Salı, 05 Kasım, 2024
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, 3 Ağustos 2016’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaştı. Kanun metninde, geçmişte yapılan Vergi Barışı ve Varlık Barışı düzenlemelerinin her ikisini de kapsayan maddeler bulunuyor.
NELERİ KAPSIYOR
Kanuna göre yeniden yapılandırma kapsamına şu konular giriyor:
TAKSİT İMKANI
Yeni kanuna göre borçlular, vergilerin peşin veya taksitle ödenmesi konusunda tercih yapabilecek. Taksitli ödemeyi seçenler, iki ayda bir taksitler halinde toplam 36 aya kadar vade ile ödeyebilecek. Taksitte vade süresine göre ödemeler belli bir katsayıda artırılacak. 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde katsayı 1.24 olacak.
HACİZLER KALDIRILACAK TEMİNAT İADE EDİLECEK
Kanuna göre, ödenecek alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek. Bu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi halinde tahsil dairesince satılabilecek.
KARŞILIKSIZ ÇEKE PARA CEZASI
Karşılıksız çek keşide etme, adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlandığı için çek hesabı açtırmak isteyenler bankaya adli sicil kaydı da verecek. Bankalar, çek hesabı sahibinin yasaklı olup olmadığını kontrol edecek. Çekin karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, çek başına bin 500 güne kadar adli para cezasına hükmolunacak.
YAPILANDIRMADAN NASIL YARARLANILACAK
EMLAK VERGİSİ
Vergi Usul Kanunu’na göre, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar pişmanlıkla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile pişmanlık zammı yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının belli bir ödeme planı kapsamında ödenmesi şartıyla pişmanlık zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
16 Ağustos 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı