Çarşamba, 27 Kasım, 2024
AYŞE BAŞAK
İnternet ne kadar hızlı olursa olsun, daha hızlısına asla hayır demeyiz öyle değil mi? Bireysel bakışımız ve ihtiyaçlarımız bir yana her geçen gün daha fazla insanın ve cihazın internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Video üretimi ve izlenme sayıları her gün artıyor. Her geçen gün daha fazla sanal gerçeklik platformu ortaya çıkıyor. Özetle, yüksek internet hızına olan talep sürekli artıyor ve giderek daha önemli hale geliyor. Küresel internet trafiğinin 2021’de ayda yaklaşık 235 eksabayt (EB) olduğu tahmin ediliyordu. Bu trafik, bir videonun yaklaşık 9.3 milyon yıl boyunca kesintisiz süren HD akışına eşit bir veri hacmi. Bugün mevcut teknoloji ile saniyede 800 gigabit veri gönderebiliyoruz ve şu anda piyasada daha yüksek hız sağlayabilecek bir teknoloji yok.
LAZER IŞIĞI
Küresel internet trafiğinin yüzde 70’i, sunucuların internet üzerindeki taleplerinin karşılandığı veri merkezlerinde gerçekleşiyor.
Danimarka Teknik Üniversitesi’nin temel araştırma merkezi NanoPhoton’daki araştırmacılar, lazer ışığı kullanılarak iletilen verileri okuyabilecek yeni bir dedektör icat etti. Profesör Jesper Mørk ve araştırma ekibinin geliştirdikleri yeni dedektör, veri merkezlerindeki akışı hızlandıracak şekilde tasarlandı. Dedektör, ilk olarak kuantum mekaniğinde tanımlanan fano rezonansı adı verilen fiziksel bir fenomeni kullanarak lazer ışığının kodunu çözecek. Bu nedenle yeni dedektöre ‘fano dedektörü’ deniyor.
Prof. Mørk, “Dedektörümüzle, veri merkezlerinde dahili olarak daha da hızlı veri iletimi sağlamaya katkıda bulunabiliriz. Tüketiciler bu sayede geniş bant bağlantılarından daha fazla yararlanacak ve internette her zamankinden daha düşük yanıt süreleri ile karşılaşacaklar” diyor.
İLK PROTOTİP YILSONUNDA
Fano dedektörünün, internet tüketimimizi daha çevreci hale getirmesi de hedefleniyor. Küresel veri merkezi elektrik talebinin 2015’teki 210 TWh’den 2030’a kadar 3.200 TWh’ye çıkması bekleniyor. 2030 yılında ise veri merkezlerinin elektrik tüketiminin küresel elektrik talebi içindeki yerinin yaklaşık yüzde 8’i olması öngörülüyor. Araştırmacılar, fano dedektörün enerji açısından yüzde 40 daha verimli olmasını bekliyor. Prof. Mørk, “Birinci nesil fotonik silikon çip üzerinde fano dedektörümüzün ana ilkelerini zaten test ettik ve sonuçlar gerçekten umut verici görünüyor” diyor. Araştırma ekibi, fano dedektörünün ilk prototipinin 2022 yılı sonuna kadar kamuoyuna sunulmaya hazır olacağını düşünüyor.
14 Mart 2022 Pazartesi
26 Kasım 2024 Salı
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma