Pazar, 24 Kasım, 2024
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Irak’ta ülkenin yeniden imarı için yaklaşık 100 milyar dolarlık projelerin gündemde olduğunu hatırlattı. Avdagiç, “Türk müteahhitlerin bu projelerden ciddi bir payı, Iraklı paydaşlarıyla birlikte alacağına inanıyorum” dedi.
HABER: BARIŞ CABACI
Irak, Türkiye’nin dış ticaretinde, özellikle de ihracatında çok önemli bir yere sahip. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl 17 milyar dolar seviyelerindeydi. Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacmini kısa sürede yükseltmek için İstanbul Ticaret Odası ve Bağdat Ticaret Odası, sektörel iş toplantısıyla üyelerini bir araya getirdi. ‘Irak ile İnşaat Sektöründe İşbirliği Fırsatları Webinarı’,İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve Bağdat Ticaret Odası Başkanı Firas Rasool Jaafar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
ULUSAL KALKINMA PLANI
Irak ile Türkiye’nin ekonomik olarak en önemli göstergesinin, zorlu pandemi şartlarında bile ticareti artırması olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Irak’ın devam eden 2018-2022 Ulusal Kalkınma Planı’na dikkat çekti. Bu projelerin, müteahhitlik hizmetleri sunan Türk firmaları için önemli bir potansiyel barındırdığını kaydeden Avdagiç, şunları söyledi:
“Irak’ta ülkenin yeniden imarı için yaklaşık 100 milyar dolarlık projeler gerçekleştirilecek. Türk müteahhitlik sektörünün bu projelerden ciddi bir payı, Iraklı paydaşlarıyla birlikte alacağına inanıyorum. Iraklı firmaların güven duydukları ve iş yapma kültürünü bildikleri Türk firmalar ile ortaklık kurmayı tercih ettiklerini biliyoruz. Ayrıca Türk firmaları, su temini ve atık su arıtma tesisi, elektrik santrali, hastane, okul ve konut inşaatı, kara yolu, hava yolu, köprü ve liman inşaatı gibi birçok sektörü kapsayan bu projelerde yer almak için hazır.”
GÜVEN VE İŞ KÜLTÜRÜ
“Türk firmaları, Iraklı firmalarla kuracakları ortaklıklarla ülkenin yeniden imarında aktif bir rol alabilir” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Iraklı firmaların, güven duydukları ve iş yapma kültürünü bildikleri Türk firmalarla ortaklık kurmayı tercih ettiklerini biliyoruz. Çünkü Türk firmaları, Irak’ı ülkeleri gibi görmüşler, pandemi döneminde geri dönmek yerine orada çalışmayı sürdürmüşler. Bu sadece ‘para’ kazanmayla açıklanamaz. Bu, güçlü kardeşlik ve dostluk duygusunun yansıması.”
1.482 IRAKLI FİRMA
İTO’ya kayıtlı yüzde 100 Irak sermayeli bin 482 firma bulunduğunu belirten Avdagiç, şu bilgiyi verdi: “Yine Iraklı kardeşlerim Türk konut sektöründe ciddi paya sahip. Onlar 2019 yılında 7 bin 596 adet, 2020’de 6 bin 674 adet ve 2021’in ilk 3 ayında ise bin 461 adet konut satın aldılar. Bu rakamlar, Iraklı dostlarımızın ülkemizi kendi evleri gibi kabul ettiklerini gösteriyor.”
HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin Irak’ın ithalatında Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’den sonra yüzde 18.1’lik pay ile üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Avdagiç, “2020’de Irak ile ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 35 artışla 17.3 milyar dolara yükseldi. Bu da gösteriyor ki, iki ülke tüccarının işbirliğini ve yakınlaşmasını, Covid-19 salgını bile durduramadı. Ancak bizim hedefimiz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 20 milyar dolar seviyesini geride bırakması” dedi.
OVAKÖY SINIR KAPISI
Avdagiç, Irak-Türkiye arasında ticaretin hızlandırılması için iki ülke arasında transit geçişlere izin verilmesi ve yeni gümrük kapılarının açılmasının çok yararlı olacağını belirtti. Avdagiç, şöyle devam etti: “Hali hazırda ticaretin tek bir sınır kapısı üzerinden yürümesi ticaret hacminin istenilen düzeye ulaşmasını engelliyor. Bu nedenle, Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması stratejik önem taşıyor. Irak’ın Türkiye’den ithal ettiği bazı ürünlerdeki ithalat yasakları ve artan gümrük vergileri de bir başka önemli sorun. Irak’ın ihtiyaç duyduğu ve Türkiye’nin de üretimde güçlü olduğu bu ve benzeri ürünlerin Irak’ta üretiminde işbirliği yapabiliriz.”
ÖNCÜ OLALIM
Toplantının açılışında konuşan Bağdat Ticaret Odası Başkanı Firas Rasool Jaafar da Irak ve Türkiye arasındaki ilişkileri her zaman ileri taşımak için çalıştıklarını söyledi. Jaafar, “Türk kardeşlerimiz ile ciddi ve gerçek işbirlikleri olması, doğması için bizler iki Oda olarak öncü olalım. Bu sayede de iki ülke olarak gerçek ve sürdürülebilir kazanımlar elde edebiliriz” diye konuştu.
GÜVEN ORANI ARTTI
Jaafar, Iraklı iş insanlarının İstanbul’daki bilgi birikiminden yararlanmasını arzu ettiklerini belirterek, “Birkaç yıl önce güvenlik yokluğundan bahsediliyordu. Irak hükümetinin dirayetli adımlarından dolayı bir istikrar geldi diyebiliriz. Türk firmalarının herkesten önce Irak’a gelmelerini ve yatırımlarda yer almalarını arzu ediyoruz” dedi. Jaafar, ayrıca iki ülkenin karşılıklı vize kolaylığının sağlanması gerektiğinin de altını çizdi. Toplantıya, Bağdat Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Raad Braich, Bağdat Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Duraid Othman Mahmood ve sektör temsilcileri de katıldı.
10 BİN PROJEYLE 424 MİLYAR DOLAR
İnşaat sektörünün istihdam sağlayan, sosyo–ekonomik refah düzeyine katkısı olan bir sektör olduğunu ve alt meslek gruplarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, şunları söyledi: “Türk inşaat sektörü, 2000–2009 yılları arasında yüzde 5.9, 2010–2019 yılları arasında yüzde 74 oranında büyüdü.
2003–2019 yılları arasında inşaat sektörünün büyümesine bakıldığında ise yüzde 7.2 oranında gerçekleştiği görülüyor.”
Türk müteahhitlerin sektörde başarılarının arttığını vurgulayan Köç, “Müteahhitlerimiz 1972-2021 yılları arasında yurt dışında424.5 milyar dolar değerinde 10 bin 725 proje üstlendi” dedi. Köç, Türk firmaların, Iraklı firmalara tecrübe ve deneyimlerini daha fazla aktarmak istediklerinin de altını çizdi.
VERGİLER İNDİRİLMELİ İHALELER İSE AVANTAJLI
Iraklı sektör temsilcileri, webinarda yaptıkları sunumlarda, en büyük sorunun Türk ürünlerine Irak hükümeti tarafından uygulanan vergi oranları olduğunu belirtti.
Türk firmalarının AB standartlarında üretim yaptığını söyleyen konuşmacılar, “Uygun ve kaliteli olan Türk ürünlerine uygulanan vergi maalesef rekabeti düşürüyor. Bölgede en iyi-en hızlı-en güvenilir ürünleri Türkiye’den temin edebiliyoruz. Bu yüzden vergiler indirilmeli” diye konuştu.
Konuşmacılar, Irak hükümetinin kamu ihalelerinde talep edilen ‘inşaat sektöründe tecrübeli firma’ şartının da Türk firmaların tecrübesi ile yerine getirilebileceğini dile getirdi.
10 Mayıs 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar