İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak, sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

 

Torlak, “Bu derinlikli işbirliği ile hem akademi iş dünyasının sorun ve ihtiyaçlarına çözümler üretecek hem de iş dünyasındaki yeni gelişmeler, akademisyenlere yeni araştırma alanları için ufuk kazandıracak” dedi. 

 

İSMAİL MÜCAHİT AYDEMİR

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak, İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Ticaret İletişim ve Medya Merkezi (TİMM) tarafından hazırlanıp youtube üzerinden yayınlanan Geniş Açı programına konuk oldu. Prof. Dr. Torlak, programda üniversitenin yeni dönemine dair planları ve vizyonunu anlattı. TİCARET’in, dünyanın sayılı büyük iş dünyası örgütlerinden olan İstanbul Ticaret Odası’nın üniversitesi olduğunu hatırlatan Prof. Torlak, üniversitenin iş dünyası ile çok daha derinlikli ve güçlü bir işbirliği içerisinde olmasını arzu ettiklerini söyledi. Yeni dönemde bu odağı merkeze alarak ilerlemeyi planladıklarını belirten Prof. Dr. Torlak, “Bu derinlikli işbirliği ile hem akademi iş dünyasının sorun ve ihtiyaçlarına çözümler üretecek hem de iş dünyasında ortaya çıkan yeni gelişmeler, akademisyenlere yeni araştırma alanları bağlamında ufuk kazandıracaktır” dedi.

 

YENİ MÜFREDAT ÇALIŞMALARI

 

Dünyanın son yıllarda hızlı bir küreselleşme ve dijital dönüşüm sürecinde olduğunu ifade eden Prof. Torlak, müfredat çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Eğitim-öğretimde genç kardeşlerimizi hayata hazırlarken, dünyanın değişen ihtiyaçları ve dijital dönüşümü çerçevesinde müfredatımızı yeniden gözden geçirme ve revize etme durumundayız. Sıfırdan bir değişimden değil, bir güncellemeden söz ediyorum. Mesela deprem yaşadık; kriz yönetimi nedir, afet yönetimi nedir, planlama örgütleme koordinasyon kontrol fonksiyonlarını nasıl düzenlemeliyiz? Bunlar multidisipliner bir anlayışla ele alınmalı. Yeni iş modelleri ortaya çıkıyor; mesela esnek çalışma. Bu yeni iş modellerinin örneğin, hukuktaki karşılığı ne olacak? Bunların ötesinde; yapay zeka, robotik kodlama, algoritma gibi gerçekliklerle karşı karşıyayız. Biz bütün bu süreçlerde insana ve kurumlara nasıl daha faydalı olabiliriz? Bu gözle de bakıldığında elbette müfredatımızı yeniden gözden geçirmek durumundayız. Bu durum aynı zamanda akademisyenlerimizin de yeni araştırma ufukları kazanmasını ve kendilerini güncellemelerini beraberinde getirecektir.”

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KURUMSAL MODEL 

 

Öncelikli olarak kurumsal ilişkinin doğru olduğunu düşündüklerinin altını çizen Prof. Dr. Ömer Torlak, TİCARET’in İTO’nun bir kurumu olduğunu ve şu anda her iki kurumun da ihtiyaçları ve uzmanlık alanları bulunduğunu söyledi. Bu ihtiyaçlar ve uzmanlık alanlarının kurumsal olarak nasıl örtüştürülebileceğine dair çalışmalar yapacaklarını kaydeden Prof. Torlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu soruya cevap ararken; bazen Oda’nın yaşadığı sorunlara alternatif çözümler sunabileceğiz, bazen de bireysel ilişkilerle yürüyen çalışmaların kurumsal ilişki düzeyinde bütüncül bir perspektifle yapılmasını sağlayabileceğiz. Üniversite açısından bakıldığında ise iş, staj, işyeri uygulaması gibi konuların tekil bir işlem olmasını, kişisel ilişkilerle yürümesini arzu etmiyoruz. Biz bunu kurumsal bir sistematik çerçevesinde sürdürülebilir bir model olarak inşa etmeye çalışıyoruz. Belki hamilik projesi olabilir. Hatta bunun ötesinde yarı zamanlı çalışma modelinin de kalıcı ve sürdürülebilir hale gelmesini istiyoruz. Öğrencimiz henüz mezun olmadan iş sahibi olurken, işletmelerimiz de nitelikli istihdam arayışı ve maliyetlerinden kurtulacaklar. Öte yandan, akademisyenlerimiz yeni araştırma konuları ile karşı karşıya kalacak; yayın, araştırma ve proje desteklerini çok daha kurumsal düzeyde elde edebilecekler.”

 

ÖĞRENCİ ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

 

Uluslararasılaşmanın günümüzde önemli bir gerçeklik ve kaçınılmaz bir olgu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Torlak, TİCARET’in son yıllarda bu konuda üzerine düşeni yaptığını ifade etti. Üniversitede hemen hemen her ülkeden öğrenci olduğunu hatırlatan Prof. Torlak, öğrenci çeşitliliğini artırmak istediklerinin altını çizdi. Öte yandan, Türkiye’den öğrencilerin de çeşitli değişim programları ile yurt dışı kültürü ve eğitim hayatını deneyimlemelerini istediklerini kaydeden Prof. Torlak, bu çerçevede son dönemlerde büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi. 

 

YENİ NESİL GİRİŞİMCİLİK DERSİ

 

Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Torlak, programda, bu dönemde açılan ‘yeni nesil girişimcilik’ dersine de değindi. TİCARET’in de ortak olduğu İTO’nun iştiraki Teknopark İstanbul ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Ümraniye ve Beyoğlu’nda söz konusu ilçe belediyelerinin destekleriyle açtıkları kuluçka merkezleri olduğunu belirten Prof. Dr. Torlak, şunları söyledi: “Üniversitemizin tüm bölümlerine açtığımız seçmeli ‘yeni nesil girişimcilik’ dersi ile kuluçka merkezlerindeki arkadaşlarımızın deneyim ve bilgilerinden öğrencilerimizin istifade etmelerini sağlıyoruz. Derslerin bir bölümüne de şahsen giriyorum ve girdiğim derste üniversitemizin tüm bölümlerinden öğrenciler var. Şunu fark ettim ki, öğrencilerimizin çok büyük bir kısmı bu birikimlerden haberdar değil. Bu çerçevede girişimcilerle ve aynı zamanda melek yatırımcılarla tanışma şansı elde edecekler. Bizim yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var, gençlerimizin de ufku çok açık. Yeter ki, biz onlara doğru rehberlik yapalım.” 

20 Mart 2023 Pazartesi