tatil-sepeti

Türkiye ile Irak, Kalkınma Yolu Projesi’yle bölgesel ve küresel ticarette alternatif sunmaya hazırlanıyor. Bu süreçte Irak’a ihracatta bürokratik süreçlerin kolaylaştırılmasına yönelik adımlar atılıyor. Irak’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Ticaret Ataşeliği'ne ek, Ticaret Ofisi'ni de devreye aldı.


 


 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Türkiye ve Irak, çok boyutlu ekonomik ve ticari ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi yönünde güçlü adımlar atmayı sürdürüyor. İki ülke arasındaki dış ticaretin bürokratik süreçlerde kolaylaştırılması kapsamında yenilikler de devreye alınıyor. Irak Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti'nden Irak'a ihraç edilen malların menşe şahadetnamelerini ve faturalarını en yakın ofiste tasdik ederek ihracatçıların karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılması için Ticaret Ataşeliği'ne ek olarak Ticaret Ofisi'nin de 13 Kasım’dan itibaren faaliyete başladığını duyurdu. Konuyla ilgili olarak Irak İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mohammed Nemah Magtoof’un 22 Kasım’da İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, bilgi alışverişinde bulunduğu da kaydedildi.

 

ÜÇÜNCÜ SIRADA

 

Dış ticaret verilerine göre, Türkiye’den Irak'a ihracat, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 13.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Aynı yıl Irak'tan ithalat da yüzde 24 artışla 10.4 milyar dolar olurken, iki ülkenin ticaret hacmi 24.2 milyar doları buldu. 2022 yılı verilerine göre, Türkiye’nin dış ticaretinde Irak önemli bir ihracat partneri olup 3. sırada yer alıyor. Irak’ın Türkiye ihracatından aldığı pay ise 2022’de yüzde 5.4 seviyesindeydi. Öte yandan, Türk müteahhitlik firmaları tarafından Irak'ta bugüne kadar 34 milyar dolar değerinde 1100 proje üstlenildi. Bu rakam Irak’ı, Türk firmaları tarafından dünyada en fazla proje üstlenilen 3. ülke konumuna getirdi.

 

ORTA KORİDOR GÜÇLENECEK

 

İki komşu ülke, 2023 yılında küresel ticarette Orta Koridor’u güçlendirecek yeni bir güzergah olan Kalkınma Yolu Projesi için ortak çalışma iradesini gösteren Ankara Bildirisi’ni de imzaladı. Kalkınma Yolu; Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri, Büyük Fav Limanı'ndan başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantısıyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak. Proje, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden söz konusu limana gelen mallar için de önemli rol oynayacak. Projenin, Avrupa'dan Körfez Bölgesi'ne kadar uzanan geniş bir coğrafyaya fayda sağlaması bekleniyor. Söz konusu güzergahı bağlayacak en ekonomik yol olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu, Türkiye'nin yeni İpek Yolu'ndaki konumunu daha da güçlendirecek. Projeyle Basra Körfezi'nde elleçlenen yük, Türkiye üzerinden, Marmaray sayesinde aktarma yapılmadan Avrupa'ya ulaştırılabilecek.

 

ULAŞTIRMA ALTYAPI YATIRIMLARI

 

Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23.8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Projenin Irak tarafında, Basra Körfezi’ndeki Büyük Fav Limanı 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyolla Türkiye’ye bağlanacak. Türkiye de bu yatımları demir ve karayollarında gerçekleştirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demiryolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik karayolu koridoru için ise 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı. Söz konusu demiryolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken, 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demiryolu ağları Gaziantep-Ovaköy arasında bulunuyor. Bu demiryolu için 5.8 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Proje kapsamında ülkeden geçen karayolu 1912 kilometre olacak. Söz konusu karayollarının 1592 kilometresi mevcut durumda bulunurken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Şanlıurfa-Ovaköy arasında planlanan karayolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak öngörülüyor.

 

IRAK TİCARET OFİSİ FAALİYETE GEÇTİ

 

Irak Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ofisi'nin adres ve iletişim bilgileri şu şekilde: 

Adres: Konaklar, Selvili Sokağı, No:11 Kat:3, 34330 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: (0212) 324 77 93

 

e-posta: iraqistanbulofficial@gmail.com

 

RAKAMLARLA IRAK EKONOMİSİ (2022 YILI VERİLERİ)

 

GSYH: 282.9 milyar dolar

Nüfus: 42.2 milyon

Kişi başı gelir: 6696 dolar

Büyüme: %9.3

Enflasyon: %6.4

İşsizlik oranı: %13.2

İhracat: 82.5 milyar dolar

İthalat: 35.3 milyar dolar

 

İHRAÇ VE İTHAL ÜRÜNLERİ

 

Başlıca ticaret ortakları: Çin, Hindistan, Türkiye, Güney Kore ve ABD.

Başlıca ihracat kalemleri: Ham petrol ve petrol ürünleri.

Başlıca ithalat kalemleri: Otomobil, gıda, ilaç, mücevher, ve makinalar.

Türkiye’nin Irak’a başlıca ihraç ürünleri: Çeşitli mamul eşya, hububat, tekstil ürünleri, gıda, mobilya, makina ve demir-çelik ürünleri.

Türkiye’nin Irak’tan başlıca ithalat ürünleri: Taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler, altın (işlenmemiş).

 

İHRACATTA HANGİ SEKTÖRLER DAHA AVANTAJLI?

 

Dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol ve gaz rezervlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Irak’ın güçlü demografisi göz önüne alındığında, altyapı ve telekomünikasyon için büyüme potansiyelinin yüksek olduğu kaydediliyor. Irak, önümüzdeki süreçte sabit yatırımı desteklemeye yardımcı olacak yeniden yapılanmayı sürdürmek için önemli yatırım taahhütleri de aldı. Mevcut yüksek petrol fiyatlarının, yakın vadede kamu maliyesini olumlu etkilemeye devam etmesi bekleniyor. Irak’a ihracat potansiyeli daha yüksek olan sektörler şunlar: Makina, ilaç ve kimya, demir-çelik ve metal, elektrik-elektronik, plastik ve kauçuk, ağaç ve orman ürünleri, tekstil, işlenmiş tarım ürünleri, hazır giyim, toprak-cam ve seramik, iklimlendirme, madencilik ve doğal taşlar, otomotiv, tarım ve hayvancılık, deri-ayakkabı ve saraciye, mobilya, halı, mücevherat ve kıymetli taşlar, savunma ve havacılık.

04 Aralık 2023 Pazartesi