Uluslararası Tahkim Zirvesi: İTO, hizmete sunduğu Tahkim Merkezi’nin ve 2016’da revize olan tahkim kurallarının tanıtılması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Öte yandan yabancı tahkim kurumlarının temsilcilerinin de katılacağı uluslararası bir konferans gerçekleştirilecek. İTO Tahkim Günleri etkinliklerine devam edilirken, bir yandan da tanıtım faaliyetleri kapsamında tahkim kurallarının Almanca, Fransızca, Arapça gibi dillere çevrilerek, Türkçe-İngilizce yayın yapan internet sitesinde yayınlanması planlanıyor.
Arabuluculuk Uzmanı Eğitimi: İTOTAM Arabuluculuk Kuralları, 2017 başında yürürlüğe girdi. Bu kurallarda arabuluculuk, kanun ve yönetmeliklerde yer almayan uzman kişilere yer verildi. Uzman arabulucu, ihtiyaç duyulduğu hallerde mahkemelerde bilirkişi gibi teknik ve sektörel konularda arabulucuya yardımcı olacak. İTO bu ihtiyacı dikkate alarak uzman listelerinin oluşturulabilmesi için Arabuluculuk Uzman Eğitimi vermeyi planlıyor.
İTO Ödülleri: İTO Ödülleri, İstanbul’un küresel anlamda bir çekim merkezi olmasını pekiştirmek amacıyla Oda’nın ve İstanbul’un evrensel değerlerinin tanıtımına yönelik veriliyor. İstanbul’un ‘7 Tepeli Şehir’ özelliği ile ekonomi, kültür-sanat, bilim, sosyal sorumluluk, yatırım, marka ve şehircilik olmak üzere yedi ayrı kategori altında başarı gösteren kişi, kurum ve kuruluşların ödüllendirildiği organizasyon kapsamında bir de İTO Özel Ödülü var. Ülkeye değer katan, ülkeyi geleceğe taşıyan iş ve fikirlerin değerlendirilerek ödüle layık olan kişi ve kurumların ödüllendirildiği İTO Ödülleri’nin ikincisi yapılacak.
Kadın Girişimcilere Ödül: Küresel ölçekte kadın girişimciliğini desteklemeyi amaçlayan Uluslararası Kadın Girişimciler Yarışması (International Women’s Entrepreneurial Challenge-IWEC), 2006’dan itibaren düzenleniyor. İTO, bu organizasyona 2015’te ev sahipliği yaptı. Bununla birlikte IWEC Yarışması kapsamında 2016’da Belçika’da düzenlenen ödül töreninde Oda tarafından teklif edilen üç kadın girişimci ve 2017’de ABD’deki ödül töreninde Oda tarafından teklif edilen iki kadın girişimci ödüle layık görüldü. Oda’nın da Yönetim Kurulu’nda temsil edildiği IWEC organizasyonu kapsamında İTO’ya üye başarılı kadın girişimcileri seçilerek 2018’de gerçekleştirilecek organizasyonda ödülleri verilecek.
Fon Temini: Oda ve üye firmalarının öncelikli alanları ile ilgili çağrılarda ulusal (KOSGEB, kalkınma ajansları) ve uluslararası merkezli (Avrupa Birliği; Erasmus+, COSME, Ufuk 2020) fonların Oda’ya çekilerek katma değer oluşturacak faaliyetler ve programların geliştirilmesi için çalışmalara başlanılacak.
Proje Döngüsü Eğitimi: Proje döngüsü yönetimi; son 20 yılda geliştirilen ve proje fikrinin tasarlanmasında, geliştirilmesinde, ilgili fon kaynaklarına başvuru yapılmasında önemli rol oynayan bir sistem. İTO, bu yaklaşımı üyelerine ve girişimci adaylarına aktarmak amacıyla eğitimler düzenleyecek. Öte yandan ulusal ve uluslararası Ar-Ge destek programları hakkında bilgi verilen eğitimde, TÜBİTAK, KOSGEB ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programlarına yönelik proje yazımı için de uygulamalı eğitimler düzenlenecek.
e-imzalı VE KARGO DESTEKLİ BELGE
İTO Portal’dan sunulan online hizmetlere ek olarak, ilgili mevzuatın izin verdiği ölçüde dijital platformlarda, mobil uygulamalardan e-imzalı ve kargo destekli belge hizmetlerinin verilmesine imkan sağlanacak. Oda’da kullanılan tüm elektronik cihazların envanterleri tutularak, bakım ve destek hizmetlerinin de takip edilebileceği, İTO kullanıcılarının teknik destek alabileceği bir Servis Yönetim Portalı Projesi hayata geçirilecek.
DIŞ TİCARETE YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
İTO, yeni iş fırsatları oluşturup yurtdışı işbirliklerini geliştirerek, Türkiye’nin ticaret hacmini artırmak amacıyla 2014’ten günümüze kadar hedef ülke ve pazarlara yönelik yuvarlak masa organizasyonları yürütüyor. Yuvarlak masa organizasyonları kapsamındaki 2018 hedefleri şöyle: