Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Borsa ve Yatırım Topluluğu tarafından düzenlenen ‘2. Ekonomi ve Yatırım Zirvesi’nde, 2020 için ekonomik beklentilere ve yatırımlara ilişkin öngörüler paylaşıldı. Zirvenin açılışında konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimizi belirterek, “Döviz kurundaki ani yükselişin etkilerini azaltmak için bazı tedbirler alındı. Ve bu tedbirlerin çok yansımaları oldu. 2020’ye az bir zamanımız kaldı ve çok daha olumlu bir noktadayız” dedi.
EN KÖTÜ GERİDE KALDI
Bankacılık sektörünün ekonomi için önemine dikkat çeken Asarkaya, “Bankacılıkta bir sorun olmaması için büyük gayret içindeyiz. BDDK gibi kurumlar iyi zamanda bile ihtiyatlı olmak zorunda. Bankalarımız kötüye her zaman hazırlıklı olsun diye sermaye düzenlemeleri, kâr payı dağıtmama gibi tedbirler alıyoruz. Nitekim zor zamanlarda bunun faydasını gördük. Bankacılık sektörü çok önemli ve bu sektörü korumak bizim asli görevimiz” diye konuştu. “En kötü artık geride kaldı” diyen Asarkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2020’de ekonomide muhtemelen ciddi bir canlanma göreceğiz. Aslında son çeyrek bunun işaretini verdi. Ekonomi biraz daha canlandığında sorunlu kredilerde azalma olacak, krediler geri dönmeye başlayacak. Bankacılık sektörü de kredi kullandırmak için daha iştahlı olacak. Ancak finansmanın sadece bankacılığa endekslenmesi de doğru değil. Bankacılık dışı finansman olanaklarını nasıl geliştirebilirizdiye de düşünüyoruz.”
BİRLEŞMELER HIZLANACAK
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kızılkaya Yıldız da 2020’nin, birleşme ve satın almalar tarafında çok anlamlı bir yıl olacağını söyledi. Yıldız, “Bankalarda likiditenin sağlanması yönündeki iştahın artması ve faizlerin düşmesi, satın alma finansmanları anlamında ciddi avantaj sunacağı için bu işlemleri hızlandıracak ve artıracak. Enerji, teknoloji, gıda ve sanayinin hemen her kolunda çok ciddi anlamda birleşme ve satın almalar olacağına inanıyoruz” dedi. Yıldız, firmaların ihracatı çeşitlendirme yönünde esnekliğe ve kabiliyete sahip olduklarına işaret ederek, “Dünya konjonktüründe birtakım sıkıntılar yaşandığı dönemde bile firmalar ihracat pazarlarını çeşitlendirerek satış kabiliyetlerini artırabiliyor”dedi.
YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKMEK ZORUNDAYIZ
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, gayrimenkulde bekleyen talebin faizlerin düşmesiyle yavaş yavaş arza yöneldiğini ve bu ivmelenmenin devam edeceğini söyledi. Sektörde son 6 aydır pek çok yabancı kurumsal yatırımcıyla görüştüklerini ifade eden Öngören, “Yabancı yatırımcıyı mutlaka ülkemize çekmek zorundayız. Türkiye’nin son 15 yıllık tablosuna baktığımızda, büyüdüğümüz her rakam ülkeye giren yabancı sermayeye tamamıyla paralel” dedi.
KALKINMA VE YATIRIM BANKACILIĞI HIZLANDIRILMALI
İstanbulTicaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Küçükçolak, zorlu bir dönemden geçilerek dengelenmenin gerçekleştiğini söyledi. Dr. Küçükçolak, şöyle konuştu: “Türkiye’deki en büyük sıkıntılardan biri bankacılık kesiminin çok fazla domine olması. Yüzde 90’ların üzerinde finansman kaynağı olarak bankacılık kullanılır. Kalkınma ve yatırım bankacılığı bu alanda bir şans. Hükümet kanadı ve özel sektör bunu anlamış durumda. Bunun 2020’de hızlandırılması ve somut örneklerinin olması lazım.”
19 Aralık 2019 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi