Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi’nde ‘Uluslararası Siyasetin Odağındaki Ülke: İran’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın yaptığı panelde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hülya Özkan Rigiderakhshan, Ankara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıza Heyet ve Araştırmacı Yazar Dr. Ata Şahit konuştu.
İRAN-İSRAİL İLİŞKİLERİ
Panelin ilk konuşmasını çevrimiçi olarak gerçekleştiren Doç. Dr. Hülya Özkan Rigiderakhshan, İran-İsrail ilişkilerinin tarihsel arka planına değindi. Doç. Dr. Rigiderakhshan, İran’daki reformcuların ve diasporadaki aydınların İsrail ile çatışmaya dair farklı görüşlerini ele aldı.
PEZEŞKİYAN VE İÇ SİYASET
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıza Heyet ise İran’ın siyasal yapısını ve etnik dinamiklerini değerlendirdi. Dr. Öğr. Üyesi Heyet, İran’da Fars milliyetçiliği ve Şiiliğin 1925’ten itibaren devletin temel unsurlarını oluşturduğunu belirtti. Pezeşkiyan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin reform isteyen kesimler için bir umut kaynağı olduğunu ifade eden Heyet, İran’da etnik gruplar arasındaki gerilimlerin Pezeşkiyan’ın atacağı adımlarla azalabileceğini vurguladı.
FARS MİLLİYETÇİLİĞİ
Araştırmacı Yazar Dr. Ata Şahit ise İran’ın devlet zihniyetini ve dış politika stratejilerini değerlendirdi. Dr. Şahit, Fars milliyetçiliğinin İran’da sadece seküler kesimlerle sınırlı kalmadığını, muhafazakar ve radikal gruplarda da bu ideolojinin etkili olduğunu belirtti.
30 Ekim 2024 Çarşamba
04 Kasım 2024 Pazartesi
31 Ekim 2024 Perşembe
31 Ekim 2024 Perşembe
30 Ekim 2024 Çarşamba