu, Kanadalı firmaların ABD pazarına kolay girebildiğini de söyledi. Toplantının sonunda, Kanada Trade Link CEO’su Stefania Szabo ile birlikte gelen Kanadalı iş insanları heyeti, Türk iş insanları ile ikili iş görüşmelerinde bulundu.
DIŞ TİCARET HACMİNDE İSTİKRARLI ARTIŞ
Türkiye ile Kanada arasındaki dış ticaret hacminde istikrarlı bir artış yaşanıyor. 2018’de Türkiye, Kanada’ya 1 milyar 272 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatı ise 1 milyar 981 milyon dolar oldu. 2018’de Kanada’ya ihracat yüzde 21.6 artarken, ithalat ise yüzde 8.6 daraldı. Türkiye’nin Kanada’ya ihracatının yüzde 85’i sanayi, yüzde 15’i tarım ürünlerinden oluşuyor.