tatil-sepeti

Dünyanın en büyük dördüncü tekstil hammadde ihracatçısı Türkiye, 2024 yılında Avrupa’da artan maliyetler sebebiyle ortaya çıkması beklenen talep fırsatını değerlendirmeye hazırlanıyor.


Firmalar, önümüzdeki dönemde yatırımların yeşil dönüşüme göre planlanması gerektiğini ifade ederken, servis imkanları genişletildiği takdirde Avrupa pazarında daha çok büyümenin hiç de zor olmadığını belirtiyor.  

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye’nin ihracatta öncü sektörlerinden tekstilin alt dallarından olan tekstil ve hammaddeleri sektörü, servis imkanlarını genişleterek Avrupa’daki konumunu güçlendirmeye hazırlanıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı da fırsat olarak değerlendirmeyi planlayan sektör temsilcileri, 2024 yılında Avrupa’da artan maliyetler nedeniyle talebin Türkiye’ye kayacağını düşünüyor. Bu sayede Avrupa pazarında daha fazla büyümenin zor olmadığını düşünen sektör temsilcileri, fırsatı kaçırmamak için iyi hazırlanmak gerektiğini belirtiyor.  

 


KÜRESEL REKABET GÜCÜ 

 

Sektörün karşılaştığı bu fırsatlar, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen iplik ve elyaf ürünleri sektör toplantısında tartışıldı. İTO İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Bekir Taner Ateş’in oturum başkanlığını gerçekleştirdiği toplantıya, meclis ve komite üyeleri ile sektör mensupları iştirak etti. 

 


Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca yaptı. Eyyüpkoca, “Tekstil ve hammaddeleri sektörü, Türkiye ekonomisinin amiral gemilerinden biri. 2023’ün 10 aylık döneminde 10 milyar dolara yaklaşan ihracatla Türkiye’nin dış ticaretine pozitif katkı sağladı. İplik ve elyaf sektörü, gerekli yatırımlarla küresel rekabet gücünü pekiştirmeye devam edecek” diye konuştu. 

 

KALİTE VE SERVİSE DİKKAT 

 

AKSA Akrilik Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Taş, Türkiye’nin akrilik üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğunu ifade etti. Taş, şu şekilde konuştu: “Pandemi sonrasında 2021’in ikinci ayına kadar gelişimimiz çok iyiydi. Ancak kalite ve serviste biraz geride kaldık. Enerji fiyatları çok yükseldi, navlun fiyatları düştü. 2024 yılı için ise umutluyum. Çünkü elektrik fiyatları Uzakdoğu ile eşitlendi. Avrupa’da rüzgar tersine esiyor. Bu da bizim için fırsat niteliği taşıyor. Çözüm, verimlilik ve modernizasyon… Tekstile yatırım yapmamız lazım. Yeşil Mutabakat çerçevesinde çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Atıkların geri kazanılması çok önemli. Çalışmaktan ve rekabet avantajı sağlamaya yönelmekten başka çare göremiyorum.” 

 


YATIRIMA ÖNCELİK 

 

Toplantıda konuşan SASA Polyester Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu da bir sektörde hedefe varmadan başka bir işe yönelmemek gerektiğine dikkat çekti. Erdemoğlu, “Biz bu işe çekirdekten başladık. Babamın bir sözü vardı, ‘Oğlum, şartlar ve zaman sana uymaz. Sen zamana ve şartlara uyacaksın’ derdi. Gelenek olarak bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Eleman sorunu sektörde had safhada. Ancak biz maddi tatmin yakalayan elemanın iş sadakatinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de tekstilin büyümemesi için hiçbir sebep yok. Bölgemizde Avrupa’yı besleyecek altyapı ve kültürde olan Türkiye’den daha güçlü bir ülke yok. Ne zaman takım olursak, o zaman güçlü olacağız” diye konuştu. 

 

ÇÖZÜM ARAYACAĞIZ

 

Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Bekir Taner Ateş, “Ülkemizde 16 aydır bozulan piyasa sorunu, artan üretim maliyetleri, eleman sıkıntısı ve finansmana erişim zorluklarını ele alıp cevap aramak niyetindeyiz. Bundan sonraki süreçte belirlenecek bir takvimle bu toplantılara devam etmek istiyoruz” diye konuştu. 

27 Kasım 2023 Pazartesi